Degeţele de vrăjitoare
Halloweenul s-a impus deja în calendarul nostru, în ultima zi de octombrie, chiar dacă ceva timp a fost primit cu multă strângere de inimă. Anii din urmă ne-au adus nu doar „adopţia sa”, ci și o veritabilă înflorire. Aproape peste tot, Halloween a devenit un excelent prilej de socializare și reveniri acasă, în sânul familiei. Iată de ce vă oferim în acest număr al revistei o surpriză gastronomică pe măsură, spunem noi, care îi va face pe cei din jur să se întrebe, zâmbind, ce vrăji urmează să faceţi în zilele ce vor veni!
Fursecurile „degete de vrăjitoare” au devenit foarte populare în ultimii ani printre tinerele și foarte tinerele gospodine care nu ezită să încerce să-și surprindă familia, soţul, prietenii, ba chiar și colegii de muncă, cu tot felul de preparate speciale de sărbătoarea dovleacului „îndrăcit” fără voia sa.
În principiu, se vor utiliza 300 de grame de făină, 250 de grame de unt la temperatura camerei (cu o concentraţie de 65% grăsime), 150 de grame de zahăr pudră, un ou (și albuș, și gălbenuș) sau două, dacă veţi dori aluatul mai pufos, 30 de grame de migdale, ce vor fi tăiate, 2 mililitri de esenţă de vanilie, 5 grame de praf de copt și un „deget” de sare. Aaaahhhh, și cel mai important: un tub de colorant alimentar roșu, de preferat sub formă de gel. Untul se bate în mixer cu zahărul pudră până se va obţine un amestec extrem de omogenizat. Peste produsul obţinut se vor adăuga esenţa de vanilie și oul (sau cele două ouă!) și, din nou, totul va fi supus omogenizării. Între timp, peste făină se vor adăuga praful de copt și sarea, după care, prin amestecare, cele trei ingrediente vor deveni unul singur. Va urma apoi contopirea aluatului de făină, praf de copt și sare cu untul și zahărul pudră. Practic, aluatul rezultat din unirea celor două „părţi” trebuie să fie la rândul său foarte bine legat. Fiindcă atunci când vom socoti că totul e în regulă cu structura compoziţiei, vom scoate aluatul rezultat pe o folie de plastic, bine întinsă pe masa de bucătărie unde lucrăm, de zor. Ar trebui să arate ca un fel de piure, dar ceva mai dur, fiindcă dacă ne iese bine nu ar trebui să se separe cu una, cu două de lingura sau spatula cu care ne ajutăm! Vom împacheta în folie aluatul, asemenea unui tort de biscuiţi, și-l vom pune la frigider cel puţin o jumătate de oră! Apoi, vom încerca să-l modelăm, tăindu-l felie cu felie, nici prea groase, nici prea subţiri, după ochi!
Bucata tăiată va fi modelată în mâinile noastre asemenea unei „puţișoare” sau a unui deget, mai lung sau mai scurt, tot după gust. Fiecare „deget” va fi pus într-o tavă de copt, în prealabil ușor unsă cu ulei. Fiecare „deget” va primi câte o bucăţică de migdală, ce va juca rolul „unghiei”, dar și ceva „riduri”, obţinute cu ajutorul unui mișcărilor unui cuţit tăios. Atenţie, dacă nu aveţi dexteritate, e indicat să nu scoateţi din frigider întreg aluatul, ci doar jumătate, pentru a evita „topirea” acestuia.
După ce umplem tava cu „degete”, le vom introduce în cuptor și le vom lăsa circa o jumătate de oră. După gust, ele pot căpăta și un aer bine rumenit, dar nu vrem să servim totuși „degete arse”, atenţie! După coacere va urma partea cea mai haioasă, decorarea fursecurilor. Migdala va fi îndepărtată cu atenţie și pus cu grijă conţinutul colorantului alimentar. Apoi, migdala va fi pusă la locul ei. Dacă vă doriţi „degete însângerate”, atunci veţi putea înroși fursecul și în alte părţi, dar asta v-a atrage după sine un consum mai mare de colorant alimentar, desigur. Ca orice tip de fursec, și acestea pot fi servite calde, cu un pahar de lapte alături! Sau cu fructe de sezon, îmbinate, fie că e vorba de câte o felie de portocală, banană și grapefruit, toate puse pe un băţ special. Alţii pot prefera să ornamenteze farfuria cu bucăţele din cea mai bună ciocolată cu lapte.
Atenţie, dacă vreţi să faceţi furori printre amici, le puteţi servi pe post de grisine, caz în care va trebui să le faceţi ușor mai lungi, înainte de a le pune în tava de copt. Poftă bună!
de Alexandru Catalan
Comentarii