Cum să scoţi ce-i mai bun dintr-un vin
Din păcate, nu întotdeauna vinul pe care îl cumpărăm în mod obișnuit este și cel mai bun. Iar asta pentru că unii dintre noi cred că nu-i musai să ai tot timpul o sticlă de vin în casă și că la nevoie poţi să îl cumperi și „în regim de urgenţă”, de pe drum, dintr-un supermarket sau de la magazinul din colţ. Îi spunem „vin de masă” și îl bem doar ca să avem ce bea. Dacă vă recunoașteţi în această descriere, încercaţi să vă schimbaţi acest obicei.
Să cumperi mai multe sticle o dată din vinul preferat reprezintă o investiţie până la urmă. Puteţi obţine un preţ mai bun pentru o cantitate mai mare, vinul nu are nevoie de condiţii foarte speciale de depozitare pe termen scurt sau mediu, iar voi veţi putea savura fiecare moment de relaxare de acasă într-o companie plăcută. Fie că vorbim despre vinul vostru preferat sau despre cel „de masă” cu care aţi rămas blocaţi, iată câteva trucuri prin care puteţi să-l îmbunătăţiţi cu ajutorul decantorului. Atenţie, de data aceasta vorbim doar despre vinurile roșii.
Cât timp trebuie decantat vinul? O regulă destul de simplă și ușor de reţinut spune: pentru fiecare 10 ani, o oră. Puteţi grăbi un pic acest proces dacă aveţi și un aerator sau dacă mutaţi vinul dintr-un decantor în altul o dată sau de două ori. Apoi, dacă balansaţi decantorul din când în când, printr-o rotire ușoară, ca și când aţi amesteca vinul, va fi cu atât mai bine. În felul acesta moleculele din vin sunt expuse la aer prin atingerea cu marginile decantorului.
Scutură un pic sticla de vin. Este un truc descoperit recent de somelieri și nu este recomandat vinurilor nefiltrate. Partea bună este că-l poţi folosi dacă nu ai un decantor la îndemână, ca să eliberezi vinul de efectele sulfiţilor, dar mai ales de cele ale nitrogenului folosit la îmbuteliere, care are un ușor efect de inhibare asupra aromelor vinului din sticlă. Deschizi sticla și torni în pahar de două-trei degete. Pune dopul la loc, întoarce sticla cu fundul în sus și scutură fundul sticlei pentru 5 secunde.
Scoate-i dopul, lasă vinul să respire 10 secunde și repetă operaţiunea. Vei observa că la suprafaţă, în sticlă, s-a format o peliculă de spumă. Așteaptă să se limpezească și apoi toarnă în pahar.
Folosește o strecurătoare. Multe dintre vinurile „de ţară”, dar nu numai, au sedimente. Asta-i de obicei o veste bună, nu proastă, însă încearcă să folosești o strecurătoare de ceai când torni în carafă sau în pahar, dacă nu ai un decantor prevăzut cu strecurătoare.
Vinul e prea corpolent. Dacă te afli într-o vizită, trebuie să te mulţumești cu ce-ţi servește gazda. Dacă primești un vin roșu care ţi se pare prea corpolent sau taninos, amestecă-l ușor în pahar din când în când. După 30 de minute consistenţa și gustul său vor fi îmbunătăţite prin contactul cu oxigenul.
Scris de Dragoș Vărșăndan
Dragoș este jurnalist, antreprenor, social drinker, gurmand și degustător pasionat de vinuri. Este proprietarul theliquorstore.ro.
Comentarii