Cum să scoţi ce-i mai bun dintr-un vin

Cum să scoţi ce-i mai bun dintr-un vin



Din păcate, nu întotdeauna vinul pe care îl cumpărăm în mod obișnuit este și cel mai bun. Iar asta pentru că unii dintre noi cred că nu-i musai să ai tot timpul o sticlă de vin în casă și că la nevoie poţi să îl cumperi și „în regim de urgenţă”, de pe drum, dintr-un supermarket sau de la magazinul din colţ. Îi spunem „vin de masă” și îl bem doar ca să avem ce bea. Dacă vă recunoașteţi în această descriere, încercaţi să vă schimbaţi acest obicei.


Să cumperi mai multe sticle o dată din vinul preferat reprezintă o investiţie până la urmă. Puteţi obţine un preţ mai bun pentru o cantitate mai mare, vinul nu are nevoie de condiţii foarte speciale de depozitare pe termen scurt sau mediu, iar voi veţi putea savura fiecare moment de relaxare de acasă într-o companie plăcută. Fie că vorbim despre vinul vostru preferat sau despre cel „de masă” cu care aţi rămas blocaţi, iată câteva trucuri prin care puteţi să-l îmbunătăţiţi cu ajutorul decantorului. Atenţie, de data aceasta vorbim doar despre vinurile roșii.


Cât timp trebuie decantat vinul? O regulă destul de simplă și ușor de reţinut spune: pentru fiecare 10 ani, o oră. Puteţi grăbi un pic acest proces dacă aveţi și un aerator sau dacă mutaţi vinul dintr-un decantor în altul o dată sau de două ori. Apoi, dacă balansaţi decantorul din când în când, printr-o rotire ușoară, ca și când aţi amesteca vinul, va fi cu atât mai bine. În felul acesta moleculele din vin sunt expuse la aer prin atingerea cu marginile decantorului. 


Scutură un pic sticla de vin. Este un truc descoperit recent de somelieri și nu este recomandat vinurilor nefiltrate. Partea bună este că-l poţi folosi dacă nu ai un decantor la îndemână, ca să eliberezi vinul de efectele sulfiţilor, dar mai ales de cele ale nitrogenului folosit la îmbuteliere, care are un ușor efect de inhibare asupra aromelor vinului din sticlă. Deschizi sticla și torni în pahar de două-trei degete. Pune dopul la loc, întoarce sticla cu fundul în sus și scutură fundul sticlei pentru 5 secunde. 


Scoate-i dopul, lasă vinul să respire 10 secunde și repetă operaţiunea. Vei observa că la suprafaţă, în sticlă, s-a format o peliculă de spumă. Așteaptă să se limpezească și apoi toarnă în pahar. 


Folosește o strecurătoare. Multe dintre vinurile „de ţară”, dar nu numai, au sedimente. Asta-i de obicei o veste bună, nu proastă, însă încearcă să folosești o strecurătoare de ceai când torni în carafă sau în pahar, dacă nu ai un decantor prevăzut cu strecurătoare.


Vinul e prea corpolent. Dacă te afli într-o vizită, trebuie să te mulţumești cu ce-ţi servește gazda. Dacă primești un vin roșu care ţi se pare prea corpolent sau taninos, amestecă-l ușor în pahar din când în când. După 30 de minute consistenţa și gustul său vor fi îmbunătăţite prin contactul cu oxigenul.



Scris de Dragoș Vărșăndan


Dragoș este jurnalist, antreprenor, social drinker, gurmand și degustător pasionat de vinuri. Este proprietarul theliquorstore.ro.


Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului