Cocktailuri pentru zile friguroase
Iarna de-abia a început și frigul de-afară te îmbie să încerci niște băuturi ceva mai tari. Poate te-ai plictisit de licorile simple, pe care obișnuiești să le savurezi din când în când, și vrei să încerci niște arome noi. De exemplu, o reţetă de cocktail pe care să o poţi prepara în doi timpi și trei mișcări la tine acasă.
Îţi propun o listă de cocktailuri făcute, în principal, cu whisky sau rom, ceva mai condimentate și mai potrivite pentru iarna de-afară.
Rusty Nail
Asemeni multor cocktailuri clasice, are o mulţime de reţete cunoscute, în care cele două ingrediente, whisky și Drambuie, variază în cantitate. Eu vă recomand să mergeţi pe cea mai simplă dintre ele: la două măsuri de scotch, adăugaţi una de Drambuie, într-un pahar mic de bar (Old Fashioned), plin cu gheaţă. Dacă vi-l doriţi mai dulceag și aromat, înlocuiţi scotchul cu bourbon.
Ginger sangria
Într-un bol generos, deșerţi o sticlă de vin roșu sec și mai adăugi sucul unei lămâi și cel al unei portocale. Apoi o lămâie, o portocală și un măr, tăiate în bucăţi mici, două-trei beţe de scorţișoară și un pumn de cuișoare, 150-200 ml de sirop de ghimbir, un pahar de Drambuie și un pahar de sherry sau vermut. Acest amestec este lăsat acoperit câteva ore în frigider și, înainte de servire, este completat cu 250 ml de apă minerală și gheaţă din belșug.
Cantitatea rezultată este suficientă pentru patru persoane. În funcţie de gust, puteţi adăuga în amestecul iniţial orice băutură sau mirodenie care vă face cu ochiul în cămară. Însă în cantităţi mici, pentru că altfel sangria riscă să-și piardă gustul autentic sau, mai rău, să se transforme într-o bombă cu efect întârziat.
Bourbon Ginger
Aceasta este, în mod cert, o băutură de care să te bucuri pe îndelete. Din care sorbi puţin câte puţin în mijlocul unei conversaţii. Pe care o bei la sfârșitul zilei, când vrei să te relaxezi alături de cei dragi. Ai nevoie de două măsuri de bourbon, o jumătate de măsură de brandy (recomand calvados) și doi-trei stropi de bitter (Underberg).
Amesteci ingredientele într-un pahar de bar înalt, cu câteva cuburi de gheaţă, apoi strecori combinaţia într-un pahar de martini și decorezi toată povestea cu câteva felii de ghimbir înfipte într-o scobitoare.
Dark Pedro
Se numește Pedro, de la Pedro Ximenez, strugurele din care este făcut vinul sherry. Pedro este dark pentru că e însoţit de o cantitate apreciabilă de rom negru. Măsurile sunt o parte de sherry la două părţi de rom negru. Alături de ele mai adaugi în pahar o jumătate de măsură de brandy, câţiva stropi de bitter și câteva cuburi de gheaţă. Este o băutură digestivă pentru că are bitter, brandy și sherry, care sunt îndeobște niște băuturi care îţi stimulează digestia.
Romul negru are darul de a crește un pic tăria băuturii și de a-i da mai multă personalitate buchetului de arome. La sfârșit nu uitaţi să decoraţi paharul cu o felie de lămâie.
Manhattan
Puneţi într-un shaker două părţi de scotch, o parte de vermut dulce (roșu), câţiva stropi de bitter concentrat (Fee Brothers Old Fashion sau Underberg) și câteva cuburi de gheaţă. Amestecaţi bine și strecuraţi apoi într-un pahar de cocktail. La final decoraţi cu una sau două vișine din vișinată.
De Dragoș Vărșăndan
Foto-cover: Getty Images
Comentarii