Cocktailuri de sezon cu gin
Dacă evitaţi ginul din cauza unei experienţe nefericite din tinereţe, e timpul să-i mai daţi o șansă. De vreo doi ani au apărut și la noi ginurile artizanale, distilate din zeci de ierburi sau infuzate cu tot felul de fructe, pe care merită să le savurezi vara, în cocktailuri simple, asortate cu un tonic bun. O băutură savuroasă și răcoritoare, care nu mai are nicio legătură cu ginurile tonice pe care le-am cunoscut cu toţii în anii ’90.
Strămoşul ginului era o poţiune din ienupăr care se vindea în farmaciile din Olanda. Descoperit de soldaţii englezi în timpul Războiului Olandez de Independenţă, ea a fost numită la vremea respectiva „Curajul olandez” (Dutch courage), pentru că le dădea curaj în luptă. De atunci a rămas o băutură populară mai ales în Olanda şi în ţările anglo-saxone. Numele vine de la cuvântul „jenever” (ienupar în olandeză). În secolul al 18-lea se vindea mai bine decât berea în Anglia, doar londonezii consumând cam 50 de milioane de litri pe an. Ginul a ajuns în America odată cu primii colonişti. Fiind un alcool simplu de produs, el era făcut în mai toate gospodăriile, de unde şi expresia „bathtub gin” (băutura făcută în casă, ad literam „în cadă”), care a devenit foarte răspândită mai ales în perioada Prohibiţiei. Ginul a devenit o băutură de bonton odată cu apariţia cocktailurilor. Ca şi votca sau romul, este o băutură versatilă care poate fi combinată cu aproape orice. Dacă ai parte de un gin bun, merită să-l bei doar cu apă tonică, ca să te bucuri din plin de aromele sale. În cocktailuri este folosit mai ales în combinaţie cu ingrediente menite să-i mai domolească aroma puternică de ierburi. Iată câteva reţete care se potrivesc de minune cu căldurile pe care le îndurăm zilele acestea:
Gin sling – este un cocktail foarte popular în Anglia şi foarte simplu de făcut. La două măsuri de gin adaugi o jumătate de măsură de suc de lămâie, o jumătate de măsură de sirop de zahar, miere sau sirop de agave şi câteva picături de bitter de portocale. Toate ingredientele se amestecă într-un shaker cu multă gheaţă, apoi se toarnă într-un pahar de martini.
Gin gimlet – este băutura preferată a detectivului Marlowe din romanele poliţiste ale lui Raymond Chandler. Reţeta este foarte simplă: la o măsură de gin adaugi o jumătate de măsură de suc de lime, o jumătate de măsură de sirop și câteva frunze de mentă. Amesteci, completezi cu un pic de apă tonică şi îl bei cu multă gheaţă, într-un pahar obișnuit, de mărime medie.
Limonadă Devon – la o măsură de gin pui o jumătate de măsură de lichior de soc, apă tonică şi o crenguţă de mentă. Ingredientele sunt amestecate bine în shaker și apoi sunt strecurate într-un pahar cu câteva cuburi de gheaţă.
Raspberry Hound – este o versiune a clasicului Bloodhound (care se face cu căpşuni), dar mie mi se pare că zmeura dă mai multă savoare ginului. Reţeta este simplă: 25 ml vermut dulce, 25 ml vermut sec, 75 ml gin şi 6 zmeure coapte. Din aceste cantităţi veţi obţine două pahare de băutură. Vermuturile şi ginul sunt puse într-un shaker şi amestecate bine. Apoi sunt adăugate fructele şi pisate uşor în amestec cu un pisălog sau cu dosul unei linguri. Apoi se adaugă cuburile de gheaţă şi iar se agită shakerul bine.
Gin cu apă de trandafiri – peste 50 de ml de gin pune zeama de la o jumătate de lămâie, 1 linguriţă de zahăr pudră, o linguriţă de apă de trandafiri şi apă tonică. Primele ingrediente sunt amestecate bine în pahar până se topeşte zahărul, apoi se adaugă gheaţă şi apa tonică.
Vinuri bune şi băuturi fine, precum şi multe reţete şi articole utile găsiţi pe www.theliquorstore.ro.
Comentarii