Cinci băuturi perfecte pentru acest sfârșit de toamnă
Vestea proastă este că vara a plecat de-a binelea și nopţile noastre vor fi de-acum din ce în ce mai lungi și mai reci. Vestea bună este că toamna aduce cu ea o mulţime de arome savuroase, fructe de sezon și condimente pe care merită să le sorbim pe îndelete, în distilate bine meșteșugite sau în cocktailuri delicioase.
Iată cinci dintre băuturile pe care vă sugerez să le degustaţi cât mai des în această perioadă:
Kir. Este un cocktail franţuzesc cu o reţetă foarte simplă: două degete de lichior de coacăze negre turnate într-un pahar de vin alb. Francezii îl beau ca un soi de aperitiv toamna, cu Aligote sau cu un vin alb foarte sec provenit dintr-un soi mai puţin pretenţios și Crème de Cassis de Dijon. Însă ambele sunt niște rarităţi în magazinele din România, prin urmare vă sugerez să încercaţi un Sauvignon Blanc tânăr, un Riesling sec sau un sherry Tio Pepe, care este foarte sec. Lichiorul poate fi de la Bols sau De Kuyper.
Lichior Silvoriu. Un lichior creat de Zetea după o reţetă proprie care include celebra ţuică, un extract natural de prune și miere. Are un gust foarte bine echilibrat și o tărie bine integrată în buchetul de arome dominat de prunele bine coapte Dom Benedictine. Legenda spune că acest lichior din ierburi a fost inventat de călugării benedictini din abaţia Fecamp din Normandia. Însă mult mai plauzibilă este varianta susţinută și de producători, aceea că lichiorul a fost inventat în secolul 19 de Alexandru cel mare, un negustor de vinuri din Fecamp. Are o aromă foarte subtilă de lavandă, cu note persistente de miere în gust.
Cidru. Este prin excelenţă o băutură de toamnă, la fel ca mustul. Strămoșii noștri obișnuiau să mai facă, mai ales în zonele cu meri din belșug, însă obiceiul aproape că s-a pierdut. Iar astăzi, din păcate, mai greu găsești în magazine cidru produs în România. Vă recomand cidrul de mere sau de pere de la Brothers - este produs într-un orășel de lângă Glastonbury încă din anul 1658. O afacere de familie, care este condusă astăzi de patru frati: Francis, Matthew, Jonathan și Daniel. Aceștia produc în continuare un cidru natural, fără gluten, coloranţi și acizi grași, cu o concentraţie alcoolică de 5,5%.
Sherry. Fie că vorbim despre soiurile manzanilla sau fino, care sunt mai slabe și au un gust ușor sărat, sunt dense și revigorante, fie despre amontillado, palo cortado sau oloroso, care au stat mai mult la oxidat și au un caracter mai complex, aceste vinuri merită băute în răcoarea umedă a serilor de toamnă. Bine răcite, alături de niște tapas sau o salată cu fructe de mare (cele seci) sau cu un desert (cele dulci, care conţin în compoziţia lor și soiul Pedro Ximenez).
Scris de Dragoș Vărșăndan
Foto cover: Getty Images
Comentarii