Cidrul, o băutură de sezon
Toamna, când vremea este încă plăcută și îţi permite să zăbovești la terasă până seara târziu, parcă nicio băutură nu-mi face mai mare poftă decât cidrul. Gustul de mere răcoritor și concentraţia alcoolică mică par a fi combinaţia ideală pentru socializare.
Este o băutură pe care am descoperit-o acum zece ani în Franţa și atunci m-am întrebat, evident, cum se produce și de ce nu o avem și noi pe toate drumurile aici, că de mere nu ducem lipsă. Spre satisfacţia mea și a multor prieteni, cidrul a devenit între timp o băutură foarte populară și la noi. Acum mai bine de doi ani, Heineken lansa Strongbow în România, iar astăzi numai ei au peste 8 branduri de cidru pe piaţă, două dintre ele, Cidru Mândru și Livada Secretă, fiind produse în totalitate din mere românești. O piaţă care a generat peste 700 de milioane de dolari la nivel global în 2015 și a avut venituri de 35 de milioane de euro în România anul trecut, conform Ministerului Agriculturii.
Cidrul este una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice. Îşi dispută acest privilegiu cu vinul şi există dovezi istorice incontestabile care vorbesc despre această băutură încă dinaintea Imperiului Roman. Primele popoare care au produs cidru de mere în mod intensiv au fost celţii, bretonii şi normanzii. Și strămoşii noştri obişnuiau să mai facă, mai ales în zonele cu meri din belşug, însă obiceiul părea că s-a pierdut. Până astăzi.
Cidrul este, de fapt, un suc fermentat de mere, pere sau gutui, uşor alcoolizat (2-8% concentraţie) şi cel mai adesea acidulat. Cidrul pe care îl găsiţi în magazine este făcut din pulpă de fruct sau concentrat, de obicei fără îndulcitori adăugaţi. Este ceva mai dulce decât cidrul de fermă şi e indicat să-l beţi bine răcit, exact ca berea. Cidrul de fermă sau cel organic este tulbure şi ceva mai sec, dar şi mai puţin acidulat decât cel produs industrial. Este indicat să-l degustaţi la temperatura camerei (sub 18 grade, totuşi) ca să vă puteţi bucura mai bine de aromele sale.
Șampania cidrului
Cel mai bun cidru pe care l-am gustat în ultima vreme este Stassen, un cidru belgian care este produs de la 1895. Am avut privilegiul să l cunosc și pe Jean-Pierre Stassen, care a dus mai departe tradiţia familiei la cea de-a patra generaţie și care este unul dintre inventatorii cidrului modern.
Cidrul creat de el în două variante, Grand Cru și Cuvee Rose, are un ambalaj și o textură asemănătoare șampaniei și o concentraţie alcoolică de peste 7%. A apărut de curând și pe piaţa românească, deci nu vă sfiiţi să îl gustaţi când îl întâlniţi.
Scris de Dragoș Vărșandan
Dragoș Vărșăndan este jurnalist, antreprenor, social drinker, gurmand și degustător pasionat de vinuri. Este proprietarul theliquorstore.ro.
Comentarii