Cele mai de soi bucate est-europene
Varșovia a găzduit finala regională a concursului Cel mai bun tânăr Chef, iar câștigătorul va merge în finala mondială de la Milano 2018.
Am avut privilegiul de a participa, în capitala Poloniei, la finala est-europeană a concursului S. Pellegrino Young Chef 2018, competiţia care desemnează cel mai bun tânăr Chef (participanţi până în 30 de ani). Dincolo de o (re)iniţiere în lumea fine dining-ului, zilele petrecute la Varșovia au fost încântătoare, din motive pe care mă grăbesc să le enumăr: compania românească de care m-am bucurat - Chef Foa a fost membru în juriu, iar Adi Hădean, care a fost mentor în selecta competiţie mondială anul trecut.
Am ieșit la o cină festivă, unde am deschis cu o supă de anghinare cu creveţi și am avut o plăcută surpriză la felul principal - piept de raţă cu piure de morcovi, legume verzi și sos de piper; am cinat splendid la gala finală, în ambianţa amuţitoare a Castelului Regal din Varșovia; am asistat la întrecerea celor 10 finaliști (polonezi, unguri, sârbi, sloveni, niciun român printre ei, din considerente care merită dezvoltate separat - am făcut-o, dacă mai ţineţi minte, anul trecut pe vremea asta, după ce am fost la finala mondială de la Milano) și am avut ce învăţa din procedurile de gătire sofisticate, din reducţiile, infuziile și afumările la care sunt supuse preparatele înainte de a fi montate în farfurii - mici opere de artă ce ar merita fiecare câte o poveste.
Cina de gală regală
Am să vă mai fierb un pic la foc mic, amânând momentul în care voi dezvălui ce e preparatul câștigător. În schimb, îngăduiţi- mi să vă prezint meniul de la cina din timpul galei finale. A fost produs de Atelier Amaro, primul restaurant din istoria Poloniei recompensat cu o stea Michelin, și poartă numele ilustrului Chef polonez Wojciech Modest Amaro, el însuși mentor în competiţia S. Pellegrino - l-am cunoscut, e simpatic, ce mai, un rockstar al gătitului, ca Foa al nostru. Cina s-a numit Calendarul Naturii și a cuprins 5 momente (a se citi feluri de mâncare) din cea de-a 42-a săptămână a anului.
• păstrăv de mare cu sorb și polen, în formă de fagure
• varză călită, în frunză de șofran și sos de alune
• somn cu ţelină și nap-porcesc
• căprioară cu ienupăr și măcrișul iepurelui
• vinete cu soc american și halva
Iar câștigătorul e...
Polonezul Marcin Popielarz (în imagine, Chef la restaurantul Bialy Krolik, adică Iepurele Alb, din Gdansk), care a gătit halibut afumat cu castravete și sos de mărar - farfuria prezentată în întreaga ei splendoare. Cu acest produs va merge anul viitor la Milano, între 11 și 13 mai, alături de 20 de tineri reprezentând tot atâtea zone geografice din întreaga lume, luând parte la marea finală (ediţia a treia) pentru titlul de Cel mai bun tânăr Chef din lume.
Conform regulamentului, fiecare învingător zonal participă la Milano cu aceeași farfurie cu care a triumfat (se pot aduce mici îmbunătăţiri, dar nu sunt admise schimbări de ingrediente ale preparatului principal). În treacăt fie spus, am testat toate produsele, care mai de care mai sofisticate, din finala regională, de la deconstrucţia unei supe acre sileziene de secară până la porumbelul unguresc cu cartofi, sfeclă și morcovi.
Dau credit total juriului, în pofida faptului că mă cucerise fantezia pescărească maghiară urzită de Rodrigo Sandor, un Chef din Szeged pe care l-am cunoscut anul trecut în finala milaneză și căruia Adi Hădean i-a fost atunci mentor.
Până la Milano, revenim la bucătăria românească. Una care va trebui să-și trimită odată și-odată un reprezentant în finala mondială. Nu va fi la anul, dar trag nădejde că va fi cândva și deja sunt niște băieţi pe care îi am sub observaţie.
Va fi bine!
Scris de Horia Ghibuțiu
Fotografii: Getty Images
Comentarii