Ce se poartă în pahare în 2017
Ne apropiem cu pași mari de sfârșitul anului, iar ultimele zile din decembrie sunt întotdeauna un prilej bun de rememorări și planuri. Sunt un social drinker, un degustător pasionat şi, inevitabil, acest moment de analiză se leagă cumva și de licorile pe care le-am gustat sau de cele pe care aștept să le întâlnesc în anul care vine. Fie ele vinuri sau tării, servite așa cum le găsești în sticlă sau mixate.
Cred că anul ce vine va fi, mai mult ca în trecut, un an al băuturilor mixate. Întâlnesc barmani din ce în ce mai talentaţi și tineri, atenţi la ce se bea afară și capabili să inoveze reţetele clasice, adoptându-le la gusturile noastre locale. Mă refer aici la combinaţiile de spumant cu lichior, asezonate cu fructe, dar mai ales la combinaţiile de rom și gin cu ierburi aromatice și fructe, dar și cu bitteruri din ce în ce mai sofisticate.
Ne-am lăudat de când ne știm cu vinurile noastre neaoșe. Fie că vorbim de legende precum vinul de Cotnari, Busuioaca sau Tămâioasa, fie că ne gândim la vinul pe care-l făcea bunicul la ţară, trebuie să ne verificăm un pic lungul nasului. Avem potenţial, categoric, însă, cel puţin din punct de vedere comercial, în ultimii 50 de ani am produs mult și prost. De-abia de câţiva ani încoace am început să devenim competitivi și să ne ridicăm pe alocuri la înălţimea legendelor. Apar tot mai multe nume noi și eu, unul, gust tot mai multe vinuri românești foarte bune. De asemenea, remarc cererea mare care există pentru vinurile noastre, deci mă gândesc că avem toate șansele să creștem frumos și bine în această industrie, în care rata de absorbţie a fondurilor europene sare de 90 la sută de câţiva ani buni.
Vinuri bune şi băuturi fine, precum şi multe reţete şi articole utile găsiţi pe www.theliquorstore.ro.
Comentarii