Ce mâncăm de Anul Nou
Da, știu, Revelionul nu e despre mâncare. Dar dacă tot veni vorba, ce-aţi zice de un loc nou din Centrul Vechi?
Nu cunosc pe nimeni care să pună pe primul loc mâncarea de Anul Nou, noaptea aia de care, invariabil, legăm mari așteptări. Revelionul, cel puţin în anturajul meu, e despre prieteni, despre fun, despre party, despre ieșeală, despre o hăinuţă mai bună, chestii din astea care nu se pupă deloc cu Revelioanele alor noștri, alea cu stat la masă și simulat un zâmbet la glumele de la televizor.
Faza e însă că, deși nu facem din mâncare un scop în sine, suntem atenţi la meniul pe care-l vom avea de Anul Nou, deoarece, presupun că e valabil și pentru cei care nu sunt în bulele noastre de Facebook, ce e de mâncat reprezintă o parte importantă a distracţiei, a party-ului, a ieșelii de Revelion. Iar acum, când toată lumea vrea să afle „ce faci de Rev?”, m-am gândit că o sugestie din partea cuiva care iese de multă vreme și a fost în multe locuri poate prinde bine.
Cred că, după ce ai decis în compania cui petreci Revelionul, e bine să alegi cât mai repede și locul - în orașul ăsta, în care toate localurile sunt full în serile de weekend, trebuie să înmulţești cu zece gradul de ocupare ca să poţi estima cum e de Revelion. Apoi, ia în considerare amplasamentul în sine, dar și spaţiul efectiv în care are loc petrecerea - care nu trebuie să fie uriaș, dacă vrei să înţelegi ceva din seara respectivă, afară de cazul, desigur, în care ai nostalgia Vanghelioanelor.
RIBS de pe Șepcari, un restaurant nou din Centrul Vechi, mi se pare că răspunde foarte bine la criteriile enunţate anterior: e amplasat splendid, pe Șepcari 12-14, adică aproape de Kilometrul 0; în incintă încap 70 de persoane, găsesc că e spaţiul ideal ca să se mai poată auzi om cu persoană; decorul vintage, compus din elemente din lemn, metal și cărămidă, te seduce din prima (arhitectul Victor Grosu, foarte cunoscut în acest segment, s-a ocupat de reamenajare).
Restaurantul are specific american, dar meniul îmbină în mod savant bucătăria internaţională cu spiritul tradiţional românesc: asta se vede chiar din denumire, întrucât sigur că la R.I.B.S. găsești coaste și burgeri, dar de fapt e un acronim pentru Romanian Insane Barbeque and Sauces.
De la foie gras la raţă confiată
Iar dacă am zis „insane”, e bine, e genul meu de Revelion: unul în care să petrec alături de oameni care respectă dress-code-ul locului („festive&sexy”), care se pot bucura de un pahar (și încă unul etc.) de vin spumant Canti, de programul artistic („cântare electronică cu DJ”, i-au zis gazdele). Și de mâncare pe care n-o mănânci chiar în fiecare zi, cum e cea din meniul de aperitive, adică papioane de spanac cu prosciutto, terină de foie gras cu dulceaţă de ceapă roșie (favorita mea!), roșii cherry cu bocconcini de mozzarella, terină de brânză de capră cu ardei kapia, piftie de raţă, rulouri de vită cu pastă de hrean. Și salată de boeuf, firește, un mic omagiu tradiţiei!
„Insane” de bun e și ceea ce numim generic de Revelion peștele, în acest caz un șalău sălbatic servit cu piure de mazăre cu mentă și sos de homar. Piesa de rezistenţă a meniului de la R.I.B.S. de la, vorbă să fie, cumpăna dintre ani, e raţa confiată, servită cu mămăligă, varză roșie și sos de vin, pe care o vei ţine minte până la tortul casei și chiar după!
N-o mai lungesc acum, când se scurtează anul. Să mâncaţi bine!
Scris de Horia Ghibuțiu
Horia e gazetar freelance, dedulcit la mediul digital după un sfert de veac în care a slujit tiparul.
Comentarii