C-O Fi c-o păţi, c-o aprecia cafeaua specialty

C-O Fi c-o păţi, c-o aprecia cafeaua specialty



Oricât de imposibil ar fi părut, în urmă cu câţiva ani, să răzbești într-un business cu cafea de specialitate, capacitatea de adaptare și deschiderea la educare în sensul ăsta de care dispune publicul nu-i de colo. Și poţi observa asta atunci când calci pragul C-0 FI factory, o cafenea micuţă și cochetă de pe Puţul lui Zamfir, al cărei owner a știut ce aromă și textură are cafeaua bună încă de copil.



Constănţeanul al cărui tată a fost marinar a învăţat, cot la cot cu gospodinele locului, cum se prăjește și macină cafeaua adevărată, adusă pe vas verde, pentru a rezista. Într-o lume a nechezolului, e mare lucru să știi ce gust are cafeaua.


A pornit de la un prăjitor artizanal, pe care l-a meșterit singur, modificând unul de popcorn. Și a început să prăjească, trial and error, descoperind arome și noi posibilităţi de explorat. Așa cum un barista se află într-o căutare permanentă pentru așa-numitul godshot, și el caută mereu variante noi și experimentează cu tipuri de cafea, timpi și temperaturi. Rezultatul diferă chiar și în funcţie de cele mai mici variabile, așa că nu poate spune nici măcar că se află în căutarea unei singure formule. Știe că rezultatul final depinde în egală măsură de fermieri, de prăjitori și de baristas, așa că își face partea cu responsabilitate și cu grija de a contribui la un produs finit de calitate.


Ce bei la C-O FI? 

Bineînţeles, cafea, dar de care? Dacă ești începător în domeniul cafelei de specialitate, probabil vei aprecia mai mult aromele blânde și culoarea ciocolatie ale sortimentelor din America Centrală și de Sud. Pe măsură ce vei căpăta experienţă, spun cei de la C-O FI, vei migra însă spre rafturile de sus, unde sunt expuse sortimentele din Africa. Vei găsi aici cafele din Etiopia, Burundi sau Kenya, prăjite cu grijă și preparate cu simţul răspunderii.




Pe lângă cafea, mai poţi consuma și răcoritoare preparate pe loc din ingrediente naturale, precum limonada sau sucul proaspăt de portocale. Sau un ceai infuzat corect, ca la carte. Și, ocazional, îţi poţi delecta papilele și cu un cidru natural, preparat la C-O FI.




Ce mănânci? 

C-O FI nu este un bistro, așa că nu ar trebui să vii aici cu gândul la mâncare. Dar asta nu înseamnă că nu au în meniu și câteva preparate care să îţi completeze ritualul de băut cafeaua. Poţi cere o tartă cu guacamole și cremă de brânză proaspătă la micul dejun, va fi gata în doar 10 minute. Sau un cookie cu migdale și banane, nici nu-ţi vei da seama că nu conţine zahăr, la fel ca în cazul celui cu nuci.


La capitolul ciocolată, C-O FI te va surprinde din nou. Pentru că prepară propriile praline, folosind doar ingrediente naturale, fără chimicale sau arome. Iată ce variante ai:

• Ciocolată artizanală cu chilli 

• Praline artizanale 

• Ciocolată artizanală cu alune de pădure

• Ciocolată artizanală cu alune și cafea 

• Praline cu căpșune 

• Praline cu rom cubanez 

• Praline cu ghimbir și lime




Iar dacă vrei ceva sărat, de ronţăit, poţi încerca niște crackers. Vei găsi în ei armonia perfectă dintre Grana Padano și chimen.


Și nu uita să încerci îngheţata, tot reţetă proprie. Vitrina se va extinde în curând, așa că vei avea de ales între trei sortimente diferite. Eu am încercat-o pe cea cu ciocolată și nu regret nimic. Mai sunt în plan și variantele cu vanilie, nocciola sau sorbet din fructe de pădure.


Toate aceste minunăţii sunt preparate zilnic, în cantităţi estimate de consum, pentru ca cei care trec pragul C-O FI să se bucure de ele proaspete. În plus, pentru că se pune un preţ mare pe calitatea și naturaleţea ingredientelor, termenul lor de expirare nu ar permite un altfel de proces de producţie și comercializare.




Cum e decorul, care e atmosfera? 

Spaţiul destul de mic e organizat eficient, cu câteva scaune la bar și măsuţe, dar și cu o terasă micuţă pentru cei care vor să-și savureze cafeaua sub cerul liber. Decorul minimalist, dar cu bun gust și deloc artificial, este întregit de câteva plante naturale și flatat de o veselă complementară. Iar muzica discretă, în surdină, nu face notă discordantă. 




În ceea ce privește clienţii, vei da de oameni ca tine, care vor să se bucure de gustul unei cafele de specialitate și să se relaxeze timp de câteva zeci de minute. Sau să-și pună gândurile în ordine. Sau să-și spună oful, se pare că băutura preparată din cafea te relaxează și încurajează comunicarea.




C-O FI e în Floreasca, pe Puţul lui Zamfir 60-62, și acolo va rămâne. Spunem asta pentru că am întrebat dacă există vreun plan de extindere, iar răspunsul a fost că identitatea brandului e, prin definiţie, un proiect artizanal, fără ambiţii de industrie. E un business făcut din plăcere și din pasiune pentru cafea, iar acest lucru chiar se simte încă de la primii aburi din ceașcă.



De Sînziana Pătru



Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului