Biscuiți cu unt pentru Moșul nostru!

Biscuiți cu unt pentru Moșul nostru!


Pentru cei mai mulţi dintre noi, Crăciunul este perioada noastră preferată din an. Cei mici, dar și cei mari, trăiesc cu o frenezie aparte orele ce-i separă de sosirea Moșului de peste mări și ţări! Mai mult, copiii sunt fericiţi să petreacă mult mai mult timp la lecţii, pentru a fi apoi alături de mama lor în bucătărie, acolo unde se prepară prăjitura preferată a Moșului, biscuiţii cu unt de Crăciun! Iar reţeta nu e deloc complicată. Ne ia cam o oră și jumătate din viaţă, iar din punct de vedere al ingredientelor nu e deloc una complexă. 


Astfel, vom avea nevoie de 500 de grame de făină, un pachet de unt, de preferat cu o grăsime de 82 de procente, 200 de grame de zahăr, 10 grame de praf de copt (adică, de regulă, cam un pliculeţ), două gălbenușuri, un ou întreg, o lingură de esenţă de vanilie și puţină sare (cam un vârf de cuţit). Dacă doriţi fursecuri colorate, pudra de cacao, vreo 20 de grame, e cea mai uzitată. 


Pornim la drum lăsând cu ceva vreme înainte pachetul de unt la temperatura camerei. De fapt, pe toate ingredientele de mai sus le păstrăm la temperatura camerei. Dacă untul, spre exemplu, va fi încă congelat, nu va reuși să se omogenizeze cu zahărul și restul componentelor, iar fursecurile nu vor avea acea frăgezime pe care ne-o amintim din vremea bunicii. Altfel spus, nu ni se vor topi în gură! 


Aluatul rezultat din amestecul iniţial al zahărului cu untul, căruia i se adaugă apoi făină, praful de copt, gălbenușurile și lingura de esenţă de lâmâie, trebuie bine frământat și omogenizat. Principala sa caracteristică e moliciunea. Se adaugă și faptul că, dacă îl sesizaţi ușor lipicios, vă aflaţi pe drumul cel bun. La final, adăugaţi un ou întreg peste aluat, care va fi din nou la modul cel mai serios „luat la întrebări”. Apoi, îl puneţi la frigider pentru circa o jumătate de ceas. După, cu ajutorul unor forme speciale, musai cu motive de Crăciun, gen Moș, brăduţ sau ornamente, preparăm forma finală a fursecurilor ce vor puse în tavă, pentru coacere. Grosimea lor nu va fi mai mare de un centimetru. Tava va sta în cuptor între 20 și 30 de minute, dar nu e indicat să folosiţi un foc prea intens. Moșului nu-i plac sigur fursecurile arse! 


A, mai e ceva! În ultimii ani s-au răspândit și fursecurile colorate cu glazură. În acest din urmă caz, pentru glazură mai aveţi nevoie de 250 de grame de zahăr pudră, două linguri zeamă de lămâie, o lingură esenţă de vanilie, un albuș și un pliculeţ sau două de colorant alimentar, a cărui culoare o alegeţi după propriul gust. Cele mai la modă sunt roșul și verdele. Toate se amestecă separat, iar cu compoziţia finală „se vopsește” fursecul/biscuitul înainte de a fi supus coacerii. Nu e chiar simplu, dar o dată în viaţă e Crăciunul! Poftă bună și sărbători binecuvântate tuturor!


De Alexandru Catalan

Foto: Getty Images

Comentarii

Mai multe

Nikos Bikfalui, băiatul de 12 ani care echilibrează cariera de actor în filmul Transilvanian Ninja cu Olimpiada de Matematică

Nikos Bikfalui, băiatul de 12 ani care echilibrează cariera de actor în filmul Transilvanian Ninja cu Olimpiada de Matematică

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului