Biscuiți cu unt pentru Moșul nostru!
Pentru cei mai mulţi dintre noi, Crăciunul este perioada noastră preferată din an. Cei mici, dar și cei mari, trăiesc cu o frenezie aparte orele ce-i separă de sosirea Moșului de peste mări și ţări! Mai mult, copiii sunt fericiţi să petreacă mult mai mult timp la lecţii, pentru a fi apoi alături de mama lor în bucătărie, acolo unde se prepară prăjitura preferată a Moșului, biscuiţii cu unt de Crăciun! Iar reţeta nu e deloc complicată. Ne ia cam o oră și jumătate din viaţă, iar din punct de vedere al ingredientelor nu e deloc una complexă.
Astfel, vom avea nevoie de 500 de grame de făină, un pachet de unt, de preferat cu o grăsime de 82 de procente, 200 de grame de zahăr, 10 grame de praf de copt (adică, de regulă, cam un pliculeţ), două gălbenușuri, un ou întreg, o lingură de esenţă de vanilie și puţină sare (cam un vârf de cuţit). Dacă doriţi fursecuri colorate, pudra de cacao, vreo 20 de grame, e cea mai uzitată.
Pornim la drum lăsând cu ceva vreme înainte pachetul de unt la temperatura camerei. De fapt, pe toate ingredientele de mai sus le păstrăm la temperatura camerei. Dacă untul, spre exemplu, va fi încă congelat, nu va reuși să se omogenizeze cu zahărul și restul componentelor, iar fursecurile nu vor avea acea frăgezime pe care ne-o amintim din vremea bunicii. Altfel spus, nu ni se vor topi în gură!
Aluatul rezultat din amestecul iniţial al zahărului cu untul, căruia i se adaugă apoi făină, praful de copt, gălbenușurile și lingura de esenţă de lâmâie, trebuie bine frământat și omogenizat. Principala sa caracteristică e moliciunea. Se adaugă și faptul că, dacă îl sesizaţi ușor lipicios, vă aflaţi pe drumul cel bun. La final, adăugaţi un ou întreg peste aluat, care va fi din nou la modul cel mai serios „luat la întrebări”. Apoi, îl puneţi la frigider pentru circa o jumătate de ceas. După, cu ajutorul unor forme speciale, musai cu motive de Crăciun, gen Moș, brăduţ sau ornamente, preparăm forma finală a fursecurilor ce vor puse în tavă, pentru coacere. Grosimea lor nu va fi mai mare de un centimetru. Tava va sta în cuptor între 20 și 30 de minute, dar nu e indicat să folosiţi un foc prea intens. Moșului nu-i plac sigur fursecurile arse!
A, mai e ceva! În ultimii ani s-au răspândit și fursecurile colorate cu glazură. În acest din urmă caz, pentru glazură mai aveţi nevoie de 250 de grame de zahăr pudră, două linguri zeamă de lămâie, o lingură esenţă de vanilie, un albuș și un pliculeţ sau două de colorant alimentar, a cărui culoare o alegeţi după propriul gust. Cele mai la modă sunt roșul și verdele. Toate se amestecă separat, iar cu compoziţia finală „se vopsește” fursecul/biscuitul înainte de a fi supus coacerii. Nu e chiar simplu, dar o dată în viaţă e Crăciunul! Poftă bună și sărbători binecuvântate tuturor!
De Alexandru Catalan
Foto: Getty Images
Comentarii