Băuturi pentru petrecerile de sărbători
VacanÅ£a de sărbători trebuie să fie despre familie, prieteni È™i despre timpul pe care îl petrecem cu cei dragi. Iată câteva cocktailuri pe care le puteÅ£i prepara È™i singuri, în cantităţi îndestulătoare, îndeajuns pentru o casă plină. Sunt gândite pentru minimum patru persoane È™i sunt făcute într-un bol cu o bază de vin sau vin spumant, ierburi, condimente, fructe È™i un strop de tărie care să distileze mai bine aromele. Toate amestecurile de acest fel, numite în cultura anglo-saxonă „punch-uri”, trebuie Å£inute câteva ore la frigider înainte de a fi degustate. Motivul e foarte simplu: ingredientele trebuie să petreacă suficient de mult timp împreună ca să-È™i poată deschide aromele È™i să îmbogăţească astfel gustul cocktailului. Iată câteva reÅ£ete cu gust de iarnă, foarte uÈ™or de făcut È™i numai bune de pregătit pentru un brunch sau o petrecere relaxată acasă, cu cei apropiaÅ£i.
Vin de iarnă. E versiunea rece a vinului fiert – vinul roÈ™u se întâlneÈ™te cu tăria uÈ™or dulceagă a bourbonului È™i cu consistenÅ£a condimentată a lichiorului Drambuie. E un aperitiv interesant, pe care îl văd băut înainte de masa de Anul Nou. Amesteci într-un bol o sticlă de vin, două pahare de bourbon È™i un pahar de Drambuie, adaugi o lingură de bitter È™i laÈ™i să zăbovească o oră-două în frigider. Adaugi gheaţă È™i câteva felii de portocală pentru decor.
Rosemary Royale. De sărbători nu poÅ£i să nu bei câteva pahare de spumant. Există nenumărate reÅ£ete de aperitive cu prosecco sau cava, care mai de care mai savuroase. Å¢i-o recomand pe asta – combină într-un bol un pahar de votcă, o jumătate de pahar de sirop de rozmarin, două pahare de fresh de grepfrut roz, o jumătate de pahar de suc de lămâie È™i o sticlă de spumant. Amestecul e îmbogăţit cu gheaţă după gust È™i decorat cu crenguÅ£e de rozmarin È™i câteva felii de lămâie.
Ginger sangria. Într-un bol generos, deÈ™erÅ£i o sticlă de vin roÈ™u sec È™i adaugi sucul unei lămâi È™i al unei portocale. Apoi o lămâie, o portocală È™i un măr, tăiate în bucăţi mici, două-trei beÅ£e de scorÅ£iÈ™oară È™i un pumn de cuiÈ™oare, 150-200 ml de sirop de ginger, un pahar de Drambuie È™i unul de sherry sau vermut. Lasă amestecul acoperit câteva ore în frigider È™i, înainte de servire, completează cu 250 ml de apă minerală È™i gheaţă din belÈ™ug. Cantitatea rezultată e suficientă pentru patru persoane. În funcÅ£ie de gust, poÅ£i adăuga în amestecul iniÅ£ial orice băutură sau mirodenie care îÅ£i face cu ochiul în cămară. Însă în cantităţi mici, pentru că altfel sangria riscă să-È™i piardă gustul autentic sau, mai rău, să se transforme într-o bombă cu efect întârziat.
Fresh Lambrusco. Într-un bol amesteci o sticlă de Lambrusco Reggiano, două pahare de Campari È™i două pahare de fresh de grepfrut. Apoi adaugi o portocală È™i o lămâie, tăiate mici. LaÈ™i combinaÅ£ia asta câteva ore la frigider È™i apoi completezi cu gheaţă È™i apă minerală, după gust.
White Chiller. Combină într-un bol o sticlă de Sauvignon blanc, un pahar de gin, jumătate de pahar de suc de lime, un pahar de suc de grepfrut roz È™i o mână de ghimbir proaspăt. Å¢ine acest amestec câteva ore la frigider È™i apoi adaugă apă minerală È™i gheaţă, după gust. Decorează cu felii de lămâie È™i frunze de mentă.
Sweet Gin Symphony. Combină într-un bol două pahare de gin, un pahar de suc de lămâie, un pahar de suc de portocale, un pahar de suc de grepfrut, două măsuri de sirop de mentă, câteva steluÅ£e de anason È™i câteva felii de lămâie. Adaugă gheaţă la sfârÈ™it È™i un pic de apă minerală.
Vinuri bune şi băuturi fine, precum şi multe reţete şi articole utile găsiţi pe www.theliquorstore.ro.
Comentarii