Aperolul, aperitivul proaspăt și răcoritor
Aperolul este aperitivul perfect pentru aceste zile călduroase. Gustul dulce-amărui, concentraţia alcoolică mică și versatilitatea aromelor sale fac din acest lichior ingredientul ideal pentru zeci de reţete delicioase și, în același timp, răcoritoare.
Această băutură a fost inventată de Barbieri, un producător din Padova, la începutul secolului 20. Numele său, care parcă te duce cu gândul la un medicament, provine de la cuvântul franţuzesc „apero” (aperitiv) pe care Barbieri l-a auzit într-o călătorie la Paris prin 1910. Reţeta sa a rămas neschimbată până astăzi, iar printre ingredientele sale de bază se numără portocala, genţiana sau rubarba. Deși seamănă foarte mult cu Campari, are o concentraţie de alcool de numai 11% (la jumătate cât cea a lui Campari) și este un pic mai dulceag. În Italia, această băutură a devenit celebră de-abia după Al Doilea Război Mondial, fiind consumată cu preponderenţă în nord.
Cel mai frecvent îl găsești în combinaţie cu prosecco în Aperol Spritz, reţeta care i-a adus de altfel succesul fulminant din ultimii ani. Se spune că în regiunea Veneto, unde a fost inventată această reţetă, în intervalul dintre orele 6 și 9 seara (numit de italieni aperitivo) se consumă 1.000 de spritz-uri pe minut. Popularitatea acestui cocktail este cu atât mai mare cu cât reţeta este cât se poate de simplu de preparat: la o parte de Aperol pui două părţi de prosecco într-un pahar plin cu gheaţă, asezonat cu o felie de portocală și un strop de apă minerală. Concentraţia alcoolică a unui pahar de Aperol Spritz poate ajunge la 8-9 la sută. Suficient pentru o zi caniculară în care gustul de portocală adăugat unui pahar de vin spumant cu multă gheaţă te va răcori instantaneu.
Cocktailuri cu Aperol
Cheeky Negroni
O parte gin (de preferat Hendriks pentru aromele sale puternice de trandafir și ienupăr)
O parte vermut alb
O parte Aperol
Puneţi toate ingredientele într-un pahar obișnuit umplut cu gheaţă, amestecaţi bine și adăugaţi la final coajă de grepfrut.
The paper plane
O parte bourbon (vă recomand Maker's Mark)
O parte Aperol
O parte Amaro (Averna de preferat)
O parte suc de lămâie
Toate ingredientele trebuie amestecatebine cu gheaţă într-un shaker si apoi strecurate într-un pahar de cocktail.
Aperol Gin punch
5 părţi gin
3 părţi Aperol
1 parte Chartreuse galben
2 părţi suc de lămâie
2 părţi suc de grepfrut
1 parte suc de portocală
câţiva stropi de bitter (Angostura)
1 sticlă de spumant
Toate lichiorurile și sucurile sunt amestecate cu gheaţă într-un bol și ţinute 15 minute în frigider. Apoi adăugaţi spumantul, cu două portocale tăiate în felii subţiri și cu mai multă gheaţă și amestecaţi.
Rosemary baby
18 părţi de Aperol infuzat cu rozmarin (pentru infuzie trebuie să ţineţi 3-4 crenguţe de rozmarin într-o sticlă de Aperol trei ore la temperatura camerei)
9 părţi de bourbon
6 părţi de sirop simplu, sirop de agave sau miere ceva mai subţire
1 sticlă de spumant
Amestecaţi toate spirtoasele și siropul într-un bol cu gheaţă și ţineţi-le la rece 15 minute. Apoi adăugaţi spumantul, mai multă gheaţă, câteva crenguţe de rozmarin și câteva felii subţiri de grepfrut.
Scris de Dragoș Vărșăndan
Comentarii