Aperitivele cu fructe, mentă și spumant fac minuni cu starea de spirit
Primăvara aceasta simt că vei avea parte de câteva zile bune de lenevit la terasă. Dacă ai nevoie de o companie plăcută, berea sau vinul sunt mereu opţiuni demne de luat în seamă, dar un aperitiv cu fructe, mentă și spumant o să facă minuni cu starea ta de spirit.
Aperitivele sunt îndeobște băuturi fresh care pot fi băute înainte de masă sau la petreceri, înviorând orice reuniune. Trebuie să aibă un gust dulce-acrișor și să stimuleze, prin compoziţia lor, sucul gastric. Cuvântul franţuzesc „aperitif” provine din latinescul „aperire”, care înseamnă a deschide. Sensul găsit de francezi pentru băuturile sau gustările pe care le putem reuni sub această noţiune se referă, bineînţeles, la pofta de mâncare pe care acestea au darul să ţi-o stârnească.
Francezii sau italienii preferă vinurile fortifiate la început de masă. Sau vermuturile, care sunt, de fapt, vinuri fortifiate (întărite cu alcool adăugat ulterior) și îmbogăţite cu combinaţii de ierburi și condimente care au darul să potenţeze aroma băuturii și să-i dea acel gust dulce-acrișor despre care vorbeam. Bon viveurii obișnuiesc să guste aperitive sub formă de cocktailuri în orice moment al zilei. Mai ales în sezonul cald, când combinaţiile cu fructe și vin spumant bine răcit au darul să te răcorească și să te binedispună în același timp.
Aperolul este un lichior produs în Italia de la începutul secolului trecut, care a stat multă vreme în umbra fratelui său mai mare, Campari. Cele două băuturi seamănă foarte mult, însă Aperolul este mai slab alcoolizat (11%, aproape la jumătate cât Campari) și are un gust mai pronunţat de portocală. Băutura aceasta cu nume de medicament este făcută dintr-un mix de arome și ingrediente foarte ingenios alăturate (coji de portocală, rubarbă sau genţiană sunt câteva dintre ele). Popularitatea din ultimii ani se datorează cocktailului Aperol Spritz, în care combini o parte Aperol și două părţi spumant și adaugi un pic de apă minerală sau sifon și o felie de portocală.
În meniurile barurilor de pe la noi a apărut în sfârșit Pimm’s, un gin sling care se bea în Anglia de zeci de ani. O licoare obţinută din gin cu esenţe de fructe și plante care se bea cu apă tonică, ginger ale, limonadă sau spumant, lâmăie și mentă și care poate să vă fie un companion de nădejde în după-amiezele însorite. Merită să încercaţi un Pimm’s Lemonade și acasă: la o măsură de Pimm’s puneţi două măsuri de limonadă făcută cu apă minerală și îndulcită cu miere, însă nu prea tare, pentru că are și Pimm’s-ul dulceaţa lui.
Hugo este croit după aceeași reţetă ca și Aperol Spritz, însă cu lichior de soc. S-a născut tot în Italia, dar în Nord, în Tirolul de Sud. Când îl bei, te duce cu gândul la Mojito, pentru că e făcut cu mentă și lime. Însă aroma de soc mie îmi amintește de copilărie, mai exact de socata pe care bunica o făcea în fiecare primăvară. Nu uitaţi să adăugaţi în pahar, alături de lichior, spumant și lime, câteva frunze de mentă. Rolul lor nu este doar decorativ.
Vinuri bune şi băuturi fine, precum şi multe reţete şi articole utile găsiţi pe www.theliquorstore.ro.
Comentarii