Andra Iliaș - Cool people, cool choices

Andra Iliaș - Cool people, cool choices



Pe Andra Iliaș o găsiţi ca HypnoticFoodie pe Instagram, ca expert în review-uri pe chillipepper. ro, ca gazdă haioasă, informată și creativă pe andrailias.ro, unde vorbește despre pasiuni gurmande, dar și despre tehnici de hipnoză, și, nu în ultimul rând, în cele mai cool locuri din oraș. Mai ales că e și party organizer: contribuie, printre altele, la desfășurarea petrecerilor „The Date”.



Plăcerea de a mânca și gusturile care ne plac își au rădăcinile și în amintirile din copilărie. Care sunt preparatele care au efect proustian pentru tine? 

De mai multe ori, când am auzit vorbindu-se despre acest subiect, m-am gândit și eu care ar fi, dar nu am instrumente din acestea de teleportare în copilărie. Am mâncăruri care îmi plac de când eram mică, cum ar fi mămăliga cu brânză de vaci și smântână sau ciocolata de casă, dar nu zbor imediat la un moment de atunci când le gust. 




Există un fel de mâncare pe care nu l-ai refuza niciodată și pe care ţi-ai dori să știi să îl gătești și tu? Unde îl găsim? 

În general, nu este ceva ce să nu știu să gătesc. Mai ales graţie internetului, care mă ajută cu reţete în orice moment. Sunt însă preparate pe care prefer să le las pe mâna specialiștilor. Macarons-urile sunt un exemplu. Am învăţat să le fac, dar mai bine le cumpăr din locuri unde sunt gustoase și fine, pentru că macarons poate să facă oricine, însă macarons bune, mai rar. 


Atmosfera plăcută, servirea promptă şi calitatea mâncării sunt cele trei ingrediente sine qua non pentru o ieșire la masă cu satisfacţie și bună dispoziţie incluse în preţ. Ai găsit în București locuri care să le bifeze pe toate? Care sunt detaliile de care ţii cont când alegi locurile în care mergi să mănânci? 

Primul loc care îmi vine în minte, atunci când este vorba de cele trei ingrediente esenţiale ale unei ieșiri la masă, este Kunnai, restaurantul thailandez. Și la Le Bistrot Francais, la Caju, la Maize, la Primus, la Poesia sau la Il Locale mai sunt destul de bine combinate aceste ingrediente. Însă, din păcate, nu am reușit încă să ajung la toate restaurantele din București, ca să pot avea o imagine mai de ansamblu. Și, tot din păcate, chelnerii sunt printre cei mai frecvenţi călători de la un job la altul, așa că, dacă ai parte într-o zi de o servire impecabilă, este foarte posibil ca în săptămâna următoare să nu se mai întâmple la fel, pentru că omul acela simpatic și documentat a plecat în altă parte. 




Dacă ai musafiri care nu au mai fost (sau nu au mai fost de mult timp) în București, unde i-ai duce? Care sunt locurile care crezi că ar trebui neapărat vizitate pentru a simţi din plin atmosfera orașului, inclusiv din punct de vedere culinar? 

Deși nu sunt fană a Centrului Vechi, este musai să dea o raită pe acolo. Iar apoi vreau neapărat să îi duc în Nord, în Herăstrău, pentru că acela este un loc unde turiștii neavizaţi nu ajung prea des și este păcat, la cât de minunată este atmosfera pe lac. Un alt loc pe care i-aș invita să îl viziteze este Muzeul Satului, care pentru mine are o atmosferă inegalabilă. Tot inegalabilă este atmosfera și la Snagov, acolo unde revin practic trei anotimpuri pe an, ducându-mă la wakeboarding la iwake.ro, și unde merită clar o vizită pentru a te refugia un pic în afara orașului. 


Care ar fi terasele, roof-topurile sau grădinile/ceainăriile unde consideri că merită să ne petrecem serile? 

Îmi plac terasa de la Poesia, Grădina Dorobanţi, Linea/ Closer to the Moon, Biutiful, Aqua, terasa de la Laguna Verde din Balotești (cumva, la mine atmosfera care mă atrage este mărginită de o apă, așa că observaţi că este un laitmotiv în alegerile mele), ceainăria Ceai la Vlaicu, care are o terasă foarte frumoasă, ca să enumăr câteva. 




Ne recomanzi 3 locuri pentru întâlniri romantice? 

Aqua. Le Bistrot Francais. Nor. 


Ne recomanzi 3 locuri pentru ieșiri cu prietenii? 

Grădina Dorobanţi. Maize. St. Patrick Irish Pub. 


Ne recomanzi 3 locuri pentru business meetings sau pentru a lucra în oraș? 

În perioada asta, la Mercato Comunale este un loc potrivit, pentru că este un hub culinar, cu spaţii destinate lucrului. Caju este bine poziţionat și confortabil. Și S3nsi este un loc potrivit pentru așa ceva. 


Imaginează-ţi că ai musafiri la masă și poţi pregăti meniul selectând preparate din diverse restaurante din oraș. Ce anume ai alege? 

Păi, să începem cu o gustare: cocktail-ul cu king crab, avocado, măr, pe mousse de avocado și coniac flambe, cu un fel de supă cremă de ardei roșu, de la Poesia. Felul principal este unul din curryurile geniale de la Kunnai, iar desertul este parfait-ul de halva de la Caju. Și aș pune la început pe masă pâinicile cu unt de la JW Steakhouse. 




Cum ar arăta restaurantul ideal pentru tine? Cine l-ar decora, cine ar fi Chef și care ar fi din punctul tău de vedere atmosfera care adună oamenii la masă? 

Restaurantul meu ideal ar trebui să fie pe malul mării (sau al unei ape, oricum). De decorare aș vrea să se ocupe Mihai Popescu (unul din fraţii Fratelli) și l-aș vedea simplu, luminos, văratic, iar pentru seară mi-aș dori să aibă mesele bine luminate, cu lumini punctuale deasupra, care să creeze atmosfera generală, dar să și vezi ce mănânci, nu să stai în beznă. Playlist-ul ar trebui să fie cu bossa nova, muzică grecească și cubaneză, italiană de San Remo și franceză din seria les inoubliables chansons. Meniul ar trebui să fie fusion și ar putea să se ocupe de el unul dintre cei trei bucătari pe care îi voi enumera. Din păcate, nu am avut ocazia să le gust preparatele, însă îmi place creativitatea lor. Este vorba despre Neill Anthony, Jesus Nunez sau Jason Howard.



De Ana-Maria Năcioiu

Foto: Cătălin Muntean



Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului