5 vinuri româneşti de sezon
În următoarele luni, vremea o să ne Å£ină din ce în ce mai des pe-acasă. Ar fi păcat să nu Å£ineÅ£i deschisă o sticlă de vin pe masă ca să mai uitaÅ£i că afară plouă, e frig, se apropie Crăciunul È™i încă nu aÅ£i cumpărat niciun cadou, Trump este PreÈ™edintele Statelor Unite sau cine È™tie ce nenorocire aÅ£i mai citit pe Facebook. Evident, puteÅ£i să deschideÅ£i o sticlă de vin È™i dacă vremea este frumoasă, faceÅ£i sărbătorile într-un loc cu soare È™i tocmai a apărut ultimul sezon din serialul vostru preferat. Un vin bun nu-i niciodată de prisos. Și dacă tot vă cumpăraÅ£i o sticlă aleasă cu grijă, puteÅ£i măcar să încurajaÅ£i producÅ£ia locală. Vă spun asta din patriotism, dar È™i pentru surprizele plăcute pe care le-am avut eu în ultimul an. Și am să enumăr aici câteva vinuri roÈ™ii româneÈ™ti care merită lăudate pe deplin.
Unul dintre preferatele mele este Cuvée Uberland. Un cupaj de Merlot È™i Cabernet Sauvignon, făcut de Cramele RecaÈ™ după metoda folosită de italieni pentru Amarone. Note de cacao, viÈ™ine negre È™i coacăze. Un post-gust dulceag care acoperă fructozitatea intensă È™i tăria alcoolului din el. Apoi ar mai fi Vardo Adierea vântului de la Segarcea. Un Syrah foarte parfumat, cu un corp foarte intens È™i bine echilibrat. Merită decantat cu puÅ£in timp înainte È™i servit la o temperatură ceva mai joasă (15-16 grade).
Un vin de excepÅ£ie venit de pe malurile Dunării, de la Aliman, este Alira Grand Vin Cuvée. Buchet complex, cu taninuri rotunde ÅŸi moi, în care găsim, pe lângă fructe coapte sau cafea, È™i note de mentă, lemn ÅŸi piper. Alira Grand Vin Cuvée 2011 are potenÅ£ial de învechire, însă eu cred că viaÅ£a e scurtă, aÈ™a că vă sfătuiesc să vă luaÅ£i câte sticle puteÅ£i duce È™i să nu învechiÅ£i nimic.
De la vinificatorul Cramei Corcova È™i proprietarul podgoriei Catleya, Laurent Pfeffer, tocmai ce-a apărut pe piaţă un cupaj de Cabernet Sauvignon È™i Merlot, bine echilibrat È™i extrem de parfumat, produs într-o ediÅ£ie cu adevărat limitată, de 2.800 de sticle. Are È™i un nume predestinat: Epopee. Ceva mai vechi, însă la fel de actual, este Pinot Noirul de la Crama Atelier, realizat de Răzvan Macici, probabil cel mai titrat oenolog român al momentului. Nu are delicateÅ£ea unui Pinot franÅ£uzesc, însă este un vin extrem de bine construit, cu arome fine, greu de reprodus în câteva rânduri, È™i o textură catifelată care mă duce cu gândul la vinurile din Lumea Nouă.
C-or fi astea, c-or fi altele, eu vă spun „să vă fie de bine”. Iar dacă vreÅ£i să vă faceÅ£i din bine în mai bine, nu trebuie decât să mai desfaceÅ£i o sticlă de vin.
Ce se bea de sărbători în alte ţări? Englezii au o slăbiciune pentru vinul alb sec, aÈ™a că nu e neobiÈ™nuit ca magazinele de profil din Londra să vândă înainte de Crăciun cantităţi uriaÈ™e de Sauvignon Blanc neozeelandez. AlÅ£ii sunt mai tipici, cum ar fi nemÅ£ii, È™i beau vin roÈ™u, fiert cu diverse condimente. O variantă mai bogată ca gust a acestui tip de băutură se găseÈ™te È™i în Scandinavia, sub numele de glog.
Comentarii