3 reţete reinterpretate ale cocktail-ului Bloody Mary
Puţine cocktailuri au născut atâtea legende și au inspirat atâţia barmani pe lumea aceasta precum Bloody Mary. Originile sale sunt pierdute în negura istoriei, însă cea mai plauzibilă variantă a genezei sale este plasată la începutul secolului trecut, după Revoluţia din Rusia, când nobilii emigranţi ruși au adus cu ei la Paris votca și caviarul. Proprietarul unui bar din capitala Franţei a început să creeze băuturi cu votcă și, la sfârșitul războiului, a inventat un cocktail cu suc de roșii, folosind sucul din conservele aduse de soldaţii americani la Paris. Ferdinand „Pete” Petiot și barul său din Rue Danou au devenit atât de populari printre americanii ajunși la Paris, încât francezul s-a mutat la New York câţiva ani mai târziu și a devenit managerul barului King Cole din hotelul Saint Regis. El și-a numit cocktailul Red Snapper și așa i-a rămas numele în meniul de la King Cole până în zilele noastre. Pentru un Red Snapper „a la Petiot” trebuie să amesteci într-un pahar înalt o măsură de votcă Stolichnaya, două măsuri de suc de roșii, o linguriţă de suc de lămâie, un strop de sare, unul de piper negru, unul de piper cayenne și doi stropi de sos Worchester.
Reţeta a fost preluată sub diverse nume de toate barurile din New York în următorii ani, însă cocktailul a apărut pentru prima dată în public sub numele de Bloody Mary într-o reclamă la vodca Smirnoff, la începutul anilor ’40. În sprijinul acestei istorii vine chiar Hemingway, care relatează întâlnirea sa cu Petiot și cocktailul său la Paris și apoi la New York și care nu uită să menţioneze că un bun Bloody Mary se prepară într-un pitcher („orice recipient mai mic este ridicol pentru acest cocktail”).
Acest cocktail este celebru și pentru proprietăţile sale curative „de a doua zi”. Combinaţia dintre votcă (după principiul „cui pe cui se scoate”), sucul de roșii hrănitor și condimentele care îţi stimulează digestia și îţi pun în mișcare sângele a fost deseori binecuvântată de petrecăreţi în ultimele decenii. Reţeta clasică, inventată de Petiot, a fost îmbunătăţită în fel și chip de-a lungul timpului. Un ingredient care a devenit oarecum nelipsit din reţetă este sosul de Tabasco (pe care trebuie să-l folosiţi cu grijă, pentru că este foarte iute). Alte ingrediente foarte populare sunt hreanul dat prin răzătoare sau tăiat bucăţi, zeama de castraveţi muraţi sau saramura în care au stat măslinele verzi. Cocktailul este mai tot timpul garnisit cu o codiţă de ţelină, cu felii de lămâie sau de castravete murat.
3 reteţe reinterpretate
BLOODY MARTINI
Două măsuri de suc de roșii piure, o măsură de votcă, un ardei iute tăiat mărunt, o frunză de ţelină tăiată mărunt
Ingredientele se amestecă bine într-un shaker plin pe jumătate cu gheaţă și se strecoară într-un pahar de martini. Paharul se decorează cu o măslină verde.
SINGAPORE BLOODY MARY
Doi ardei iuţi roșii, 12 roșii cherry, un pumn de ghimbir tăiat mărunt, un pumn de lemongrass tăiat mărunt, o linguriţă de zahăr, o măsură mare de bar cu votcă
Ardeii (fără seminţe), roșiile și celelalte condimente sunt date prin blender, apoi amestecul este turnat într-un shaker cu gheaţă. Se adaugă votca, se amestecă bine și se strecoară într-un pahar. Adăugaţi sare și piper după gust.
BLOODY GAZPACHO
Două roșii medii tăiate, un morcov tăiat bucăţi, o jumătate de ţelină tăiată mărunt, un castravete curăţat și tăiat mărunt, sare și piper după gust, o linguriţă de suc de lămâie, 3 măsuri de votcă
Legumele și votca sunt date împreună prin blender. Amestecul este apoi turnat în pahare înalte pline cu gheaţă.
Vinuri bune şi băuturi fine, precum şi multe reţete şi articole utile găsiţi pe www.theliquorstore.ro.
Comentarii