23 de secrete folosite în arta culinară
Pregătirea prăjiturilor și a torturilor este o adevărată formă de artă. Poate părea ușor să urmezi instrucțiunile pentru a găti un desert delicios, însă veți descoperi curând că asamblarea și decorarea pot fi mai complicate decât ați crezut pentru că ne solicită îndemânare și răbdare. De aceea, am adunat câteva dintre cele mai bune sfaturi pentru preparare, astfel încât să puteți coace cu succes data viitoare. Nimeni nu va bănui că nu sunteți un profesionist în ale gătitului!
1. Pregătiți toate ingredientele și fiți siguri că le aveți la îndemână
Ultimul lucru pe care îl doriți să faceți este să stricați o rețetă pentru că pur și simplu a trebuit să căutați un ingredient! Așadar, chiar înainte de a începe, pregătiți toate ingredientele de care veți avea nevoie. Întregul proces de gătire va fi mult mai lin dacă vă rezervați câteva minute suplimentare pentru a face acest lucru.
2. Ungeți tava cu unt rece
În cazul în care o rețetă cere să ungeți tigaia, utilizați unt rece pentru a face acest lucru! Luați untul din frigider și ungeți forma până o acoperiți complet. Acest lucru va preveni lipirea de formă în timpul coacerii, funcționează mult mai eficient și este mai ieftin decât un spray pentru gătit.
3. Refrigerați aluatul fursecurilor înainte de modelare
Vreți fursecuri perfect rotunde sau în vreo altă formă? Refrigerarea aluatului ajută! Coacerea unui aluat care a fost anterior ținut în frigider va încetini, de fapt, răspândirea aluatului în tigaie, obținând fursecurile în forma perfectă pe o care doriți.
4. Măsurați porția de aluat cu o lingură
Gata cu prăjiturelele coapte care sunt de dimensiuni diferite! Puteți măsura cantitatea potrivită de aluat folosindu-vă de o lingură sau, chiar mai bine, de o cupă pentru înghețată.
5. Utilizați o ceașcă sau un pahar pentru a aplatiza aluatul
După ce măsurați porția necesară pentru un fursec, aplatizați puțin biluțele cu partea de jos a unei cești sau a unui pahar pentru a vă asigura că fursecul este perfect subțire și rotund.
6. Lăsați prăjiturele să se răcească pe un grătar timp de 5 minute
Chiar dacă este tentant să mănânci o prăjiturică fierbinte direct din tavă, lăsați-le mai bine să se răcească 5 minute, așezându-le pe un grătar și permițând astfel ca aerul să circule. Acest lucru va face ca prăjiturica sau fursecul tău preferat să aibă textura pe o iubești: crocant pe exterior, fraged în interior.
7. Nu mixați prea mult aluatul - lasă bulgării!
Pentru unele produse de patiserie - cum ar fi brioșele și clătitele americane – nu strică să rămână câțiva bulgări în aluat. Bulgării fac ca textura produselor de patiserie să fie aerisită și pufoasă, nu densă. Deci, dacă o rețetă nu necesită cernere, pur și simplu adăugați ușor, treptat, ingredientele uscate în cele umede până când toate elemente sunt îmbinate.
8. Dacă rețeta precizează cernerea ingredientele uscate, nu aplicați sfatul de la punctul 7
În cazul unor prăjituri și produse de patiserie vi se va spune să cerneți ingredientele uscate, cu scopul de a crea o textură specială. Deci, asigurați-vă că cerneți ingredientele dacă rețeta o cere și mixați bine aluatul.
9. Subțiați ciocolata topită cu o picătură de ulei
Dacă topiți ciocolata pentru a glazura un produs, adăugați o cantitate mică de ulei în timp ce o topiți! Acest lucru ajută la subțierea ciocolatei și creează o textură netedă. Cel mai bun ulei în acest caz ar fi uleiul de nucă de cocos, dar puteți folosi orice ulei vegetal fără aromă.
10. Testați dacă aluatul a crescut suficient apăsându-l ușor
Încercați să vă faceți propria pâine de casă? O modalitate ușoară de a vedea dacă aluatul este bine dospit și gata pentru coacere este de a-l apăsa ușor. Dacă aluatul revine imediat la forma inițială înseamnă că mai trebuie să-l lăsați la dospit. Dacă își revine mai greu, atunci e gata de pus la cuptor.
11. Coaceți în centrul cuptorului
Indiferent ce pregătiți la cuptor, cel mai bine este să plasați tava în mijlocul cuptorului. Ultimul lucru pe care doriți este să vi se ardă partea de jos a preparatului, în timp ce partea de sus rămâne crudă.
12. Presărați o cantitate mică de zahăr pentru a „hrăni” drojdia
Dacă lucrați cu drojdie uscată activă, folosiți o cantitate mică de zahăr în amestecul drojdiei. Cele mai multe rețete vor menționa să adăugați zahăr în timp ce combinați drojdia cu apă sau lapte. Dacă rețeta nu menționează acest lucru, presărați totuși o mică parte din zahăr în drojdie.
13. Unge chiflele sau pâinea cu ou înainte de coacere
Pentru a obține o pâine sau o chiflă coaptă cu un luciu deosebit, unge suprafața aluatului cu un ou înainte de a-l pune în cuptor. Pentru a face acest lucru, pur și simplu bateți un ou într-un castron mic, apoi utilizați o pensulă de patiserie și ungeți aluatul din tavă înainte de coacere. Acum puteți adăuga, de asemenea, dacă doriți semințe de susan sau alte condimente.
14. Taie colțul unei punguțe de plastic pentru a decora
Dacă vreți să decorați sau să creați un model și nu aveți un set de decorare, puteți improviza! Luați o pungă alimentară de plastic, umpleți aproximativ o treime cu cremă sau glazură și tăiați un mic colț din ea. Strângeți partea de sus a pungii și începeți să decorați în timp ce crema va ieși.
15. Răciți crema sau glazura înainte de a decora
Este important să vă asigurați că glazura este rece. Este mult mai ușor de lucrat cu o glazură rece decât cu una aflată la temperatura camerei. Sigur nu doriți ca crema dvs. să se topească și să se împrăștie!
16. Tăiați deserturile reci cu un cuțit fierbinte
Vă plac acele momente când tăiați tortul și crema și glazura rămân pe cuțit? Nici nouă! Trucul este să vă asigurați că desertul și cuțitul sunt la temperaturi opuse. Dacă este un desert rece, un cuțit care a fost trecut prin apă fierbinte îl va felia frumos. Pentru un desert fierbinte, folosiți un cuțit rece. (Sau poate e timpul pentru cuțite noi!)
17. Ștergeți cuțitul cu un prosop de hârtie între felieri
Pentru orice desert care este la temperatura camerei, tot ce trebuie să faceți este să ștergeți cuțitul de fiecare dată când feliați. În acest fel cuțitul nu va acumula cremă sau prăjitură, stricând aspectul desertului servit.
18. Faceți-vă propriul lapte bătut sau iaurt
Aveți nevoie de lapte bătut sau iaurt în rețeta dvs., dar aveți numai lapte dulce în frigider? Nu vă faceți griji, îl puteți face singuri acasă! Amestecați laptele cu suc de lămâie sau cu oțet alb și tocmai ați obținut laptele bătut în casă.
19. Preparați frișca într-un castron rece
Cine vrea frișcă caldă? Nu noi! Pentru o frișcă perfectă, rece, care se formează frumos, puneți un castron în frigider pentru cel puțin 30 de minute. Apoi, bateți frișca în acel castron rece, conform instrucțiunilor.
20. Faceți testul scobitoarei
Nu sunteți sigur dacă desertul este gata? Testul clasic al scobitoarei va spune întotdeauna adevărul! Introdu o scobitoare în centrul desertului. Dacă iese curată și uscată, desertul tău este bine copt.
21. Lăsați prăjitura să se răcească complet înainte de a o decora
Poate că ți-ai răcit glazura, dar nu va conta deloc dacă pui glazură rece pe un tort fierbinte! Crema se va topi și va aluneca imediat, ceea ce va fi un dezastru dacă încerci să faci un tort cu mai multe blaturi. Așteptați ca prăjitura să se răcească complet înainte de glazurare.
22. Puneți o cantitate mică de cremă pe platou înainte de a monta tortul
Odată ce tortul și crema sunt reci, puteți decora tortul! Pentru a vă asigura că tortul rămâne în același loc și nu alunecă în timp ce îl decorați, puneți un pic de cremă pe platou înainte de a plasa primul strat de blat. În acest fel, tortul va rămâne în același loc, chiar și atunci când îl tăiați mai târziu!
23. Răsturnați blatul de sus al tortului cu susul în jos pentru a obține o suprafață plană
Dacă aveți de gând să decorați partea de sus a tortului după glazurare, vreți să lucrați cu o suprafață plană. Așadar, când plasați ultimul strat de tort, puneți-l cu susul în jos. Partea de jos este întotdeauna plată față de cupola ce se formează în partea de sus în timpul coacerii.
Sursa: Eat This, Not That!
Comentarii