Reinterpretarea iilor tradiţionale românești
Emilia Tudoran
De ce aţi vrut să reinterpretaţi portul tradiţional românesc?
Eu și Iulia am decis să facem o colecţie comună cu inspiraţie din portul autentic românesc și, cum ne trebuia un nume p entr u brand, iniţialele numelor noastre, Iulia – Emilia, au fost potrivite pentru ceea ce noi voiam să redăm.
Am ales ca inspiraţie reinterpretarea portului românesc din două motive, primul ar fi dragostea pentru migala cu care femeile de la ţară își produceau propriile veșminte și ţesături, am avut norocul să copilăresc în Oltenia printre asemenea tradiţii, iar al doilea ar fi dorinţa de a duce mai departe aceste volume și cromatica acestor costume.
Ce regiune a României vă inspiră cel mai tare?
Toate zonele sunt inspiraţionale, fiecare regiune are povestea și statornicia ei în taina acestor costume, însă pentru volume cel mai mult mă inspiră zona Maramureșului, croiul mânecilor răsucite de Vrancea sunt un punct de pornire pentru dezvoltarea tiparului, iar accesoriile mireselor oșence sunt un adevărat izvor de inspiraţie.
Cum decurge, pentru voi, procesul creativ?
Pentru noi acest proces creativ este cât mai natural. Avem în spate o documentare profundă despre tradiţiile și veșmintele autentice. Preluăm elementele care ni se pare că ne oferă multiple posibilităţi de dezvoltare în moda contemporană.
Cât de important este să ieșiţi din zona de confort?
Dacă ești cu adevărat dedicat pasiunii tale, dorinţa de a redescoperi sau de a experimenta noi tehnici îţi dezvoltă imaginaţia.
3 vedete de la Hollywood pe care le-aţi îmbrăca în hainele voastre.
Jennifer Lawrence, GAL Gadot și Mădălina Ghenea.
Ce lipsește din industria de fashion din România?
Este nevoie de o susţinere cât mai mare a publicului românesc, cât și de o apreciere reală a produselor realizate custom, spre deosebire de seriile din magazinele standard.
Cum va arăta industria modei peste 10 ani?
Ca designer nu pot decât să sper ca industria modei să se dezvolte într-o direcţie cât mai bazată pe calitate și ţesături naturale cât mai diversificate.
De ce ia n-ar trebui să lipsească din garderoba niciunei femei?
Ia românească, prin realizarea ei, este încărcată de pasiune și emoţie. Fiind produs cu atitudine, dacă vorbim despre o ie autentică, cu siguranţă are o poveste în spate. Trebuie doar să ai imaginaţie și să îndrăznești să faci combinaţii pe anumite stiluri. Cu siguranţă veţi atrage atenţia!
Cum vi se pare România de azi?
La cei 100 de ani de la Marea Unire, România de azi este agitată. Eu îmi doresc să ne putem dezvolta brandul aici, în România, însă dorinţa oamenilor de a lucra cu drag a cam scăzut. Este nevoie de mai multă implicare și de o luptă continuă pentru a face faţă provocărilor birocratice, precum și de multă, multă răbdare.
3 lucruri pentru care iubiţi România.
Iubesc România pentru peisajele ei diversificate, tradiţiile și obiceiurile autohtone, care încă se mai păstrează (cu greu) și faptul că aici, în România, sunt înconjurată de familie și de prieteni frumoși.
Iulia Ghenea şi Emilia Tudoran sunt fondatoarele brandului „IE Clothing”, două tinere designer extrem de talentate, ce reinterpretează într-o manieră modernă şi avangardistă portul tradițional românesc.
Iulia Ghenea
De ce aţi vrut să reinterpretaţi portul tradiţional românesc?
Autenticitatea portului popular și a tradiţiilor noastre dorim să dăinuie peste ani și să o revedem chiar și în lucruri mărunte și detalii. Ne dorim să reînvie acel simţ al aprecierii pentru strădania și pasiunea depuse la realizarea unei ii, dar cel mai mult ne dorim să ne păstrăm mândria de a fi români în aceste vremuri de dezbinare.
Ce regiune a României vă inspiră cel mai tare?
Eu, fiind atrasă de tot ce înseamnă detaliu și complex, sunt fascinată de zona Oașului. Pornind de la volumele atent găsite ale mânecilor și valurile rigide ce construiesc fustele în portul tradiţional din zona Oașului, accesoriile, cu explozia lor cromatică, opulente și masive, sunt adevărate capodopere, fiind purtate cu mândrie de miresele din acea zonă. Dar nu ne limităm doar la această zonă, preluăm elemente și din alte zone ale ţării și le dezvoltăm în noi colecţii moderne.
Cum decurge, pentru voi, procesul creativ?
Une-s doi, puterea crește... Așa se întâmplă și în cazul nostru. Procesul creativ se bucură de ideile uneia, corectate de cealaltă și invers, astfel încât scăpăm de subiectivitate și monotonie, ne respectăm reciproc atât ideile, cât și viziunea și extragem tot ce este pozitiv.
Cât de important este să ieșiţi din zona de confort?
Încercăm să nu ne plafonăm într-o zonă de confort și să fim mereu flexibile. Dacă ne raportăm la o zonă de confort privind sursa inspiraţională, asta nu ne limitează, ci ne dă posibilitatea să exploatăm tema, dar în direcţii diferite. Încercăm să facem haine de spectacol, bazate pe volume extravagante și exagerarea proporţiilor, haine pentru evenimente, cu detalii preţioase, și chiar și casual, ușor de integrat în garderoba oricărui posibil client.
3 vedete de la Hollywood pe care le-aţi îmbrăca în hainele voastre.
Amal Clooney, Rihana și Lady Gaga.
Ce lipsește din industria de fashion din România?
Există nenumărate lipsuri: de la lipsa simţului estetic, bunul gust, educaţia oamenilor de la o vârstă fragedă ca să poată înţelege esenţa modei în viaţa de zi cu zi și de a-și crea propriul stil vestimentar, de a se afirma vizual, până la industria fabricării de fashion, și aici mă refer la insuficienţa personalului în domeniul fabricării textilelor.
Cum va arăta industria modei peste 10 ani?
Pot doar să spun că mi-aș dori să evolueze în bine, să nu se piardă de drum artiștii talentaţi și să se investească mai mult în ramura asta, a educării oamenilor și a dezvoltării simţului estetic.
De ce ia n-ar trebui să lipsească din garderoba niciunei femei?
Ia este deja un simbol al României, ne reprezintă și este ca o emblemă pe care o poate avea oricine, o poate purta oricine cu mândrie în cadrul oricărui eveniment, nu se va demoda niciodată și este precum vinul, cu cât trec mai mulţi ani peste ea, cu atât devine mai valoroasă. :)
Cum vi se pare România de azi?
Dezbinată!
3 lucruri pentru care iubiţi România.
Primul lucru ce îmi vine în minte este copilăria petrecută la ţară, printre oameni de la care am învăţat să apreciez munca, am învăţat să fiu cinstită, să fiu solidară cu cel de lângă mine, să îi respect pe cei din jurul meu și să zâmbesc chiar și atunci când greutăţile te apasă, dar pe lângă toate aceste lucruri am învăţat să îmi doresc să evoluez și să îmi urmez visul. Iubesc România pentru istoria pe care o are în spate și pentru că are nevoie de noi să fim uniţi și să îi arătăm că o putem ridica împreună, prin devotament, respect, înţelegere, voinţă și corectitudine.
Texte de Cristian Niculae
Comentarii