Vrei o casă zen?
Schimbă decorul și fă loc energiilor pozitive
Stresul este boala secolului și aproape nimeni nu poate spune că îi este străin. Deși factorii care contribuie la acesta sunt adesea de natură materială sau au legătură cu locul de muncă, nu ar trebui ignorate nici „mărunţișurile” care îl pot spori. Iar aspectul locuinţei și energia pe care aceasta o transmite îţi pot amplifica sau, dimpotrivă, alunga stările de disconfort psihic prin care treci. O locuinţă zen este una în care te simţi bine, una în care confortul și esteticul se împletesc armonios, una în care lumina este suficientă, una în care simţi că ai natura de partea ta, chiar dacă locuiești într-un apartament de bloc. Iată câteva sugestii pentru a-ţi transforma propria casă într-una zen și plină de energii pozitive:
Scapă de lucrurile inutile, pe care nu le mai utilizezi
O piesă veche de mobilier pe care ai păstrat-o doar de dragul nostalgiei, câteva haine pe care nu le mai porţi de ani de zile, vasele pe care nu le folosești aproape niciodată și decoraţiunile pe care le-ai păstrat doar pentru că le-ai primit, nu și pentru că ţi-au plăcut, sunt primele lucruri de care ar trebui să scapi. O sesiune de curăţenie generală te poate ajuta să identifici însă toate acele lucruri de care nu te mai folosești și de care te-ai putea lipsi. Acestea există în orice locuinţă, nu te simţi vinovat, nu ești un strângător patologic doar pentru că vei reuși să umpli câţiva saci cu astfel de lucruri. Important e să scapi de ele, pentru a beneficia de mai mult spaţiu și pentru a putea pune în valoare lucrurile pe care chiar le folosești. Dacă crezi că ai nevoie de mai multe sfaturi în acest sens, aruncă un ochi pe Netflix, la Tidying up with Marie Kondo.
Înconjoară-te de plante
Plantele verzi vor îmbunătăţi semnificativ calitatea aerului din locuinţă, dar acesta nu este singurul motiv pentru care ar trebui să ai mai multe. Te vor face să te simţi mai aproape de natură și vor contribui la starea ta de bine nu doar prin frumuseţe, ci și prin liniștea pe care o inspiră verdele lor viu. Așa că alegeţi câteva specii pe care le poţi îngriji cu ușurinţă, cum ar fi Dracaena, diferitele specii de ficus, Yucca sau suculentele și plasează-le strategic peste tot. Iar dacă simţi că îţi dorești o plantă care să te responsabilizeze, mergi la sigur cu un bonsai.
Elimină electronicele din locul de odihnă sau relaxare
Nu spunem c-ar trebui să renunţi la știri sau la serialele preferate, ci că nu ar trebui să le iei cu tine atunci când vrei să te odihnești. În cazul în care ai televizor în dormitor și îl pornești în fiecare seară doar pentru a avea un zgomot și lumină de fundal, ar trebui să te informezi cu privire la efectele pe care acesta le poate avea asupra somnului tău. Iar dacă vrei să iei măsuri pentru a dormi semnificativ mai bine, eliminarea electronicelor din zona dormitorului este primul lucru pe care ar trebui să îl faci.
Renunţă la oglinzi
Strigător la cer, cum te vei mai putea aranja dimineaţa fără să-ţi vezi reflexia? Sigur, nu spunem că ar trebui să renunţi la toate oglinzile, dar spunem că în feng shui acestea sunt asociate cu preluarea energiilor și sunt aproape interzise în spaţii precum dormitorul. În ceea ce privește amplasarea celor rămase, poate vrei să ţii cont măcar de regula de a nu le orienta către ușa de la intrare și de aceea de a le păstra foarte curate mereu. Știm că designerii de interior le folosesc mai ales în spaţiile mici, pentru a le „păcăli” astfel cu mai multă lumină, dar dacă și pentru tine e important să te simţi bine acasă, ar fi indicat să reduci numărul lor.
Alege piese de mobilier joase în detrimentul celor înalte
Nu îţi vom spune să renunţi la dressing, dulapuri și bibliotecă, ci doar să echilibrezi înălţimea acestora cu alte piese de mobilier a căror înălţime este mai puţin impresionantă. Alege o canapea fără picioare, paturi joase, o măsuţă de cafea lângă care poţi sta pe un taburet sau pe o pernă. Piesele înalte de mobilier au efectul de a face o încăpere să pară aglomerată și obositoare. De aceea, înlocuirea lor cu unele mai joase, unde se pretează, ar putea transforma vibe-ul general al locuinţei.
Orientează-te către nuanţe deschise și texturi naturale
Culorile pământii precum bejul și nuanţele deschise de maro sau cărămiziu vor transforma atmosfera într-una calmă, liniștitoare. Lemnul, bumbacul, inul, bambusul sau răchita sunt texturi care îţi vor aduce natura mai aproape și vor umple casa de energie pozitivă. Nu este nevoie să îţi schimbi mobilierul sau să faci investiţii colosale în acest sens. Perdelele, cuvertura pentru pat, păturile sau pernele pentru scaune sunt detalii pe care le poţi schimba cu ușurinţă și care îţi pot face viaţa de acasă mai bună. Nu te feri nici de nuanţele reci precum verdele pal sau albastrul ciel, deoarece au un efect calmant, dar folosește-le cu moderaţie și nu supraîncărca decorul.
Acordă mai multă atenţie iluminatului interior
E greu să găsești o locuinţă care să se rotească după soare, dar poţi mima asta destul de ușor. Bineînţeles că lumina naturală este importantă, dar uneori este insuficientă, așa că trebuie suplimentată artificial. Folosește mai multe corpuri de iluminat, dispuse în straturi pe orizontală și pe care să le poţi controla cu ușurinţă în ceea ce privește intensitatea și reconstituirea unor momente ale zilei precum apusul și răsăritul îţi va fi mai la îndemână. În plus, îţi va fi mai ușor să găsești lumina perfectă pentru citit, dar și pe aceea pentru ritualurile de îngrijire și înfrumuseţare. Lumină, plante, culori și texturi naturale, spaţiu și mai puţină reflexie – acestea sunt lucrurile care îţi vor transforma locuinţa într-una liniștitoare, în care să te poţi deconecta și detașa de toţi ceilalţi factori de stres. Nu trebuie să depui eforturi prea mari și să faci investiţii costisitoare; de fapt, poate fi suficient doar să renunţi la câteva lucruri și să regândești amplasarea celor rămase, pentru a obţine un spaţiu zen și plin de energii pozitive.
De Sînziana Pătru
Foto Getty Images
Comentarii