Stilul mediteranean și derivatele lui
Stilul de viaţă simplu și prietenos al locuitorilor de la malul Mării Mediterane se reflectă în designul relaxat, cu accente rustice și pereţi texturaţi. Colorat și confortabil, un astfel de interior îţi poate aduce briza în propria casă, chiar dacă din exterior se-aud claxoanele și aproape că simţi gustul noxelor.
Elemente și influenţe
Stilul mediteranean se referă, în mare, la designul caselor din sudul Greciei, al Italiei și al Spaniei. Aceste regiuni sunt recunoscute pentru apa de un turcoaz tulburător, pentru zilele mai mereu însorite și pentru vegetaţia luxuriantă, oglindită cu delicateţe în detaliile decorative ale interioarelor. Fiecare dintre aceste ţări folosește culori specifice, texturi, materiale și ţesături influenţate de cultura zonei, dar totodată și în concordanţă cu exterioarele, respectiv cu urbanismul zonei. Mobilierul rustic, lemnul natur, pardoselile din piatră naturală și pereţii texturaţi sunt, pe scurt, elementele definitorii ale acestui stil de design interior.
Grecia și stilul grecesc
Pereţii cu vopsea stucco și podelele din lemn alb, accentele de albastru cobalt și mobilierul masiv, cu fier forjat definesc, în mod tradiţional, acest stil. Coloanele și arcadele nu lipsesc, la fel motivele și imprimeurile specifice pentru tapiţerii și alte textile. Acest stil poate fi reprodus cu ușurinţă și se integrează ușor printre elemente de decor moderne. Pereţii alb prespălat, detaliile turcoaz sau albastru cobalt, candelabrele și accesoriile sunt detalii tipice acestui stil. În timp ce piesele de mobilier sunt moderne, culoarea care predomină – albul conferă un aspect de terasă exterioară acestor interioare, iar această aparenţă definește tematica mediteraneană.
Italia și stilul italian
Stilul mediteranean italian se aseamănă cu cel specific provinciei Toscana: relaxat și casual, cu texturi și culori care flatează peisajele înconjurătoare. Fierul forjat, piesele ornamentale de mobilier, culorile pământii și tonurile calde de portocaliu, roșu intens și galben, alături de podelele rustice din lemn sau piatră și de pereţii stucco întregesc acest décor. Arcadele, textura pereţilor și lemnul masiv sunt elemente cheie ale aestui stil regional.
Spania și stilul spaniol
Stilul mediteranean spaniol folosește piese de mobilier de inspiraţie marocană, culori vibrante și mozaicuri în nuanţe de albastru, galben și roșu închis. Ramele oglinzilor, blaturile meselor, lămpile și vasele pentru flori sunt locuri în care mozaicul își face loc cu ușurinţă și naturaleţe. O altă caracteristică este zugrăvirea pereţilor în nuanţe închise de albastru sau mov. Podelele pot fi acoperite cu teracotă colorată, pentru a reflecta rusticul.
Piesele de mobilier
Mobila rustică, în culori vii se potrivește perfect unui interior decorat în stil mediteranean. Dulapurile robuste, confecţionate de regulă din pin sunt comune încă din secolul al XVIII-lea.
În locuinţele moderne pot veni în completarea unui dressing sau a altor piese de mobilier destinate depozitării. Mobilierul mediteranean reflectă stilul de viaţă modest și primitor al locuinţelor de la Mediterană. Lemnul de pin deschis la culoare este o semnătură a stilului, la fel cum sunt și piesele de mobilier de dimensiuni mari, precum mesele de douăsprezece persoane – care nu fac altceva decât să dea de înţeles că vecinii și prietenii sunt mereu bineveniţi la masă.
Accesoriile și accentele decorative
Rustice și colorate, accesoriile au roluri și texturi bine definite. Ușile și scheletul pieselor de mobilier sunt adesea realizate din fier forjat, corpurile de iluminat combină acest material cu sticlă mozaicată, iar accesoriile care prezintă puternice influenţe islamice sunt blaturile, oglinzile și decoraţiunile pentru pereţi mozaicate. Vasele pentru gătit sunt de regulă confecţionate din cupru, iar vesela din porţelan în culori vii. Pe lângă acestea, în bucătăriile mediteranene vei găsi ghirlande din usturoi, ceapă sau ardei, pe cât de frumoase, pe atât de utile. Florile proaspete, uscate sau artificiale sunt o altă sursă de culoare în aceste interioare. Apa e un element specific de design pentru locuinţele de pe malul Mediteranei, așa că fântânile arteziene și lavoarele exterioare sunt foarte des întâlnite în curţile lor.
Pereţii și podelele
Pereţii stucco și podelele din teracotă sau piatră naturală sunt nelipsite aici. Poţi folosi tapet pentru a reproduce texturile specifice sau o vopsea specială, pe care însă va trebui să o aplice un specialist experimentat, nu e atât de maleabilă precum lavabila obișnuită.
Interpretarea modernă a stilului mediteranean
Stilul mediteranean se poate contopi cu cel modern, iar rezultatul este un nou trend, care se numește mod-mediteranean. Spre deosebire de stilul eclectic, acesta unește două stiluri distincte pentru a crea un aspect proaspăt și curat, care păstrează însă elemente tradiţionale. Poţi folosi stilul contemporan în detalii și păstra elementele rustice pentru zonele mari. De exemplu, asocierea unor podele cu travertin sau teracotă cu arcade și un tavan din lemn cu un candelabru modern, un șemineu minimalist sau piese de mobilier aparţinând stilului contemporan. Indiferent dacă vei opta pentru varianta mod-mediteraneană sau vrei să respecţi întocmai tematica de la malul mării, accentele și decoraţiunile specifice îţi vor transforma locuinţa într-un loc prietenos, primitor și vesel.
De Sînziana Pătru
Comentarii