Inspiraţie costală pentru casa ta
Inspiraţie costală pentru casa ta: decorează astfel încât să te simţi mereu ca în vacanţă
Dacă reprezentarea proprie a unei vacanţe perfecte include plaje nesfârșite și maluri spumegânde, dacă senzaţia nisipului fierbinte pe tălpi îţi dă fiori și dacă sunetul valurilor este cel care îţi aduce liniștea și confortul, nu poţi nega sau respinge dragostea pe care o porţi mării. Iar asta înseamnă că un design interior cu accente costale ţi-ar putea aduce toate aceste emoţii mai la îndemână, în fiecare zi. Stilul costal are mai multe variaţii, de la culorile vibrante specifice Caraibelor la cele calde și pământii întâlnite în zona Mediteranei. Alege-le pe cele care, cum spune englezul, îţi fac barca să plutească.
Stilul costal în living room
Camera de zi este locul în care poţi insera motivele specifice acestui stil de amenajare, fără a sacrifica eleganţa. Prima regulă de care ar trebui să ţii cont este aceea de a înlătura orice obstacol vizual din calea ferestrelor. Canapeaua și fotoliile sunt amplasate în așa fel încât poţi vedea răsăritul și apusul, însă dacă orientarea locuinţei tale nu permite acest lucru, poţi compensa prin lumină artificială și oglinzi care să o amplifice pe cea naturală. Combină tonurile calde cu nuanţe de alb și albastru marin și nu te feri de texturile naturale, precum lemnul sau răchita. Îndrăznește să alegi piese de mobilier tapiţate cu texturi specifice exteriorului, precum sunt pânzele dense și impermeabile. Acestea pot fi curăţate uscat fără eforturi prea mari și conferă încăperii un aer boem, de vacanţă. Nu uita de detalii precum covoarele cu motive marine, lămpile luminoase sau pernele decorative în nuanţe de albastru și bleumarin și fă-ţi curaj să te joci cu imprimeuri variate și să le combini surprinzător.
Bucătăriile amenajate în stil costal
Nu uita că bucătăria trebuie să fie, înainte de orice, funcţională și nu renunţa la confort în favoarea unei amenajări perfecte, de revistă. Optează pentru electrocasnice încorporabile, dacă nu vrei să te abaţi prea mult de la regulile stilului, și construiește-ţi ideea în jurul unui punct focal, cum ar fi insula de bucătărie sau zona de dining. O masă din lemn, cu blatul alb, poate fi completată perfect de câteva scaune albe sau cu pattern marin. Corpurile de iluminat pot fi, de asemenea, de inspiraţie nautică, iar decorul poate primi un final touch cu câteva accesorii tematice, precum sunt decoraţiunile din funie cu noduri marinărești sau mozaicul mediteraneean în diferite nuanţe de albastru.
Locul de servit masa
Dacă zona de dining nu este inclusă în bucătărie și beneficiezi de suficient spaţiu pentru a face acest lucru, trebuie să știi că masa reprezintă piesa centrală într-un astfel de decor și că are libertatea de a impresiona prin dimensiuni. O masă de 6 persoane, albă sau din lemn natur, asortată cu scaune „îmbrăcate într-un frumos costum de mariner” sau cu bănci din lemn poate arăta în același timp casual și sofisticată. Folosește veselă în nuanţe de albastru, optează pentru o faţă de masă sau pentru perdele cu imprimeu marin sau pentru un vas cu flori asortat și vei avea, la fiecare masă, senzaţia de relaxare pe care numai un concediu luuung la mare ţi-o poate oferi.
Dormitoarele și stilul costal
Paleta de culori e destul de simplă la stilul costal, iar dormitorul nu face notă discordantă în acest sens. Partea bună e că nuanţele reci de albastru sunt asociate, în subconștient, cu calmul, liniștea și odihna. Alege o culoare dominantă pentru pereţi, covor și textile, una secundară pentru elementele decorative și una accent, care să adauge vitalitate spaţiului. Tips & tricks: nuanţele de ocru se potrivesc atât cu cele de alb și albastru, cât și cu cele naturale ale lemnului. Avantajul decorării dormitorului în acest stil este însăși multitudinea de elemente decorative cu care poţi jongla: de la perdele și draperii la covoare și carpete, de la lenjeria de pat la veiozele de pe noptiere și de la tablouri la vaze pentru flori sau mânerele decorative ale pieselor de mobilier, ai o mulţime de detalii la dispoziţie pe care le poţi alege în nuanţe de bleu, turcoaz, albastru sau bleumarin, astfel încât să spargă albul predominant și să completeze structurile din lemn natural sau răchită.
Elementele marine din băi
O baie amenajată în stil costal poate fi cu ușurinţă confundată cu un centru spa, oricât de reduse ar fi dimensiunile sale. Albul imaculat predomină, așa că baia va părea, oricum, mai încăpătoare și mai aerisită decât este în realitate. Dar poţi folosi detalii decorative contrastante pentru a accentua luminozitatea acestei încăperi. Și aici te poţi folosi de câteva artificii accesibile pentru a transforma atmosfera. Un coș de rufe din răchită sau o poliţă din lemn pe care să expui, la vedere, prosoape albe și albastre vor face o diferenţă notabilă. Iar câteva cochilii „depozitate” într-un vas de sticlă transparentă pot deveni o decoraţiune de efect în acest spaţiu.
Desigur, ne-am limitat la a vorbi despre spaţiile de care dispune aproape orice locuinţă, dar dacă te numeri printre norocoșii care au și o curte, vei putea face minuni și în exterior pentru a te simţi ca în vacanţă. De la șezlonguri la hamace, de la mobilierul de exterior la tencuiala decorativă și de la vegetaţia luxuriantă la decoraţiuni și corpuri de iluminat, poţi explora o mulţime de variaţii tematice. Sigur că o astfel de locuinţă nu te poate feri de burnout și nu va estompa nevoia unui concediu binemeritat, dar te va primi cu calmul pe care îl are marea fără curenţi. Și îţi va bucura privirea de fiecare dată, fără excepţie.
De Sînziana Pătru
Foto Getty Images
Comentarii