Cum să îţi decorezi casa pentru #vacationmood

Cum să îţi decorezi casa pentru #vacationmood



În sezonul estival gândul ne zboară tuturor spre vacanțe în locuri însorite, exotice, spre terase de pe plaje, păduri tropicale sau zone montane. Toate acestea duc cu gândul la odihnă și distracție. Mai sunt și aceia care au foarte clar setat în minte locul preferat de vacanță, pe care îl asociază cu voia bună și starea de bine, iar acesta nu are neapărat legătură cu zonele clasice de vacanță, ci cu un oraș anume sau cu un singur loc unde se simt acasă oricând. 


De ce nu am aduce puțin #vibe de vacanță în fiecare zi, în locuința noastră? Elementele de decor care ne relaxează pot seta senzația că suntem deja acolo ori ne pot da un #mood mult mai vesel, chiar dacă asta înseamnă că vom avea și tendința de a visa mai mult cu ochii deschiși. Iată câteva elemente prin care poți decora spațiul în care locuiești în așa fel încât să simți vacanța mai aproape!


Elemente marine



Dorul de plajă e cel mai pregnant când afară e caniculă. Înăuntru poţi calma spiritele folosind elemente decorative de inspiraţie marină, în special combinaţii de alb cu albastru pentru textile și obiecte de ceramică. Dacă folosești alb cu bleumarin, în special cu dungi, dar și cu imprimeuri ca ancore, bărci, scoici, căluţi sau stele de mare, vei face trimitere clară la mare sau ocean. La fel, dacă folosești nuanţe de bleu ciel sau turcoaz. În schimb, alb și albastru electric duc cu gândul la plimbările în Grecia. 


Aici poţi adăuga și leandrii roz sau lămâi pentru a atenua nostalgia călătoriilor în zone mediteraneene. Tot la categoria elemente marine intră obiectele decorate cu sfoară, plasa textilă sau metalică și, evident, nisipul și scoicile. Poţi să folosești platouri din bambus sau alte elemente naturale ori unele în formă de frunze de palmier sau monstera, în care să pui scoici de diverse mărimi. Sticlele în culorile mării, verde puternic, turcoaz, bleu sau albastru electric, pot fi folosite tot pe post decorativ.


Elemente tradiționale



Dacă noţiunea ta de vacanţă mare e legată de vizitele la ţară, poţi să folosești în decor obiecte de inspiraţie tradiţională. Caută traverse cu dungi colorate, ţesături cu motive tradiţionale românești, ceramică pe care o găsești chiar și în pieţe, de la străchini și căni la vaze generoase și platouri uriașe, dacă nu ai drum pe la Horezu sau nu ai o pasiune pentru vasele de Corund. 


De ceva vreme covoarele pe care bunicii noștri le puneau cu mândrie pe pereţi sau le dădeau ca zestre fetelor sunt folosite în mediul urban drept covoare pentru podea, fiind colorate și aducând o atmosferă veselă încăperii. Vasele pot fi umplute cu mere sau fructe de sezon sau flori de câmp. În lunile de vară, buchetele mari de lavandă aduc o atmosferă de calm în încăperi, așa că le-ai putea așeza în astfel de vase sau poţi să folosești ghivece tradiţionale cu mușcate, dacă astfel de combinaţii te duc de fapt cu gândul la de căsuţa bunicilor.


Împletituri din fibre naturale



Poţi să folosești coșuri, cutii și tăvi din împletituri de nuiele, rattan, zambilă de apă sau fibră de banan pentru aproape orice zonă din casă. Sunt ideale pentru depozitare, dar și pentru mascarea unor obiecte. Un ghiveci mare, de exemplu, poate arăta mult mai bine când e așezat într-un astfel de suport, iar dacă planta e un palmier sau monstera, ori o feregă bogată – care contribuie și la oxigenarea încăperii, efectul va fi cu atât mai mult unul relaxant. Un fotoliu de ratan sau și, mai bine, un balansoar, ori un coș cu fructe de sezon cumpărate din piaţă, eventual mere, pere, prune sau vișine cu tot cu frunze, pot da și ele senzaţia de vacanţă la ţară.


City vibe



Dacă vacanţa ideală pentru tine e într-o capitală europeană sau în America, ori într-un oraș liniștit, cu o cultură diferită de a noastră, poţi aduce aproape de tine elemente care să te ducă cu gândul la acel loc. Așază vederi și fotografii de acolo pe birou sau pe rafturi, cumpără reviste din acea zonă și ţine-le pe masa de cafea, să le poţi răsfoi în momente de răgaz, adu la vedere obiectele tip souvenir pe care le ai legate de acele locuri. 



Chiar dacă nu ai fost până acum în Paris, de exemplu, dar îţi dorești să ajungi sau ai o pasiune secretă pentru acest oraș, ai cu siguranţă acasă ceva imprimat cu Turnul Eiffel sau cu elemente specifice unor branduri de renume franţuzești: Moulin Rouge, Le Chat Noir, ceva cu un felinar imprimat, o carte sau un DVD despre Coco Chanel sau Yves Saint Laurent, unul cu muzica lui Serge Gainsbourg sau Yann Tiersen sau colecţii de filme specifice curentului nouvelle vague. 


Pentru Londra, cabinele telefonice roșii, imaginile cu familia regală sau cu Kate Moss, chiar și steagul imprimat pe o cană te pot face să fredonezi melodii de-ale lui Ed Sheeran sau Adele. Pentru Barcelona, cam orice obiect cu mozaic colorat e suficient să te ducă cu gândul acolo. Da, sunt stereotipuri, dar dacă ţie îţi plac și ţie îţi spun o poveste, înseamnă că sunt în același timp și obiecte personale și astfel vor personaliza și încăperea.


Aspect de hotel 



Paturile cu baldachin, hamacele, perdele și așternuturile albe de bumbac sau cu imprimeuri etnice colorate, pernele și otomanele sunt elemente pe care le găsim adesea în camerele de hotel de care avem parte în vacanţe. Baldachinul poate fi unul temporar, dintr-un cort, de exemplu, dacă nu vrei să investești în astfel de mobilier. Metrajele de bumbac sau in, ușoare și răcoroase, pot fi folosite inclusive pentru a acoperi canapelele sau patul, nu doar pentru ferestre. 


Pentru o încăpere cu o atmosferă odihnitoare, alege alb sau nuanţe naturale de gri, bej, pasteluri reci. Pentru una în care să simţi energia crescând de când deschizi ochii la primele ore ale dimineţii, alege cuverturi sau metraje indiene sau marocane, foarte colorate, cu tonuri de la albastru indigo și turcoaz la fuchsia, portocaliu, roșu închis sau bordeaux și violet.


Atmosferă exotică



Pentru zona orientală, șaluri mari pot fi folosite pe post de perdele, abajururi sau feţe de masă, iar seturi de ceai sau cafea din metal sau ceramică pot fi folosite pentru servirea respectivelor băuturi la ordinea zilei, chiar dacă ai un aparat performant achiziţionat în acest scop. Felinarele și lustrele de inspiraţie marocană sunt incredibil de liniștitoare seara, având o lumină caldă, difuză. 



Pernele multe și colorate sunt și ele obiecte care pot asigura confortul, iar mici sfeșnice sau suporturi de lumânări interesante pot contribui inclusiv la folosirea aromoterapiei pentru a readuce atmosfera de vacanţă, nu doar pentru efectul lor vizual. Patchouli, santal, mosc alb, salvie, ambră, vetiver, verbină – sunt doar câteva variante de arome exotice care au efect de transpunere în zone de care ne e dor. 


Dacă vrei și mai multă relaxare, poţi încerca aromoterapie cu opium sau canabis, sub formă de beţișoare parfumate. În afară de aromoterapie, încearcă și coloana sonoră care te duce cu gândul la zona preferată de vacanţă. Muzică veche italienească sau franţuzească, dacă visezi la capitalele Europei, la Toscana sau Saint Tropez, ori hiturile anului de la cei mai cunoscuţi DJ, dacă vrei atmosferă de Ibiza sau Malibu. Muzica ambientală, jazz și café concert sunt la fel de potrivite pentru starea de calm și relaxare pe care le găsești la terasele din vacanţe, dacă vrei doar senzaţia de liniște și odihnă.


Atmosferă tropicală



Plantele exotice și culorile electrice contribuie la energizarea unor încăperi în care vrei să te simţi mai aproape de junglă sau de plajele cu nisip fin și briză aromată de lângă oceane. Poţi să folosești și decoraţiuni în formă de elemente tropicale: frunze de palmier, ananas, banane, lămâi, păsări flamingo, imprimate pe textile sau pentru vasele pe care le folosești pentru fructe ori pentru băuturi. 



Fructierele generoase sau bolurile mari pot fi umplute cu rodii, lămâi și lime, ideale pentru o limonadă răcoritoare. Acel galben puternic poate fi folosit și pentru elemente de decor sau mobilier. Apoi, cine spune că șezlongurile, hamacele sau balansoarele sunt destinate exclusiv zonelor din exterior? Nu te oprește nimeni să instalezi chiar și un leagăn în dormitor sau sufragerie, dacă asta te face să te simţi bine.


Dacă nu vrei să decorezi o încăpere întreagă, poţi încerca să organizezi undeva colţul tău de relaxare, cu mozaicuri sau elemente de sidef, pietre, poze, suveniruri, ceva care te face să îţi amintești de acel loc special la care te întorci cu gândul când apare noţiunea de vacanţă. De ce nu, poate fi un perete sau un mood board cu poze din vacanţele preferate sau/și din vacanţele ideale. Poţi fixa pozele chiar cu magneţii primiţi sau aduși cu tine din călătorii.


De Ana-Maria Năcioiu. 

Foto: Getty Images







Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

Iubirea necondiționată înseamnă acceptarea emoțiilor și nevoilor de bază ale copilului

Iubirea necondiționată înseamnă acceptarea emoțiilor și nevoilor de bază ale copilului

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

Staffordshire Bull Terrier, demn de toată încrederea

Staffordshire Bull Terrier, demn de toată încrederea

Cum să îți decorezi casa în culori vii cu ajutorul produselor Meli Melo Deco

Cum să îți decorezi casa în culori vii cu ajutorul produselor Meli Melo Deco

Bogdan Naumovici i-a propus fiului să rămână repetent

Bogdan Naumovici i-a propus fiului să rămână repetent

Moody Decor - dark colours, relaxing mood

Moody Decor - dark colours, relaxing mood

Therme lanseaza 3 noi parcuri naturale unice in Europa, reunite sub conceptele echilibrului, sanatatii si perfectiunii matematice

Therme lanseaza 3 noi parcuri naturale unice in Europa, reunite sub conceptele echilibrului, sanatatii si perfectiunii matematice

Top 10 pancarte de la protestele anti-guvernamentale

Top 10 pancarte de la protestele anti-guvernamentale

7 trucuri vestimentare pentru o apariție WOW!

7 trucuri vestimentare pentru o apariție WOW!