Cristian Oneţiu

Cristian Oneţiu



Îl cunoști din Top 500 Forbes, poate i-ai citit cartea sau îl urmărești pe YouTube, Instagram sau Facebook. Antreprenor de peste 15 ani, consultant și adviser pentru companii internaţionale și, nu în ultimul rând, coach și trainer pentru oamenii de afaceri din România.



Într-un studiu recent – Barometrul afacerilor de tip startup 2019 – ai fost numit de către antreprenorii respondenţi drept unul dintre antreprenorii care inspiră cel mai mult. Iar numele tău vine imediat după Elon Musk, Jeff Bezos, Steve Jobs și Bill Gates. Ce înseamnă asta pentru tine? 

Mare bucurie. Nu neapărat pentru că m-au notat așa de bine. Ci pentru că tot mai mulţi români încep să consume conţinut destinat oamenilor liberi: antreprenorilor. Conţinut ce îi dezvoltă, îi fac mai creativi și mai încrezători.


Crezi că popularitea de care te bucuri se datorează și online-ului? Ești un nume foarte cunoscut în zona vloggingului de business. 

Sunt tânăr sau cel puţin așa mă cred la 41 de ani. Vorbesc pe limba tinerilor și comunic pe canale tinere. Social media și YouTube nu au cenzura celor bătrâni. Aici, dacă ai ceva de zis și e valoros pentru cei pe care îi vizezi, primești timpul și atenţia lor. Apoi, dacă ești consecvent și serios, îţi dau aprecierea și încrederea lor.


Cum a luat naștere canalul tău de YouTube și cum ai reușit să-l crești? 

A fost o provocare! Pe de o parte, odată ce afacerile mele au depășit 50 de milioane de euro și erau conduse de echipe de manageri profesioniști, mi-am câștigat timpul liber. Începusem să particip la conferinţe de business în care spuneam povestea mea și a celor pe care i-am ajutat să își scaleze afacerile. Și primeam o grămadă de întrebări din partea tinerei generaţii de antreprenori. Am început să răspund, dar primeam aceleași 10-20 întrebări. Pe de altă parte, venea în ţară Garry Veinerchuck la BrandMinds și ne uitam cum în America acest tip de conţinut crește în online. Noi ne chinuiam cu evenimente, conferinţe, webinarii. Chestii complicate. Și scumpe, dacă voiai să oferi doar valoare, fără să vinzi ceva. În plus, păreau prea serioase. Plictisitoare. Așa că ne-am ambiţionat să facem un show online, pentru a vedea dacă putem face un canal care să depășească 1 milion views fără nimicuri, pisici sau asistente. Și fără publicitate. Doar din content pentru wanaprenori și antreprenori. l-am numit „The StartUP show”. Am câștigat pariul în 18 luni: peste 1 milion de views și peste 5 milioane de minute vizionate. Cu peste 60% retenţie/video. Suntem foarte încântaţi de ceea ce am făcut, dar mai ales de shift-ul din mentalitatea românească. Pare că atenţia unei părţi din tânăra generaţie se duce spre chestii cool, artistice, antreprenoriale.


Cum îţi alegi temele pe care le abordezi în vloguri? Și care a fost până acum cel mai popular subiect? 

Aici e simplu. Îi întrebăm.  Ei ne dictează 80% din conţinutul editorial. În rest, filmăm bucăţi din conferinţe, discuţii unu la unu sau workshopuri și le punem cap la cap într-o formă scurtă, dinamică și valoroasă.


În spatele influencerului Cristian Oneţiu știu că se află și povestea unui tânăr antreprenor de succes. Cum ai intrat în afaceri? 

După 4 ani de corporaţie, mi-am făcut un bar de karaoke. Îmi plăcea să cânt, să mă văd cu prietenii și să dansez. Părea alegerea firească.  Aveam vreo 4.000 de dolari, am mai împrumutat vreo 10.000, m-au finanţat câţiva furnizori cu stocul de marfă, am luat în rate niște mobilier, iar sonorizarea am închiriat-o. Păream atât de încântat de ceea ce făceam, încât fiecare voia parcă să contribuie cu ceva.  Lucrasem înainte pentru o corporaţie ce activa în HORECA, deci știam mii de oameni. Am pregătit 2 luni barul în 3 garaje și i-am chemat pe toţi.  Nu era cine știe ce, dar atmosfera era atât de tare, încât după prima lună aveam locurile rezervate pe o lună în avans. Era distracţie pură. Am reușit să plătesc toate datoriile în primele 12 luni. În anul al doilea am pus bani deoparte și am mai deschis un bar. Alt concept. Altă zonă. Urma să înţeleg rapid că, fără să știu că conduc o afacere, nu poţi fi antreprenor. Am falimentat în următoarele 12 luni. Nu știam să conduc echipe, să gestionez stocuri, bani sau parteneriate strategice. Știam doar să distrez oamenii. Și asta nu mai era destul.




Cum te-a influenţat activitatea ta de antreprenor în decizia de a intra în digital? Și care dintre ele este acum mai „activă”? 

Deţin afaceri mature care operează astăzi în peste 20 de ţări. Dar încă mă implic în startupuri ce vizează educaţia, sănătatea și tehnologia. Mai bine de jumătate din timpul meu este acum alocat susţinerii antreprenorilor. Și asta evident că nu mai merge altfel făcut decât online. Aici sunt oamenii viitorului. De aici își iau informaţiile, aici văd tendinţele, aici își iau deciziile de evoluţie. Și, tot mai mult, aici își pun în practică și ideile de business. Nu mai trăim blocaţi într-un teritoriu limitat. Lumea întreagă e pe net. Aici e mare oportunitate.


Am văzut că în video-urile pe care le postezi oferi foarte multe informaţii utile pentru cei aflaţi la început de drum, care doresc să își deschidă un business. Pe tine cine te-a influenţat? Cine te-a inspirat? Ai un model? 

Cei care sunt la început de drum nu prea au bani pentru a participa la programele mele educaţionale sau la consultanţa mea. Așa că e normal să încerc să îi ajut cumva gratuit. Ei sunt viitoarea generaţie. Cumva trebuie să îi ajutăm să pornească bine. Eu am falimentat de 4 ori, nu pentru că nu aveam idei bune, ci pentru că nu aveam de unde să învăţ cum să construiesc și să conduc o afacere. De asta fac ceea ce fac în online. Nu am un model absolut, însă apreciez orice om ce a făcut ceva relevant și își asumă să dea mai departe. Offline, online, nu contează. Este o metodă sigură, prin care lumea noastră va fi mai bună.


Dai sfaturi bazate pe experienţa ta, nu din cărţi. Crezi că acesta este motivul pentru care mulţi antreprenori au apelat la tine pentru scalarea propriului business? 

Dacă vrei să te apuci de fotografie, te duci să furi meserie de la un fotograf. Așa e și în antreprenoriat. Eu am pornit să dau mai departe unor prieteni. Apoi a devenit o nouă meserie, pe măsură ce lor le-a mers bine și m-au recomandat altor antreprenori mari ce erau blocaţi în afaceri. La început am ajutat din experienţa mea. Acum, după sute de „cazuri”, pe lângă experienţa mea se adaugă și diversitatea reușitelor lor. În plus, m-am pus să și învăţ formal, pentru că experienţa trebuie completată cu bune practici internaţionale.


De ce are nevoie România în momentul ăsta, în opinia ta, pentru un mediu antreprenorial sănătos? 

OHO, de multe! E nevoie de finanţare inteligentă. Gestionată de manageri de fonduri de investiţii cu experienţă în piaţă. De educaţie antreprenorială în școală și facultate. De incubatoare și acceleratoare de afaceri. De o formare antreprenorială minimă înainte de a putea deschide un SRL... Lipsesc multe lucruri. Dar, poate cel mai mult, România are nevoie de coagularea antreprenorilor ce au reușit pentru a forma școli practice de antreprenoriat. Din care să scoată talente noi pe care să le finanţeze. În plus, să iasă mai mult în faţă. Să iasă din zona de confort și să încerce să dea mai departe, asumându-și rolul de modele în societatea civilă. Nu oameni perfecţi, ci imperfecţi, dar dispuși să ofere din ceva ce au reușit până acum să perfecţioneze, să obţină.


Business, vlog, cursuri online, consiliere și mentorat. Le-ai bifat pe toate. Ce urmează? 

O academie de business. Micuţă la început, destinată celor mai asumaţi antreprenori. Cu care să lucrez intensiv și să arătăm României că putem obţine altfel de rezultate în aceeași ţară, cu aceleași legi și conducători. Să arătăm că schimbarea poate fi făcută din interior. Cumva, să schimbăm #rezist cu #INSIST.




De Cristian Niculae



Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

Iubirea necondiționată înseamnă acceptarea emoțiilor și nevoilor de bază ale copilului

Iubirea necondiționată înseamnă acceptarea emoțiilor și nevoilor de bază ale copilului

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

Staffordshire Bull Terrier, demn de toată încrederea

Staffordshire Bull Terrier, demn de toată încrederea

Cum să îți decorezi casa în culori vii cu ajutorul produselor Meli Melo Deco

Cum să îți decorezi casa în culori vii cu ajutorul produselor Meli Melo Deco

Bogdan Naumovici i-a propus fiului să rămână repetent

Bogdan Naumovici i-a propus fiului să rămână repetent

Moody Decor - dark colours, relaxing mood

Moody Decor - dark colours, relaxing mood

Therme lanseaza 3 noi parcuri naturale unice in Europa, reunite sub conceptele echilibrului, sanatatii si perfectiunii matematice

Therme lanseaza 3 noi parcuri naturale unice in Europa, reunite sub conceptele echilibrului, sanatatii si perfectiunii matematice

Top 10 pancarte de la protestele anti-guvernamentale

Top 10 pancarte de la protestele anti-guvernamentale

7 trucuri vestimentare pentru o apariție WOW!

7 trucuri vestimentare pentru o apariție WOW!