Vreau să mă îngraș
99.99% dintre articole tratează problema slăbirii, există însă și o categorie de oameni (în special de sex masculin) care vor să se îngrașe. Cu asimilare slabă a nutrienților, cu metabolism rapid, cu apetit scăzut, cu energie multă, ei sunt ținta invidiei și urii majorității, care sunt câteodată dispuși chiar să-și taie părți din corp (în general stomacul) pentru a slăbi.
Standardele moderne de frumusețe sunt însă departe de ceea ce medicina consideră normal pentru specia umană, adică un procent de grăsime corporală de 10-20% pentru bărbați și 20-30% pentru femei (important inclusiv pentru fertilitate). Dar cine vrea să fie mediu sau normal când modelul cultural este cel înfometat (anorexie autoindusă) ori emaciat (exces cronic de sport)? Ceva mai rar există și modele „fit”, din ale căror poze sunt excluse „substanțele ajutătoare” (și nu mă refer aici la suplimente cu vitamine sau proteine).
Dacă Venus din Willendorf este idealul tău, atunci e simplu: mănânci mult și bine, mulți carbohidrați cu asimilare rapidă (zahăr, dulciuri) și multă grăsime. Ții mișcarea la minimum și problema e rezolvată. Aparent. Pentru că o astfel de îngrășare este nesănătoasă și poate să aducă probleme pe termen lung. Iar o grăsime astfel depusă va fi dată jos foarte greu, lăsând în urmă daunele cunoscute, atât la exterior (celulită, vergeturi), cât și la interior (vase de sânge rigide, ficat gras etc.).
Dacă vrei să ai și forme, atunci trebuie să înțelegi că formele vin în primul rând din structura osoasă, cu mare componentă ereditară și cu formare în adolescență. Peste oase vin mușchii (da, cu toții îi avem, mai mici sau mai mari, mai ascunși sau mai la vedere). Peste mușchi vine grăsimea. Sigur că o vrem într-un strat subțire, distribuit uniform și acoperit de o piele netedă. Vrem să fie „carnea tare”, dar această „carne” este, de fapt, dată de mușchi. Iar ei trebuie antrenați. Și cresc greu, cam 5 kg pe an la un bărbat și 2-3 kg la o femeie. Iar primele 2-3 kg de mușchi la o femeie se vor așeza exact acolo unde vrei: coapse, fund, umeri.
După încă 5-10 ani de antrenamente intense și un program de viață de tip „cantonament”, poate că te vei apropia de look-ul unei concurente la fitness. Dar bineînțeles că nu vrei asta. Mușchii prea mari sunt urâți. E ca și cum nu ai mai face școala de șoferi, pentru că nu vrei să conduci un Ferrari. Sau un Bugatti. Sau un Lamborgini. Sau o alta mașina super-sport-superluxoasă.
Dacă vrei deci să crești în greutate (în special pe seama creșterii masei musculare), va trebui să faci antrenamente cu greutăți, de tip „culturism”. Sigur, după un program personalizat, care să corecteze punctele slabe, dezvoltând acele zone care să îți dea forma pe care o dorești. Nu merge cu alergare și aerobic. Alea sunt mai mult pentru slăbire. Fără antrenamente cu greutăți, grăsimea se va depune localizat, în zonele determinate genetic și hormonal: șolduri, coapse.
Nutriția
Trebuie să mănânci mai mult, asta pare clar. Dar pentru a asimila mai bine, alegi alimente ușor digerabile: pește și carne preparate la temperaturi mici (slow-cooker), fructe și legume (în special sub formă de sucuri), ouă fierte moi, cereale (fulgi de ovăz, pâine de secară, orez, porumb) cu diverse tipuri de lapte sau iaurt (inclusiv „cu fructe”), piure de cartofi cu mult unt. Pentru a contracara catabolismul nocturn, cina va conține proteine cu asimilare lentă (brânză grasă, cașcaval) și carbohidrați complecși. Prima masă trebuie să fie bogată în carbohidrați și proteine. Nu ne încurcăm foarte mult cu legume sau leguminoase (fasole, mazăre etc.) pentru că au o densitate calorică scăzută sau se digeră greu.
Atenție mare: grăsimile pe care le mănânci acum se vor regăsi (parțial) și în depozite, de unde vor fi folosite ulterior. Așa că depozitează grăsimi de calitate: pește oceanic (și ficat de cod), nucă de cocos, nuci și semițe crude. Ia tot timpul un pachețel cu tine și nu lăsa foamea să se manifeste.
Suplimentele nutritive sunt practic obligatorii, începând cu vitamine și minerale (Eco Green sau chiar un Animal Pak), continuând cu enzime digestive (Super Enzymes) și suplimentul de după antrenament (70% carbohidrați, 30% proteine, un weight-gainer de calitate). Adaugă lecitină și antioxidanți. Suplimentele cu aminoacizi (BCAA, arginină, glutamină) ajută mult, la fel și creatina (da, ea reține apă, dar în mușchi).
Pentru că mănânci mult, un protector hepatic este binevenit (Liver Detox). Iată deci că nu vrei doar să te îngrași (e prea puțin
importantă cifra de pe cântar), ci vrei să arați mai bine, să ai anumite forme, iar pentru asta e nevoie de puțină muncă la sală. Scuze, puțin mai multă decât îți imaginezi la început.
Comentarii