Ghidul substanţelor active - Cum să descifrezi eticheta produselor cosmetice
ÎÅ£i vine să crezi sau nu, produsele cosmetice se vând zilnic în număr È™i în timp record. Statisticile arată că piaÅ£a de skincare este suprasaturată, dar cu toate acestea brandurile lansează constant produse noi. Dacă eÈ™ti foarte grijulie atunci când mergi la supermarket È™i citeÈ™ti cu mare atenÅ£ie ingredientele de pe etichetă, acelaÈ™i lucru vreau să te conving să faci È™i când vrei să îÅ£i achiziÅ£ionezi o cremă sau un serum nou. Știu că, de cele mai multe ori, marketingul È™i ambalajul produsului sunt factorii decisivi în achiziÅ£ionarea lui, dar a venit timpul să laÈ™i ingredientele produsului să devină vedete.
Acest glosar de bază pentru îngrijirea pielii este o listă simplă, dar din experienÅ£a mea oferă o bază bună pentru a te simÅ£i mai puÅ£in pierdută atunci când vine vorba de alegerea corectă a produselor cosmetice. CiteÈ™te întotdeauna lista ingredientelor! Nu este o garanÅ£ie că vei È™ti 100% ce cumperi (sau că produsul va funcÅ£iona pentru tine), dar este un punct bun de plecare È™i unul mult mai onest decât marketingul agresiv.
1. Hidratare
Există multe ingrediente cu efecte de hidratare, dar în alegerea produsului meu primează următoarele: acidul hialuronic, glicerina È™i scualanul.
În ciuda a ceea ce sugerează numele său, acidul hialuronic nu este un exfoliant, ci un ingredient hidratant. Atrage moleculele de apă ca un magnet È™i păstrează umiditatea pielii. Este o substanţă care apare în mod natural în piele, însă producÅ£ia sa încetineÈ™te în timp, iar acesta este unul dintre motivele pentru care tenul nostru devine din ce în ce mai deshidratat. Dacă găseÈ™ti AH la începutul unei liste de ingrediente, acest lucru indică faptul că este substanÅ£a activă în cantitatea cea mai mare. (No Worries – Hydrating Face Moisturizer)
Glicerina este un alt umectant natural important, care atrage È™i captează umiditatea, lăsând pielea mai hidratată. O găseÈ™ti adesea combinată cu alte ingrediente, precum uleiurile esenÅ£iale, având calitatea de a potenÅ£a beneficiile lor de hidratare. O poÅ£i identifica È™i sub denumirea de glicerol sau alcool trihidroxilic. (Glossier – Priming Moisturizer)
Scualanul este o componentă secretată în mod natural de piele, dar producÅ£ia ei se diminuează pe măsură ce înaintăm în vârstă. Se poate găsi È™i sub formă de ulei, serumuri sau creme. Important este să nu încurci scualanul cu compusul natural scualena. DeÈ™i structura lor este foarte asemănătoare, există câteva diferenÅ£e: scualena se obÅ£ine în mod tradiÅ£ional din ulei de ficat de rechin, în timp ce scualanul este de origine naturistă (măslini). (Biossance – Squalane+Tea Tree Balancing Oil)
2. Exfoliere
Exfolierea este un pas esenÅ£ial în procesul de îngrijire a pielii, îndepărtând celulele moarte. Acest procedeu oferă strălucirea mult dorită tenului È™i, de asemenea, favorizează absorbÅ£ia altor ingrediente importante pentru hidratarea sa. Cele două grupuri principale de acizi sunt AHA È™i BHA.
Alfa hidroxi acizii sunt în general recomandaÅ£i pentru toate tipurile de ten, dar pot apărea efecte secundare: iritare uÈ™oară sau sensibilitate la soare. Pentru a le evita, începe cu un produs care are o concentraÅ£ie maximă de 10% È™i apoi creÈ™te treptat. Cele mai populare forme de AHA-uri sunt: acidul glicolic, acid lactic, acid malic È™i acid mandelic. Nu uita niciodată de protecÅ£ia solară, mai ales atunci când utilizezi acizi precum AHA. Pielea devine foarte sensibilă È™i vulnerabilă la daunele provocate de soare. (Mario Badescu – A.H.A. Botanical Body Soap)
Beta hidroxi acizii sunt recomandaÅ£i tenului mixt sau celui acneic, fiind solubili în apă. Acest lucru înseamnă că pot pătrunde mai adânc în pori È™i pot elimina excesul de sebum. Au proprietăţi antiinflamatorii È™i antibacteriene excelente în cazul acneei È™i al erupÅ£iilor cutanate. Sunt sigură că ai în baie măcar un produs care să conÅ£ină acid salicilic – cel mai frecvent BHA! (Murad – AHA/BHA Exfoliating Cleanser)
3. Produse anti-îmbătrânire
DeÈ™i este frecvent utilizată expresia anti-îmbătrânire, în realitate există doar câteva ingrediente care într-adevăr au acest efect. Acestea pot încetini oarecum inevitabilul proces, prin creÈ™terea ratei de înnoire a pielii (turnover), dar È™i a producÅ£iei de colagen.
Retinolul, forma naturală a vitaminei A, este singurul ingredient care are efecte anti-îmbătrânire È™i pe care dermatologii îl recomandă frecvent. Acesta reduce aspectul ridurilor, îmbunătăţeÈ™te textura pielii, diminuează petele pigmentare cauzate de vârstă È™i creÈ™te elasticitatea. Există pe piaţă forme diferite de vitamina A (precum Retin-A, Tazorac, Tretinoin), iar fiecare diferă în ceea ce priveÈ™te efectele. (Darphin – Ideal Resource)
Vitamina C este un antioxidant puternic care dă luminozitate tenului, stimulează producÅ£ia de colagen È™i ajută la atenuarea petelor. Cea mai bună formă de vitamina C este acidul L-ascorbic, dar pe lista ingredientelor poÅ£i găsi următoarele denumiri: acidul etilic ascorbic, fosfatul ascorbil de magneziu, palmitatul ascorbil, tetra-izopalmitatul de ascorbil. (Sunday Riley – CEO Glow)
Niacinamida (sau vitamina B3) este foarte eficientă pentru pielea sensibilă, cu rozacee sau acnee. Această vitamină poate È™terge ridurile, îmbunătăţeÈ™te elasticitatea pielii, combate inflamaÅ£ia, iar dacă ai tenul gras, niacinamida este echipată pentru a regla cantitatea de sebum. (Paula's Choice – 10% Niacinamide Booster)
4. Antioxidanţi
AntioxidanÅ£ii au un rol important în combaterea radicalilor liberi, care provoacă inflamaÅ£ii, acnee sau chiar îmbătrânire prematură. Și, pentru că lucrează foarte bine împreună, te sfătuiesc să alegi produse care conÅ£in nu doar unul: vitamina C, vitamina E, acid ferulic (cea mai bună combinaÅ£ie împreună cu vitamina C È™i E), acidul alfa-lipoic, resveratrol, extractul de seminÅ£e de struguri, coenzima Q10, niacinamidă, licopen È™i cofeină.
Acidul alfa-lipoic este un antioxidant mai nou, ultra-puternic, care ajută la combaterea viitoarelor leziuni sau repararea daunelor din trecut. Denumit È™i „antioxidantul universal”, este solubil în apă È™i ulei, ceea ce permite penetrarea celulei cât mai profund. Datorită acestei calităţi, acidul alfa-lipoic poate oferi cea mai mare protecÅ£ie împotriva radicalilor liberi. (Dr Dennis Gross – Ferulic+Retinol)
5. Protecţie solară
Există două tipuri de ingrediente active care ajută la protejarea pielii împotriva razelor UV: cele fizice (minerale) È™i cele chimice. Ingredientele fizice blochează, reflectă È™i împrăștie razele soarelui, iar componentele chimice absorb radiaÅ£iile UV È™i le transformă în căldură. Acestea sunt principalele ingrediente pe care ar trebui să le găseÈ™ti scrise pe produsele tale cu SPF. Ingredientele fizice (minerale) de protecÅ£ie solară sunt dioxidul de titan sau oxidul de zinc, iar cele chimice – oxibenzona, octinoxat, octisalat, octocrilenă, avobenzonă, mexoril SX. (La Roche-Posay – Anthelios 60)
De Codrina Apostol
Comentarii