Femeile celebre ale României
Vineri 30 septembrie, ora 19:00, Fundația Calea Victoriei vă invită să vă bucurați de poveștile fermecătoare, curajoase sau ieșite din comun ale Femeilor celebre ale României.
Aceste doamne curajoase, devenite celebre atât în țara noastră cât și în străinătate, din secolele XIX și XX reprezintă pentru tinerele și doamnele de astăzi – modele și surse de inspirație pentru conturarea unor destine memorabile, într-o lume în care femeile se aflau în umbra bărbaților.
De-a lungul istoriei aceste femei au pășit în lumina reflectoarelor și și-au pus amprenta asupra dezvoltării naționale sau a unor schimbări internationale. Fie că e vorba despre o implicare în sfera politicului, a afacerilor, a medicinei sau a culturii, fiecare personalitate prezentată în cadrul acestor întâlniri își merită atributul de “mare doamnă a culturii și istoriei naționale”.
Cursul este găndit în două întălniri, cu următoarele teme:
1. Poveștile doamnelor cu sănge albastru: Elena Văcărescu, Regina Maria, Martha Bibescu, Elena Ghica, Elena Negruzzi și Marina Stirbey.
Toate aceste doamne cu destine zbuciumate, dar cu ambitie și dorință de schimbare, au avut curajul să pătrundă într-o lume închisă lor până atunci, să își croiască un nou drum atât pentru ele cât și pentru urmașele lor.
2. Româncele celebre active în domenii culturale – teatru, muzică, literatură- Iulia Hașdeu, Elvira Popescu, Maria Tanase, Hariclea Darclee etc.
Doamnele despre care vom povesti nu s-au limitat doar la artele frumoase, ci au abordat și domenii tehnice, accesibile, până la sfărșitul secolului al XIX-lea, doar bărbaților. Aflăm cine a fost Virginia-Andreescu Haret – una dintre primele femei arhitect din lume, Smaranda Braescu – prima femeie parașutist din România și printre primele din lume, dar și Ana Aslan, inventatoarea unor produse medicale inovatoare, adorate de vedetele de la Hollywood și personalități din întreaga lume.
Vă așteptăm într-o călătorie în timp unde vom vorbi despre istorie, artă, sport, arhitectură cultură și feminism și vom urmări fragmente de interviuri sau fotografii de epoca cu acestea.
Lector Anita Sterea
Data începere: 30 septembrie 2016; Ora curs: 19:00
Număr ateliere 2; Frecvența: vineri
Cost: 150 ron (2 ședinte); Cost redus: (card fidelitate, studenți, pensionari) 135 ron (2 ședințe)
Locul desfășurării: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1
Înscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro
Comentarii