Da, sunt unică!
Pe vremea studenției, eram bună prietenă cu L. Mare parte din timp mi-o petreceam în casa ei. Casa ei era și casa mea. Masa ei era și masa mea. Mama ei era și mama mea. Venind din provincie în jungla de București, cu numai 17 ani în picioare și mult mai puțini în minte ori îndrăzneală, aveam și eu nevoie de cineva să vegheze asupra-mi. Și-mi găsisem. Doamna Vasilescu era o femeie fenomenală. Fiică de diplomat în vremea lui Titulescu, doctor în litere, doamna Vasilescu era întruparea bunătății și bunei creșteri într-o făptură de o inteligență și o eleganță năucitoare.
Multe am învățat eu de la doamna Vasilescu: despre viață și visare, despre cum se mănâncă un măr („așa cum iubești un bărbat: îl speli bine de trecut, cu apă curată, și apoi muști din el, cu îndrăzneală. Nu te-ncurca să-l tai felie cu felie, că-ți omori pofta.”), despre diplomație și spălatul rufelor, despre Dali și fluturii cu aripi mari… Prima lecție de modă și tendințe tot de la dumneaei am luat-o. Într-o zi de toamnă, așa, cam pe vremea asta, mă înfățișez eu în casa lor cu o fustă lungă cât o zi de post și largă cât o clopotniță.
Era atât de „la modă”, încât îmi topisem fără să clipesc toată bursa în poalele ei. Eram mândră foarte de extravaganța mea, deși (cred că) arătam nițel anapoda căznindu-mă de colo colo cu fusta ceea prea mare pentru trupul meu firav, ca un șoarece în cizme de elefant. Numai că nimeni nu se-ndurase să mi-o spună. Doar doamna Vasilescu. Pe la jumătatea celui de-al doilea fursec, o aud șoptindu-mi peste ceașca de ceai, cu vocea aceea de nocturnă născută din Chopin: „M-aș bucura să nu revăd fusta asta. Știu că se poartă, dar nu e un motiv să te ascunzi în ea. Ai picioare frumoase.
Să scoți în evidență tot ce ai mai frumos e o chestiune ce ține de inteligență, așa cum măsura în care o faci ține de bunul-simț și de propria-ți personalitate. Dacă nu te admiri tu prima, nimeni altcineva nu o s-o facă… Și iar a ieșit ceva amar. Vezi, n-am pus destulă miere în ceai.” Avea dreptate. (În privința fustei, vreau să spun. Altminteri, susțin și azi că doamna Vasilescu obișnuia să bea ceaiul exagerat de dulce.) Moda cu tendințele ei e un reper, nu o obligație. Iar dacă nu ți se potrivește, transformă totul în așa fel încât să te pui în valoare.
Mi-am adus aminte povestea asta pentru că luna trecută, ca în fiecare septembrie, m-am simțit învinsă de invazia de in-uri și out-uri, de must-uri și have-uri și hot-uri și not-uri din tendințele de beauty. Bietul meu cer a fost sfâșiat de avioane de luptă pline cu ruj burgundi, glitter și fard de pleoape sidefat, în vreme ce egoul meu se refugiase într-un adăpost subteran, înfricoșat la gândul că nimic din toate astea nu i se potrivește. Din fericire, știu de la doamna Vasilescu deja că tendințele pot fi manipulate în așa fel încât individul să-și pună în valoare unicitatea. Domnișoara Coco ne-a învățat asta cu mult timp în urmă, purtând pantaloni și cămăși cu mâneci suflecate într-o vreme când moda feminină nici nu visa la așa ceva.
Numai că ne-am luat cu altele și am uitat. Dar iată că se ridică un curent, din ce în ce mai puternic, care pune în centrul atenției mai puțin criteriul de modă sau poziția pe piață, cât individualitatea consumatorului, alături de valorile fundamentale ale brandului ales. Punând la dispoziție materialele/ingredientele/ produsele lor, aceste branduri te încurajează să-ți creezi propriul parfum, propria bijuterie, propria cremă, propria geantă, propria nuanță de ruj. Iar asta mi se pare fenomenal! Este ca și când ai spune: „Da, aparțin acestei familii, dar, vezi, sunt unică! Universul se învârte în jurul meu!” Așa cum universul tău se învârte în jurul tău. Și al tău. Și al tău… Vedeți voi, și moda se consumă tot ca un măr: o speli bine de trecut și muști din ea cu îndrăzneală. Dacă o tai felii, îți piere pofta.
1. Pentru ca – femeile stiu - e foarte complicat să gasesti nuanta ideala de ruj, L'OREAL PARIS a imaginat o paleta cu 6 nuanțe, ce pot fi combinate în fel si chip – Color Riche La Palette. Se aplică ușor, se completează impecabil și se omogenizeaza perfect.
2. NATURAL NUTRITION este una dintre primele companii cosmetice românești ce oferă opțiunea de personalizare a cremelor/serurilor pe care le produce. Pornind de la formula de bază, poți adăuga sau scoate un anume ingredient, poți modifica mirosul sau textura produsului. Se percepe un cost suplimentar de 5% față de prețul standard, iar livrarea se face în 7 zile de la plasarea comenzii.
3. COSMETICELE PURE BY DIANA ANGHEL sunt atât de... pure, încât, pe baza lor, îți poti compune propriul ritual cosmetic. Le poți adăuga în produsele obișnuite sau poți crea produse noi, combinându-le între ele. (Vezi Maskit, kitul pentru măști naturale). www.purebydaianaanghel.com
4. În premieră absolută, cu o programare prealabilă, la MOOGU JEWELLERY poți face o bijuterie cu mâinile tale. O poți păstra ori o poți dărui, important e că va purta amprenta ta, pentru totdeauna. www.moogu.ro
5. Fardul pudră THE BALM OVERSHADOW poate fi aplicat uscat sau umed, simplu sau peste o altă culoare, imaginând astfel propria nuanță de fard pentru pleoape. Produsul e disponibil în parfumeriile Douglas.
6. YOUR PERSONAL AROMA creează la comandă sau în ediție limitată parfumuri organice – personale sau ambientale. Îți alegi povestea și primești propriul parfum. Brandul e 100% românesc. Detalii, pe www.yourpersonalaroma.com.
7. Probabil cunoașteți deja serviciul de scris și livrat scrisori personalizate LIVREZ DRAGOSTE (www.livrezdragoste.ro). E drept, nu are nimic de-a face cu moda, dar am ținut să îl pomenesc aici, pentru că, oarecum, tot cu frumusețea se ocupă. A sufletului și a minții. Și frumusețea asta e cea mai importantă.
8. BEAUTIK HAUTE PARFUMERIE împreună cu casa Molinard organizează L’Atelier des parfums, wokshopuri de parfumerie unde, sub îndrumarea unui parfumier Molinard, oricine își poate crea propriul parfum, unic, uluitor. Detalii, în magazinele Beautik Haute Parfumerie.
Comentarii