Cum îmi îngrijesc tenul gras, zi de zi?
Tenul gras este cu siguranță cel mai greu de îngrijit! Dacă faci parte din această categorie, trebuie să știi că există și câteva beneficii. Sebumul de pe față nu este un lucru în totalitate rău.
De fapt, pielea noastră produce în mod natural o cantitate de sebum pentru a oferi corpului hidratarea de care are nevoie. Într-adevăr, uneori producţia prea mare de uleiuri naturale protectoare duce la îngrășarea rapidă a tenului, apariţia porilor dilataţi și a acneei. De obicei, această situaţie este influenţată de genetica noastră, precum și de nivelul hormonal din organism, aflat în continuă schimbare. Medicamente precum contraceptivele orale și spironolactona influenţează cantitatea de sebum produs. Știu că toate aceste dezavantaje îţi dau bătăi mari de cap! Dacă însă te-ai saturat de testat produse și diferite proceduri mecanice de curăţare a tenului, atunci ţine cont cu sfinţenie de următoarele sfaturi, testate pe pielea mea, și vei avea rezultate uimitoare!
Nu abuza de produsele de curăţare!
Anumite ingrediente de îngrijire a pielii, cum ar fi acidul salicilic și peroxidul de benzoil, sunt cunoscute pentru calitatea de a absorbi sebumul, dar ar trebui folosite cu moderaţie chiar dacă tenul tău este foarte gras. Combinând acești compuși chimici vei avea un ten tern, uscat și iritat. Este mai bine să te limitezi la un singur produs cu ingrediente de uscare (acid salicilic, peroxid de benzoil, alfa hidroxi acizi). Aplică-l doar dimineaţa și pe timp de noapte! Nu spăla tenul mai mult de două ori pe zi și folosește un produs destinat problemei tale (Neutrogena Oil-Free Acne Wash). Știu că tonerul este unul dintre produsele la care nu ești dispusă să renunţi! Ţine cont doar că are același efect ca restul agenţilor de curăţare. Îţi va usca tenul excesiv! De aceea, îţi recomand să alegi unul pe bază de plante, precum aluna, sau unul care să conţină aloe vera și glicerină (Dickinson’s Witch Hazel Daily Facial Toner sau Mario Badescu Aloe Vera Toner).
Nu fă excese în ce privește utilizarea produselor de scrub!
Tenul gras este foarte sensibil! Curăţarea agresivă cu ajutorul aparatelor de exfoliere sau a diferitelor scruburi mecanice sau chimice poate duce la iritarea și inflamaţia pielii. Este mai bine să cureţi cu blândeţe pielea, tapotând cu vârfurile degetelor, sau să te masezi în duș, cu ajutorul unui bureţel destinat feţei. Folosește un scrub blând o dată, maxim de două ori pe săptămâna (Himalaya Gentle Exfoliating Apricot Scrub), apoi aplică o mască care să conţină acid salicilic. Va dizolva sebumul! (Boots Botanics Shine Away Ionic Clay Mask conţine scoarţă de salcie, o sursă naturală de acid salicilic).
Nu sări peste hidratare!
Majoritatea persoanelor cu tenul gras evită hidratarea! Este una dintre greșelile pe care le aud cel mai des. Atunci când sari acest pas în rutina ta zilnică de îngrijire, corpul va produce și mai mult sebum pentru a suplini această lipsă și nu vei reuși decât să agravezi problema! Optează pentru o cremă de hidratare cu textură lejeră, de exemplu Estee Lauder Advanced Time Zone. Evită ingrediente precum petrolatum, dar poţi încerca chiar și acele produse pe bază de ulei natural de cocos sau unt de cacao. (Raw Coconut Cream RMS Beauty).
Nu folosi un machiaj care îţi blochează porii!
Optează pentru un fond de ten cu textură lejeră și pe etichetă asigură-te că vei regăsi termenul noncomedogenic. Este un termen dermatologic care asigură faptul că acel produs a fost creat pentru a nu bloca porii. Comedoanele pot fi puncte negre sau albe și sunt cauzate în principal de acumularea bacteriilor în pori. De asemenea, verifică să nu conţină ulei sau silicon (BareMinerals Original Foundation sau NARS All Day Luminous Weightless). Caută un produs care să aibă în compoziţie niacinamidă, o derivată a vitaminei B care s-a dovedit clinic că absoarbe sebumul (Healthy Skin Harmony de la Max Factor). Dar cel mai important este să nu uiţi să te demachiezi înainte de culcare, indiferent cât ești de obosită!
Nu fugi de protecţia solară!
Unele produse de protecţie solară au o textură ușor grasă, dar sunt pe piaţă nenumărate game cu factor de protecţie destinate tenului gras. Dacă ţi-a fost teamă să aplici astfel de creme, mai rău ai făcut! Dermatologii recomandă protecţia solară tenului gras, care sub expunerea la soare nu poate decât să sufere erupţii cutanate sau inflamaţii. Eu mă împac foarte bine cu La Roche Posay Anthelios AC SPF 30+.
Nu ignora starea generală de sănătate!
Pielea ta, precum părul și unghiile, răspunde la stres la fel ca sistemul imunitar și alte organe din corpul tău. Din acest motiv este important să gestionezi stresul vieţii într-un mod productiv. Dacă ești o persoană cu tenul gras, ia în considerare adăugarea exerciţiilor zilnice și a meditaţiei la rutina ta și practică yoga de câteva ori pe săptămână. Aceste lucruri, singure sau în combinaţie, pot reduce nivelul de cortizon și pot stimula starea de spirit. De asemenea, este esenţial să ai parte de 7-9 ore de somn în fiecare seară. Este dovedită incidenţa crescută la acnee în lipsa somnului.
de Codrina Apostol
foto: Getty Images
Comentarii