7 confesiuni despre stilul de viaţă sănătos de la Laura Cosoi
Ce înseamnă pentru tine să adopţi un stil de viaţă sănătos?
În primul rând, înseamnă echilibru. Mă bucur ori de câte ori găsesc o formă pentru a mă simţi bine, atunci când mănânc ceva ce îmi place, dar cu măsură. Mânânc și carne, mai beau și o băutură carbogazoasă, mai mânânc și un dulce, dar echilibrez cu legumele crude, fructe, ceaiuri și foarte multă apă. Mai înseamnă să fac sport, poate mai mult decât fac acum, să fiu și aici în echilibru, la fel cum sunt cu alimentaţia.
Ultima ta carte, Forma Gustului, nu este o simplă carte de bucate, este foarte personală, o confesiune. Ce ai vrut să transmiţi prin ea?
Simţeam că lipsește ceva în modul în care comunic cu cei care mă urmăresc pe social media. Oamenii nu știau că și eu am avut o perioadă mai grea sau că am trecut prin mai multe momente dificile și cum am reușit să gestionez tot felul de situaţii. Am făcut sport de performanţă și, prin urmare, foarte multe ore de antrenament, zile foarte lungi de filmat care, evident, au dus la o alimentaţie haotică și un dezechilbru general în ceea ce privește sănătatea. Patru ani de zile am fost și vegetariană, iar după un set de analize care au ieșit prost am constatat că trebuia să iau foarte multe vitamine ca să înlocuiesc proteina animală. Toate lucrurile astea au dus la anxietăţi și atacuri de panică, despre care am vorbit în carte. Forma Gustului este o confesiune în care povestesc toate aceste etape prin care am trecut și cum le-am gestionat. Declicul s-a produs atunci când mi-am dat seama că am o datorie legată de viaţa asta pe care mi-a dat-o Dumnezeu. În carte găsești povestea mea de viaţă, dar și reţete pe care le prepar destul de des și pe care prietenii mei le adoră și care se realizează foarte ușor.
Cum îţi poate hrăni mâncarea atât trupul, cât și sufletul?
Trebuie să ai grijă de interior, de tot ce e acolo adânc și frumos. Este foarte important să nu ne cramponăm de tot ce este exterior și superficial și să găsim adevărata însemnătate a existenţei noastre și lucrurile care ar trebui să ne motiveze pentru a avea o viaţă mai bună. Suntem datori să fim fericiţi pentru faptul că am primit această viaţă. Iar fără corpul nostru noi nu putem să existăm și uităm destul de des de asta. Cred că e foarte important să ne gâmdim la trupul nostru tot timpul, să-l irigăm, să-l hrănim, să-i oferim ce are nevoie și să-l păstrăm în echilibru.
Cum ai defini bucuria de a trăi?
Bucuria stă în lucruri chiar mici. Uneori mă emoţionează pur și simplu o plimbare prin grădina casei. După ce am fost plecată două săptămâni, de sărbători, la întoarcere am găsit grădina înflorită. Era o dimineaţă ploioasă, dar mi-am luat o pelerină și mi-am băut cafeaua plimbându-mă printre flori, urmărind ce frumos este totul în jur și realizând ce norocoși suntem că ne avem unii pe alţii și că suntem bine. Asta e de fapt valoarea vieţii.
Cât de important este să fim atenţi la nevoile organismului?
Cât timp ne simţim bine, nu prea acordăm atenţie semnalelor pe care ni le trimite organismul. Dar e foarte important să-ţi asculţi organismul și, în timp, să înveţi de la el. Dacă ești pofticios, gustă, nu te arunca să mănânci tot felul respectiv, sau dacă îţi place prăjitura, mănânc-o dimineaţa, încearcă să faci sport mai mult, să mergi la un nutriţionist, să-ţi găsești echilibrul. Pentru că tot ce se vede în jurul nostru și cum ne simţim noi trebuie să ajungă în armonie, să fie complementar. Așadar, e foarte important să ne ascultăm organismul tot timpul.
Ai vreun ritual de îngrijire a corpului pe care vrei să-l împărtășești cu noi?
De când sunt mamă, nu mai am niciun ritual. Dar n-aș putea spune că-mi lipsește asta, pentru că e o altă perioadă a vieţii. Cred că principalul ritual pentru corp trebuie să fie sportul.
Ești un model de urmat în ceea ce privește sănătatea părului. Care este secretul tău?
Părul este și el o carte de vizită. Pot să nu mă machiez, pot să nu fiu bronzată sau mai știu eu cum, dar atunci când mă coafez mă simt foarte bine și feminină, iar asta îmi dă o stare de deplin confort și relaxare. Pentru mine este foarte important să am un păr care să fie și să arate sănătos, iar atunci poţi să faci cu el orice. Eu am tot felul de transformări, începând de la culoarea părului până la formă, prin prisma proiectelor pe care le am. Pot spune că părul meu a trecut prin multe etape și el, dar a rezistat cu stoicism. Mă bucur să am un păr care e sănătos și cu care pot lucra. Frumuseţea înseamnă sănătate. Așadar, un păr frumos înseamnă să fie sănătos și puternic și mi se pare foarte important ca o femeie să-și aleagă șamponul în funcţie de tipul de păr și, evident, să aplice și balsam sau mască. Eu folosesc Pantene Superfood - este o gamă nouă care practic hrănește firul părului cu nutrienţii de care are nevoie, din interior spre exterior, așa cum trebuie să avem grijă în general de noi.
Interviu Cristian Niculae
Foto: Alex Gâlmeanu
Comentarii