17 produse cosmetice pentru un chip mai proaspăt şi mai frumos
Când eram mică, bunica îmi spunea că, atunci când am o dorinţă, cel mai bine și mai bine e să o încredinţez unui copac. El va ști să o trimită acolo unde trebuie (către Dumnezeu, univers, părinţi sau propria mea voinţă) și totul se va rezolva ca prin minune. Așa se face că într-o vară, împovărat cu toate dorinţele copilăriei mele, cireșul din curtea noastră în loc de fructe a rodit note de 10, Feţi-Frumoși și pantofi de lac. Mama și tata nu au fost prea încântaţi. Cât despre mine, după ce am ajuns premianta cu cei mai frumoși pantofi și buzunarele doldora de Feţi-Frumoși, mi-am dat seama că poftesc cireșe. Când am plecat de acasă, într-o lume mare cu prea puţini cireși, am început să îmi scriu dorinţele pe hârtii: pe bilete (de teatru, de tramvai, de loterie), pe liste (de Anul Nou, de cumpărături, de vot, de așteptare), pe certificate (de garanţie, de căsătorie, de divorţ, de naștere). Dar am descoperit curând că hârtiile se rup, se pierd sau se pierd de cuvinte. Abia după ce mi-am julit bine genunchii și orgoliul, am învăţat să-mi adăpostesc dorinţele în minţile și sufletele celor dragi mie. Acolo știu că nu se vor pierde și nu vor rodi vanităţi niciodată. Cu timpul a devenit mai puţin important dacă se împlinesc sau nu. Am descoperit că e mai interesant, mai frumos și cu totul îndeajuns să trăim aventura căutării lor împreună.
De ce povestesc toate astea? Pentru că zilele trecute am dat – cu totul întâmplător – peste un articol scris de mine cu ceva vreme în urmă și m-au cuprins fiori reci. Articolul se referea la un studiu genetic de proporţii, o premieră absolută, aflat pe atunci în desfășurare la National Institute of Health USA. Rezultatele lui ar fi putut scutura de dorinţe toţi cireșii din lume. Mai exact, cercetarea cu pricina era menită să stabilească legătura dintre codul genetic și anumite calităţi fizice excepţionale, să identifice făpturi speciale din marea de truditori mediu dotaţi. Să diferenţieze din fașă o viitoare făptură superbă, uluitoare, de una banală. Să ne departajeze încă din pruncie în campioni și aspiranţi. În funcţie de rezultate, cercetarea urma a fi extinsă de la capacităţile fizice la cele intelectuale, vocaţionale și așa mai departe…
Da, știu, sună descurajant, ca un coșmar rupt din Gattaca. Imaginează-ţi că întreaga viaţă, statutul social, meseria, cariera artistică/sportivă/ profesională, partenerul de cuplu, repet: întreaga ta viaţă ar fi hotărâtă pe baza codului genetic. Te simţi în stare să accepţi și să stăpânești o asemenea informaţie? Ce faci dacă descoperi că, potrivit markerilor genetici, ai atins maximum din ceea ce poţi fi? Că anumite porţi îţi sunt pentru totdeauna închise? Că anumiţi cireși nu rodesc pentru tine niciodată? Renunţi? Te resemnezi? Visezi? Insiști să te schimbi, chiar dacă știi că tot efortul e-n zadar?
Am căutat așadar concluziile studiului în cauză, presupunând că în atâta amar de ani cercetarea s-a încheiat și pecetluit. Din fericire (ori nefericire), nu le-am găsit. Am descoperit , în schimb, o concluzie formulată pe acest subiect de 22 de experţi ai genomului uman, culeși din întreaga lume, publicată în British Journal of Sports Medicine: în urma activităţii de o viaţă în înţelegerea destinului scris în genele noastre, domniile lor susţin că este absolut inutilă și neconcludentă testarea genetică pentru a depista anumite capacităţi sportive (și, presupun eu, intelectuale, artistice, vocaţionale etc.) extraordinare. Că performanţele unui individ nu pot fi prevăzute exclusiv prin studierea markerilor genetici, deoarece (ne) reușitele sale sunt influenţate de o mulţime de alţi factori externi. Nu știu dacă a fost o declaraţie bazată strict pe cercetare sau mai mult pe bun simţ, dar e o barcă de salvare în care urc cu toată viaţa mea.
Nu cred că genetica poate fi interpretată în noţiuni de bine și rău, de calitate versus defect. Dar cred cu tărie că, dacă ai voinţă și perseverenţă, poţi face miracole. Sigur, nu poţi transforma un om de dimensiunile lui Mike Tyson într-un dansator graţios, dar îi poţi dezvolta datele naturale pentru a scoate tot ce e mai bun în el. Indiferent de raţiunile sau visele care m-au împins către un drum sau altul, așa cum v-am spus, de-a lungul timpului am învăţat să mă bucur de proces și nu de rezultate. La urma urmei, în asta constă farmecul vieţii: să-ţi încredinţezi visele florilor de cireș, ori stelelor, ori pufului de păpădie, ori firelor de nisip, să crezi cu tărie în ele și să te bucuri de aventura împlinirii lor. Mai pragmatic? Să iei cărţile care ţi-au fost împărţite și să câștigi partida la 3 cacealma.
E drept, Dumnezeu nu face greşeli de ortografie şi ne-a făcut pe toţi şi toate unici. Uneori însă ne dorim o piele mai catifelată, o gură mai voluptoasă, păr mai mătăsos ori gene mai lungi, din raţiuni pur omeneşti. Din fericire, avem la-ndemână o mulţime de ustensile ca să completăm scrierea genetică, atunci când Dumnezeu cel grăbit a sărit o literă.
1. De exemplu: pentru un păr suplu, perfect hidratat, poți folosi șamponul de la L’Oreal Elseve, Argilă extraordinară, care oferă 72 ore de prospețime perfectă.
2. Sau, pentru buze senzuale, irezistibile, minunat conturate, ai la-ndemână rujul Mark de la Avon.
3. Vrei gene de divă? Trișează cu Clinique High Impact mascara.
4. Cu numai câteva picături din parfumul Osmanthus, L’Erbolario vei căpăta o magie aparte.
5. Parfumul Paradiso Assoluto al lui Roberto Cavalli te va învălui într-o aură suavă, nepământeană...
6. În vreme ce miresmele de zmeură, ciocolată albă și vanilie ale noului parfum al casei Cartier, Baiser Fou, te vor transforma într-o făptură... delicioasă.
7. Ten perfect? Există soluții. Serul de față Active Infusion Youth Serum de la Strivectin dă fermitate tenului și estompează ridurile.
8. Masca de față cu uleiuri de nucă de cocos de la Skinfood hrănește tenul și îl catifelează. (E atât de cremoasă și aromată, că îți vine s-o mănânci.)
9. De la Hej Organic poți alege crema de față cu uleiuri de cactus și Spf 15, care hidratează și protejează tenul.
10. Pentru un ten uniform și luminos există BB Cream de la Embryolisse, Voile Illuminateur de Teint.
11. Iar bujorii în obrăjori, aceia care dau senzația de prospețime și tinerețe, apar... natural dacă folosești fardul de obraji de la Caron.
12. Dacă vrei ca perfecțiunea să reziste, e bine să îți pregătești tenul cu sprayul B6 de la Urban Decay: absoarbe excesul de sebum, calmează tenul și îl pregătește pentru machiaj. Bonus: vei avea parte de o îngrijire, hrănire și hidratare impecabile.
13. De te nemulțumește forma feței tale, o poți remodela, punându-te într-o altă lumină. Mai exact, cu Sculpt Light de la Bourjois te poți juca cu luminile și umbrele ce-ți cad pe chip, modelându-l așa cum dorești.
14. Evident și forma ochilor poate fi accentuată sau corectată dacă ai o trusă completă de farduri, cu nuanțe discrete și naturale. Alegerea noastră este trusa de farduri Sweet Peach de la Too Faced. (Miroase divin!!!)
15. Așa, așa, ce ne mai place? Ah, da: balsamul de buze de la GlamGlow, PoutMud. E Minunat. Vei avea buze senzuale, cărnoase și pline dintr-o singură aplicare. Dar trebuie să reaplici produsul cu regularitate și destul de des.
16. Pentru un păr mai bogat, mai strălucitor, mai puternic, există Serul complex Tri Active de la Klorane, ce conține complexul activ chinină-arginină.
17. Nu uitați însă că frumusețea și tinerețea se întrețin cu un somn profund. De aceea, încercați kitul de somn This Works (îl găsiți în Sephora). E adorabil. Te relaxează numai când îl vezi. Noapte bună!
Comentarii