Back to school de nota 10
Back to school de nota 10 sau de câte elemente decorative ai nevoie pentru a-ţi aminti de zbuciumul adolescenţei
Toamna se numără bobocii sau, după caz, anii scurși de la absolvirea școlii gimnaziale, a liceului, a facultăţii. Ţi-e dor de acele vremuri și ai vrea să le păstrezi amintirea vie în propria casă? Nu e atât de greu pe cât pare, trebuie doar să inserezi câteva elemente decorative, mai mult sau mai puţin practice, care să te ducă cu gândul la scumpii ani de liceu, când la mate dai de greu.
Adună-te, nu-i chiar atât de rău să fii pe picioarele tale, să nu mai locuiești cu părinţii, să nu mai ai teme de făcut. În plus, acum ai parte de o independenţă financiară care nu aduce fericirea, dar care asigură un oarecare confort, de care alocaţia nu s-ar apropia. Profită de ea și așterne-ţi nostalgiile pe pereţi, pe noptieră, pe masă și pe podele. Și organizează propriul back to school party, acasă. Iată de ce ai nevoie:
O bibliotecă sau câteva rafturi pentru cărţi
Nu îţi trebuie permis și nu te trage nimeni la răspundere pentru cât timp îţi ia să citești clasicii. Nici nu e nevoie să investești în colecţii de cărţi cu coperte identice, vândute împreună cu te-miri-ce ziar local. Adună-ţi cărţile preferate, mici și mari, de beletristică sau de nișă, cu coperte tari și moi, de toate culorile, achiziţionate recent sau citite și răscitite până la zdrenţuire și oferă-le propriul loc în casă: o bibliotecă sau câteva poliţe potrivite cu decorul. Și, dacă spaţiul îţi permite, poţi amenaja și un loc confortabil pentru lectură, cu un hamac, un fotoliu, o bancă sau un otoman generos. Vei redescoperi plăcerea de a citi, fără a ţi se băga pe gât o listă de lecturi obligatorii.
Veioza de pe noptieră
Îţi amintești zilele „leneșe”, când îţi ardea doar de joacă și te prindea seara făcând teme sau învăţând la lumină artificială? O veioză așezată pe noptiera de lângă pat va învia astfel de amintiri. În plus, nu te vei mai împiedica în toiul nopţii, când te răpune nevoia de hidratare după ce ai consumat câteva pahare de vin.
Peretele cu postere
Poate fi un kitsch asumat sau un decor original, depinde cum privești lucrurile. O campanie „Make boy bands great again”. O sesiune de joacă și de aduceri aminte. Uită de frustrările adunate în adolescenţă și de restricţiile părinţilor și fă-ţi de cap, îndeplinește-ţi visul, fără teama c-ai putea strica pereţii – ghici ce? Îi poţi zugrăvi oricând.
Ceasul deșteptător
Știm, acum există telefoane. Și funcţia snooze, care te tot face să întârzii la birou. Fă-ţi un serviciu și revino la cele tradiţionale: un ceas clasic nu te va trăda niciodată. În plus, arată foarte old school chic.
Mașina de scris
Poate că nu ai folosit una pentru a-ţi scrie licenţa sau disertaţia, dar ţi-ai dorit una pe vremea când visai să devii scriitor sau spion. Nu e musai s-o folosești, cât timp își îndeplinește cu succes rolul decorativ. Vei găsi variante vintage în orice anticariat sau poţi opta pentru un model modern, dacă ai de gând să o și utilizezi.
Biroul
Trăim vremuri bune, în care toate corporaţiile, și nu numai, oferă, ca beneficiu pentru angajaţi, posibilitatea de a lucra de acasă o zi pe săptămână. Și ar fi indicat să nu-ţi suprasoliciţi spatele lucrând din vârful patului sau dintr-o altă poziţie care îţi pune în pericol coloana vertebrală. Adică să-ţi amenajezi un birou acasă. Probabil că nu-ţi vei dori să lipești abţibilduri pe el sau să-l aglomerezi cu penare și creioane colorate, dar tot îţi va aduce flashbacks, chiar dacă arată complet diferit faţă de cel din copilărie.
Instrumentele muzicale
N-ai fost niciodată adolescent dacă n-ai visat să devii star rock. Poate că posibilităţile de studiu muzical erau, pe atunci, mai limitate decât în prezent, iar accesul la achiziţionarea instrumentelor era rezervat elitelor. Dar astăzi lucrurile stau altfel. Plus că niciodată nu e prea târziu să-ţi urmezi pasiunile sau să descoperi unele noi. Și, dacă nu vorbim despre nai, flaut, muzicuţă sau altele similar de mici, instrumentele muzicale pot ocupa un loc de cinste în rândul elementelor decorative dintr-o locuinţă.
Mijloacele de transport
Bicicleta pe perete arată spiţele la fete. Și mai e și sănătoasă. Dacă ai deja una și o folosești constant pentru a te deplasa pe distanţe rezonabile sau trasee profi, nu trebuie decât să îi montezi un suport pentru a o etala. Vei salva spaţiu de depozitare, iar peretele beneficiar va învăţa să spună „Sunt tânăr, doamnă, activitatea fizică mă știe pe de rost!”
Tabla de scris
Sunetul cretei pe tablă și curăţarea acesteia cu buretele umed sunt unele dintre cele mai pregnante amintiri din anii de școală. Adu-le înapoi cu o tablă modernă sau cu o vopsea de pereţi cu efect blackboard, pe care poţi scrie. Bucătăria poate fi locul potrivit pentru asta, cu atât mai mult cu cât îţi permite să te joci și să variezi conţinutul de la mesaje siropoase pentru jumătate, la liste de cumpărături și împărţirea atribuţiilor casnice. Ca la școală, numai că fără note și tras de timp.
Faţa de masă
Mai ţii minte uniformele școlare cu carouri alb-albastru? Oricât ţi-ar fi displăcut pe atunci, trebuie să recunoști că e un pattern destul de atrăgător. Pe care îl poţi integra în designul de interior, în detalii precum faţa de masă sau șerveţelele.
Poate că toate acestea nu vor da timpul înapoi, dar cu siguranţă vor da interiorul casei înainte și îl vor face să arate proaspăt și tineresc. În plus, cu cât te înconjori de elemente care te duc cu gândul la cea mai neobosită perioadă din viaţă, cu atât îţi vei stimula creativitatea și buna dispoziţie.
De Sînziana Pătru
Foto Getty Images
Comentarii