Alimentația plant based mi-a schimbat simțurile și viața
Cu atât de multe diete şi informaţii despre ce înseamnă un stil de viată sănătos, ce este ok şi ce nu este ok să mâncăm, câteodată poate deveni copleșitor să înțelegem diferențele și beneficiile fiecărei teorii şi din păcate renunţăm sau pur şi simplu nu reuşim să adoptăm într-un mod natural aceste obiceuri sănătoase. Există multe confuzii, nelămuriri şi credinţe limitative legate de ce înseamnă alimentaţia vegană sau plant based, cum prefer eu să o numesc. De aceea misiunea mea este să aduc puţină lumină şi poate chiar să uşurez procesul persoanelor dornice să adopte acest stil de viaţă, împărtăşind propria experienţă şi mai ales beneficiile dietei care a intrat în viaţa mea acum 12 ani.
Dacă suntem ceea ce mâncăm, atunci ideal ar fi ca mâncarea pe care o consumăm să fie plină de prospețime, energie și culoare. Alimentaţia plant based whole food înseamnă să mănânci echilibrat, proaspăt și neprocesat, alimente naturale şi bogate în nutrienţi, adică legume, fructe, leguminoase, cereale integrale, nuci, seminţe și grăsimi sănătoase.
Care sunt beneficiile dietei plant based?
Pe lângă o îmbunătățire generală a stării de sănătate, mulți oameni experimentează dintr-o dietă echilibrată bazată pe plante creșterea energiei, îmbunătăţirea performanţelor mentale şi fizice, pierderea în greutate, o piele mai strălucitoare, păr și unghii mai puternice, regenerarea celulelor, îmbunătățirea somnului, longevitate. Acest tip de alimentație are capacitatea de a lupta împotriva bolilor, deoarece, creată corect, este în mod natural scăzută în grăsimi saturate, zahăr, alimente procesate.
De asemenea, inima ta este mai fericită pentru că se renunţă la povara vinovăţiei. În opinia mea, motivele etice sunt foarte importante şi trebuie luate în considerare în alegerea modului în care ne hrănim zilnic. Dieta bazată pe plante este mult mai bună pentru planetă, deoarece necesită mai puţină energie şi teren agricol şi în acelaşi timp protejează animalele.
Are sau nu gust mâncarea plant based?
Una dintre cele mai întâlnite credinţe limitative ce ţin de alimentaţia plant based este că mâncarea ar fi plictisitoare şi fără gust.
În primul rând trebuie să se înţeleagă faptul că adoptarea acestui mod de a te hrăni nu înseamnă că vei renunţa la toate mâncărurile preferate, ci doar vor fi readaptate.
Gustul mâncării vegane depinde de următoarele elemente – condimentarea potrivită şi creativitatea ta de a combina în mod inedit alimentele. Poate să sune copleşitor la început, însă, după ce descoperi ce este „pe gustul tău”, totul devine o rutină şi o parte a stilului de viaţă.
Introducerea în bucătărie a condimentelor şi verdeţurilor potrivite te ajută să dai gust deosebit mâncărurilor şi în acelaşi timp ajuţi sistemul imunitar şi digestiv, primeşti nutrienţi importanţi, vitamine, minerale şi antioxidanţi. Ai o sumedenie de variante de la tumeric, ghimbir, boia, usturoi, chilli, piper până la pătrunjel, mentă, coriandru, busuioc sau obişnuita sare.
Este normal să ţi se pară fără gust un bol cu orez, dar o să se schimbe cu totul situaţia când apelezi la creativitate şi îl fierbi în lapte de cocos şi turmeric. De asemenea, o salată îşi schimbă cu totul gustul dacă eşti generos cu varietatea şi cantitatea de legume pe care le adaugi, alegi un dressing potrivit şi adaugi câteva nuci crocante pe deasupra.
Alt element important pentru ca mâncarea să fie gustoasă este ca alimentele să fie proaspete, de preferat organice, pentru că aromele sunt mult mai puternice.
Nu uita să adaugi grăsimi – este fals că mâncărurile sănătoase nu conţin deloc grăsimi, acestea ne sunt benefice şi, pe lângă faptul că dau aromă, oferă şi organismului ajutor în a funcţiona cum trebuie. Câteva exemple de grăsimi sănătoase? Nucile, avocado, uleiurile extra virgine de măsline sau de cocos, seminţele etc.
Alt mit ce trebuie demontat este că o alimentaţie plant based nu conţine suficiente proteine. Veşnica întrebare „de unde îţi iei proteinele?!” are acum un răspuns foarte simplu: din aproape toate celelalte alimente – fasole, linte, năut, soia, nuci, alune, caju, fistic, alune de pădure, quinoa, orez brun, ciuperci, spanac, broccoli, conopidă, sparanghel, avocado, mazăre, avocado, kale, seminţe de chia, cânepă, floarea-soarelui, susan, in sau dovleac, spirulina – şi, pe lângă proteine, toate conţin numeroase vitamine şi minerale.
Dacă te tenteză o dietă plant based, indiferent dacă motivul principal este dorinţa de a proteja mediul, iubirea pentru animale sau sănătatea ta, recomand următoarele schimbări pe care le poţi implementa în viaţa ta.
1 Introducerea supralimentelor.
Cunoscute sub numele de superfoods, sunt cele mai puternice, super-concentrate şi bogate alimente de pe planetă. Ele au capacitatea de a spori incredibil forţa şi energia vitală a corpului şi sunt opţiunea ideală pentru îmbunătăţirea sănătăţii generale – stimularea sistemului imunitar, creşterea producţiei de serotonină, creşterea apetitului sexual, detoxifierea, scăderea inflamaţiei şi alcalinizarea organismului. Câteva exemple de superalimente sunt: cacao, tumeric, cătina, cânepa sau spirulina. Iar cea mai uşoară şi la îndemână metodă de a introduce aceste superalimente pline de proprietăţi în alimentaţie sunt smoothie-urile. Pentru mine smoothie-urile reprezintă modalitatea perfectă de a-mi începe dimineaţa, deoarece prin această combinaţie simplă și versatilă de ingrediente sănătoase aduc un boost nutrițional organismului.
2 Consumă o cantitate și varietate mare de legume.
Teoretic noi ar trebui să mâncăm zilnic între 9 și 10 porții de legume și fructe. Pare mult și chiar este, pentru că studiile arată că majoritatea oamenilor nu consumă nici 50% din cantitatea recomandată. Ce se poate face? Pentru a dubla consumul zilnic, mai ales de legume, și a avea un nivel optim de sănătate, este necesar să adaugi la fiecare masă mai multe vegetale sau să apelezi la cea mai ușoară și rapidă metodă – să îți faci un smoothie! Iar cea mai bună combinație de legume pe care eu am încercat-o în ultima perioadă în smoothie-ul meu de dimineață este: spanac, zucchini, morcov, avocado, lămâie, ghimbir, turmeric, spirulină, banană, semințe de cânepă și apă de cocos. Acest Super Green Smoothie este o băutură plină cu vitamine, minerale, fitonutrienți și antioxidanți și te poți bucura de acest el la micul dejun, ca o gustare la birou sau chiar în loc de cină, după alergarea de seară.
3 Petrece mai mult timp în bucătărie.
Se întâmplă ca mâncarea vegană să aibă rar gust bun pentru că ne lăsăm pe mâna altora şi în restaurant este mult mai procesată şi mai puțin proaspătă. Atunci când îți gătești acasă mâncarea, este aproape garantat că ridici valoarea nutritivă a meselor tale, iar gustul depinde de creativitatea ta şi de condimentele pe care le ai la îndemână.
4 Fă-ți mai multe obiceiuri sănătoase.
Dacă ai grijă de tine, hrănindu-te cu mâncare curată, este mult mai probabil să îți dorești să începi și alte activități sănătoase, cum ar fi să practici yoga, meditația, sport și alte tehnici care pot să îți transforme viața. Nu în ultimul rând – fii blând cu tine, ai răbdare cu procesul tău. Pentru unele persoane poate să fie mai uşor, însă pentru altele poate reprezenta o provocare să îşi schimbe alimentaţia si stilul de viaţă. Este important să îţi accepţi limitele şi să îţi aduci aminte ce anume te motivează să alegi această cale. Motivaţia din spatele alegerii reprezintă energizantul de care ai nevoie. Aminteşte-ţi că nu există reguli stricte, pentru că este un stil de viaţă pe care îl poţi adapta după tine şi nevoile tale.
Comentarii