7 pași simpli pentru un discurs de succes
Într-o oarecare măsură, fiecare dintre noi are emoţii atunci când vorbește în public, fie că vorbim despre o ședinţă, în faţa unor colegi, sau despre un discurs ţinut în faţa unei mulţimi de necunoscuţi. Pentru a afla ce trebuie să facem ca să avem un discurs cât mai bun, am stat de vorbă cu actorul și logopedul Aurelian Ciocan, profesor de dicţie și discurs. În cei peste 11 ani de experienţă, Aurelian a ţinut cursuri de dicţie și public speaking în 20 de televiziuni și radiouri din România și din străinătate și a antrenat pentru vorbitul în public mii de persoane, printre care cunoscuţi oameni de afaceri, politicieni, prezentatori, actori și cântăreţi. Iată care sunt sfaturile lui pentru a avea un discurs perfect:
1) Vorbește cât mai mult
În gând, totul sună perfect, ideile se leagă bine între ele, iar discursul pare coerent. Frica și emoţiile apar atunci când ne auzim vorbind, în special, atunci când greșim. De teamă să nu ne facem de râs, ne pierdem atenţia, care ar trebui să fie doar pe discurs. Ne gândim că suntem criticaţi de către cei care ne privesc și, dintr-o greșeală, de obicei ne îndreptăm către... o alta. Așa că, oricât de ciudat ar părea, trebuie să începi să vorbești cât mai mult.
2) Antreneză-te pe subiecte legate de profesia ta
Îţi recomand să-ţi alegi o temă de natură profesională și să vorbești despre ea. Pentru început, poţi să vorbești în faţa oglinzii. Apoi poţi să vorbești chiar în timp ce gătești, în timp ce te pregătești să mergi la serviciu sau când conduci mașina. Nu trebuie să îţi fie jenă sau rușine de membrii familiei. Dimpotrivă, îi poţi considera spectatori. Ei te pot ajuta să devii mai relaxat și mai sigur pe tine.
3) Structurează ideile principale
Chiar dacă ești sigur de tema despre care urmeză să vorbești, nu te culca pe o ureche. Este atât de simplu să îţi faci un punctaj. Gândește-te că trebuie să transmiţi mesajul cât mai clar pentru a te putea face înţeles cât mai ușor. Cel mai bine ar fi să nu te complici cu fraze lungi și întortocheate. Scurt și la obiect! Decât să soliciţi prea mult atenţia ascultătorilor tăi, mai bine vorbești puţin și concis.
4) Repetă discursul
În momentul în care ai terminat de structurat discursul, a venit vremea să te apuci de treabă. Frica și teama înseamnă lipsă de încredere. Iar neîncrederea vine și din lipsa antrenamentului. Doar repetând poţi să îţi dai seama că ceva nu sună bine și vei avea mai multe șanse să repari din timp greșelile respective. Cu cât vei repeta mai mult, cu atât vei fi mai câștigat.
5) Nu memora discursul
Nu încerca să înveţi discursul cuvânt cu cuvânt. Te poţi pierde încercând să-ţi aduci aminte ceva și nu vei avea decât de pierdut. Este important să îţi structurezi cât mai bine ideile, ca să îţi fie clar prin ce puncte trebuie să treci.
6) Înregistreză-te atunci când vorbești
Ideal ar fi să încerci să te înregistrezi pentru a te putea analiza. Dacă ai un telefon cu cameră video, folosește-te de el și filmează-te atunci când repeţi. Crede-mă, îţi va fi de mare folos acest lucru! Multe persoane sunt uimite atunci când se văd sau când se aud vorbind pentru prima dată. În plus, te va ajuta să-ţi îmbunătăţești și limbajul trupului, deoarece te vei vedea gesticulând.
7) Umărește alţi oratori
Este foarte important să ai un model bun, așa că îţi recomand să începi să urmărești oratori de succes. Asta nu înseamnă că trebuie să imiţi, dar oratoria este și o meserie care „se fură”. Umărind discursul unui bun orator, vei avea un reper valid și o sursă de inspiraţie pentru următoarele tale discursuri.
Pe Aurelian Ciocan îl găsiţi pe Facebook și pe Instagram, ca „Proful de dicţie”, sau pe aurelianciocan.ro.
Comentarii