10 sfaturi ca să fii un protestatar iscusit
Încă din antichitate, din vremea lui Traian și Decebal, de la prima piatră de temelie pusă podului lui Apolodor din Damasc, și până la desăvârșirea limbii române, au existat mici răzvrătiri asupra sistemului în colțișorul nostru de lume. Fie că a fost vorba de un sistem suveran condus de un împărat de la Roma, fie că am avut regiuni controlate de domnitori și voievozi mai puțin binevoitori cu ai săi vasali, fie că am fost reduși la tăcere sau divizați în două tabere de clasa politică, au existat perioade în urma cărora populația a răspuns chemării unor inechități.
În acest context, iată 10 sfaturi esențiale ca să fii un protestatar iscusit și ce ar trebui să faci când ești pus în fața unei situații neplăcute, când protestezi:
1. Să încerci să fii cu cineva care poate filma la nevoie.
2. Să ceri întotdeauna jandarmului care te va aborda să-și decline numele și să-ți arate legitimația, înainte de a accepta să fii tu legitimat. El este obligat legal să se conformeze.
3. Să nu refuzi legitimarea, întrucât este contravenție sancționabilă cu amendă, dar să insiști ca legitimarea să se facă pe loc și nu cu transportarea ta la secția de poliție.
4. Când ești legitimat să întrebi intotdeauna dacă urmează să fii sancționat, pentru ce faptă și cum (au obligația legală de a răspunde).
5. Dacă ți se întocmește procesul verbal de contravenție pe loc ai dreptul să formulezi obiecții pe care organele de Jandarmerie sunt obligate să le consemneze la rubrica Mențiuni.
6. Ai dreptul să refuzi a semna procesul verbal; este posibil să te condiționeze consemnarea mențiunilor de semnătură, dar nu există bază legală pentru o astfel de condiționare.
7. Daca ai semnat procesul verbal, această nu valorează recunoașterea conținutului acestuia, ci doar luare la cunoștință; așadar poți în continuare face plângere contravențională; refuzul semnăturii obligă la comunicarea procesului verbal prin poștă/agent procedural, așadar se mai câștigă timp.
8. Dacă ești totuși condus la secția de politie, iar apoi ți se dă drumul pe motiv că nu există probele comiterii unei contravenții, ai dreptul să depui la fața locului o plângere penală pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și purtare abuzivă.
9. Dacă ai fost supus unui abuz fizic sau legal și nu ai avocat, adresează-te unui grup juridic la adresa de email avocatiiUS@gmail.com, relatând ce ți s-a întâmplat.
10. Dacă ai fost sancționat contravențional și nu ai avocat, scanează procesul verbal și trimite-l la adresa de email amintită, împreună cu o scurtă relatare a ceea ce s-a întâmplat concret.
Și cel mai important dintre toate sfaturile ar fi să nu instigi la violență și să protestezi pașnic, urmându-ţi interesul comun pentru care ai ieșit în primul rând. Spor la protest!
Sfaturi adaptate după #UnițiSalvăm
Comentarii