What’s up, DOQ?
Știţi că mă simt vinovat, așa că nu insistaţi. Nu s-a terminat campionatul mondial de fotbal, iar despre VAR se vorbește pe la conferinţe internaţionale de media studies. O întrebare stupidă ar fi asta: Ce altceva se mai întâmplă în televiziunea din România?
La HBO a început Sharp Objects, un thriller cu crime din trecut, ecranizare și, gata, promit să scriu. La Antena 1 și PRO se întrec copii, Next Star e ceva mai vizionat decât Vocea României Junior (din motive de public ţintă și de Dan Negru), în vreme ce, da, Ochii din umbră de pe Kanal D stă pe locul 3 la divertisment, pe target naţional. Antenele au ieșit din must carry, firmele de cablu trebuie să plătească de-acum.
Adevărul e că-i vară . Televiziunea de vară are parte de obiceiuri și mai instabile decât în restul anului. Se face binging, se stă noaptea, prime time-ul se scutură-n natură, divertismentul de gang e mai trendy. Moment bun pentru lansarea unui nou canal care nu cere ore fixe de întâlnire: DOQ, pe care-l puteţi vedea ce-i drept de vreo doi ani dacă eraţi/sunteţi abonaţi la UPC.
Documentare în serial, lungmetraje seara, ritm de croazieră. Canal pentru Europa de Est, emite-n patru limbi, se adresează publicului urban și tânăr și mizează pe comoditate și preţ redus. Am luat la mână câteva dintre cele mai importante emisiuni ale lor și am ajuns la concluzia că DOQ preia cam tot ce livrează de la History Channel.
Man Moment Machine e o serie mai veche, difuzată iniţial pe History Channel și găzduită de Hunter Ellis, un fost participant la Survivor, membru al unei vechi familii de marinari și absolvent de știinţe politice. Seria se ocupă de interacţiunea dintre om și mașină: mașină, adică orice creaţie tehnică prin care omul ajunge mai aproape de lucruri până la care distanţele ar fi imposibil de parcurs. Beyond the Big Bang e un film din 2007 – dar între timp ne-a vorbit despre Big Bang însuși Hawkins, iar Journey to 10.000 BC a fost difuzat prima oară în 2008. De revăzut.
Modern Marvels e un serial-omidă, difuzat iniţial tot de History, care are deja peste 650 de episoade la activ, din 1995 încoace. Fiecare episod relatează inventarea câte unui produs care face parte din viaţa noastră cotidiană – de la whisky la scaunul electric. Eric Geller prezintă Cities of the Underworld, serie care are trei sezoane difuzate de History Channel începând cu 2007: o povestea celor mai cunoscute și interesante infernuri urbane din lume, din Paris până-n Belize.
Un concept interesant e Sliced: un serial american în care protagoniștii, John McCalmont și Budd Kelley, taie-n două obiecte ca să ne arate cum funcţionează. Emisiunea a fost difuzată tot pe History, în 2010. Apocalypse Island e un alt film pe care History l-a difuzat în 2011, în care e vorba despre o insulă care adăpostește un monument pe o insulă apropiată de Chile, care ar prevesti chipurile apocalipsa de pe 31 decembrie 2012. Chipurile, zic, pentru că povestea pare să fi fost o farsă și, oricum, suntem în 2018, suntem în antropocen bine mersi.
Ca să faci televiziune din știinţă, trebuie să ai un actor bestial care să povestească bine, un scenariu atractiv și pe cineva care să găsească subiecte. Dar și aici, ca în fiction tv, trebuie să știi dacă mizezi pe un public educat sau nu: Nostradamus (un fel de Ernest?) sau Antropocen? Așteptăm de la DOQ mai mult decât reluări și, mai ales, așteptăm producţii regionale care să vorbească din și despre Europa de Est.
de Alexandru Matei
Comentarii