Vive la France!
Într-un foarte recent articol, universitarul Ștefan Borbely scrie că unul dintre simptomele ocidentalizării României a fost trecerea de la limba franceză la engleză în materie de pre ferințe pentru limbi străine. Vorbea despre anii 1980. Ne amintim că, în decembrie 1989, franceza era încă la modă. Francezilor le place să creadă că românii se uitau la TV5 în acele momente. Dinescu, Caramitru o rupeau bine pe franceză. TV5 se lansează în România în 1990 (și nu doar aici), prelungind o tradiție de televiziune mult mai apropiată de televiziunea publică/socialistă decât de cea comercială.
Postul fusese creat în 1984 și reunea cinci canale. În 2006, TV5 devine must carry. Ca urmare, din 2008, emisiunile difuzate în România sunt subtitrate. Scriu despre TV5, pentru că postul și-a relansat de curând site-ul, în cinci versiuni lingvistice, dintre care, pentru prima oară, și în limba română: faptul nu-i de neglijat, pentru că româna stă alături de franceză, engleză, germană și neerlandeză. Aici: http://europe.tv5monde.com/ro/.
Dacă vorbim despre program, trebuie să constatăm că francezii încearcă încă să opună un model european de televiziune celui american. Asta nu înseamnă însă concurență: toate canalele TV5 din lume au, într-o săptămână întreagă, o audiență estimată la 55 de milioane. Înseamnă alternativă. Ce propune ea? În primul rând, cred, trebuie vorbit despre filme și seriale istorice care rememorează is toria Europei. Un village français și Nicholas Le Floch sunt astfel de seriale. Satul francez este o subprefectură fictivă din munții Jura, în timpul Ocupației naziste. Le Floch e un polițist genial din timpul Vechiului Regim francez, ale cărui cazuri dau ocazia trecerii în revistă a istoriei Parisului pre-revoluționar.
Serialele au început în luna septembrie și sunt producții recente. În al doilea rând, francezii insistă cu seriale polițiste, astăzi ușor desuete, chiar dacă protagoniștii au schimbat chipul calului răpciugos dar fermecat (gen Colombo) cu cel al viril ului Cain din serialul cu același nume. Unité 9 este ultimul dintre ele. În al treilea rând, avem filme artistice. TV5 ar putea să facă efortul de a cumpăra ceva mai multe filme premiate, dintre cele pe care HBO pune mâ na foarte ușor (sau la care chiar contribuie). Chiar și așa, calitatea filmelor difuzate a crescut.
În contextul ofertei de pe piață, TV5 vine cu producții mai puțin cunoscute, dar cu un mindset diferit de cele americane. În plus, difuzează filme noi și vechi, acoperind cumva distincția nou versus vintage cu voalul numit cultură europeană. În al patrulea rând, documentare. Concurența este acerbă și n-ai nicio șansă să câștigi în fața canalelor gen Discovery. Ceea ce face TV5 este să se concentreze pe subiecte naționale: fie clasice gen Castelele de pe Loara, fie un documentar în serial, Les Français, în regia lui Laurent Delahousse.
Televiziunea franceză nu are niciun motiv să existe decât sub forma unei oferte alternative, un vintage asumat ca ramă generală a unor conținuturi care ne spun că lumea de la televizor nu-i așa de uniformă precum credem. Să nu uităm nici de lecțiile de franceză pe care le puteți găsi pe noul site. Allez, les Bleus ! Î
Comentarii