Toamna reginelor
Când Marisa Coulter (interpretată de Ruth Wilson), îmbrăcată smart casual, apare în conclavul de profesori de la Colegiul Jordan, singură printre bărbaţi, juna Lyra (adorabila Dafne Keen Fernandez) o întreabă dacă este și ea o învăţată, ca ei. Lyra e un mic (încă) geniu, dar cu greu își închipuie că o femeie poate ţine piept unei reţele masculine de intelectuali/înţelepţi/politicieni. În noua serie Materiile întunecate (His Dark Materials), femeia rulz. Cu toate că bărbaţii mișună, eroinele par să-i domine prin inteligenţă și rezistenţă. Serialul care a început luni la HBO este traversat de personaje psihopompe, care apar cu animalele lor de cruce la vedere, ceea ce dă culoare unui decor oricum original. Dac-ar fi să-l compar cu ceva, ar fi scenele din reclamele la acoperișul Bilka (nu știm cum va fi peste 60 de ani, dar...). Dafne Keen e adorabilă cu figura ei jucăușă de sudistă (e anglospaniolă), iar de săptămâna viitoare o veţi vedea la Londra, în noua ei viaţă de adult.
Femeia domină și-n ultimele două producţii dedicate unei mari regine, Ecaterina cea Mare. Rușii se întrec cu americanii. Primii au lansat sezonul trei din „Ekaterina” (se va vedea la TVR), iar veșnicii lor concurenţi au demarat primul sezon din „Catherine the Great” (pe HBOGo). Mai întâi, avem o tânără actriţă a poporului care o întruchipează pe tânăra Екатери́ на Алексе́ евна. Marina Andreevna Pupenina (nume de scenă: Marina Aleksandrova, n. 1982) s-a născut în Ungaria dintr-un tată rus, ofiţer al armatei sovietice de ocupaţie. O tempora! Acţiunea primului sezon începe în amonte, în 1744, pe vremea Elizavetei, când viitoarea wonder woman avea doar 15 ani. Intenţia regizorului Aleksander Baranov este de a zugrăvi o frescă a unei glorioase pagini din istoria Rusiei. Nimic mai simplu să faci pe-un rus să iubească personajul: Ecaterina, prinţesă germană, devine împărăteasă a rușilor, cucerindu-i cu forţa ei. Soţul, născut rus, dar crescut în Prusia, își pierde, departe de casă, calităţile „rusești”.
Într-un interviu din 2017, actriţa își declară admiraţia pentru personaj. Ecaterina a fost un erou civilizator, spune ea. Dacă Petru I a adus cartoful în Rusia, a făcut-o în grădina palatului său. Ecaterina i-a obligat pe oameni să-l cultive pretutindeni.
Serialul rusesc a fost difuzat de TVR cu primele două sezoane. Catherine the Great, pe de altă parte, tocmai apărut la HBO, n-are treabă cu istoria glorioasă a Rusiei, ci cu viaţa mai degrabă privată a personajului. Helen Mirren, actriţa din rolul titular, are cu aproape 40 de ani mai mult decât Aleksandrova. N-are figura inocentă, dar hotărâtă, a rusoaicei și nici n-a luat zece kilograme din fidelitate pentru silueta personajului ei, la fel ca surata ei rusoaică. Catherine the Great e un film despre amoruri regale. Pe regizorul Philip Martin (care a lucrat și la primul sezon din „The Crown”) l-a interesat mai mult relaţia unei împărătese aflate în apogeul puterii cu Grigori Potemkin, un ofiţer mai tânăr cu un deceniu, care avea să moară într-un sat din Moldova noastră de peste Prut, la Rădenii Vechi.
O toamnă cu eroine la televiziunile din România nu poate fi un sezon rău. Deși instituţia monarhiei are adepţii ei, deși regele Mihai a avut fanii lui, deși televiziuni ca TVR sau, într-o oarecare măsură, Digi24 au emisiuni care se ocupă de imaginea monarhiei în România, ceva lipsește. Intuiţia acelei cultural mind din Guvernul demis al României n-a mers până la capăt: mai degrabă sponsorizează telenovele decât să finanţeze un serial despre monarhia românească. Dacă tot avem o televiziune publică de stat, nu acolo ar trebui să vedem semnele unui proiect de cultură populară compatibil cu un post public?
de Alexandru Matei
Comentarii