Televiziune și durere
Înainte să trecem la grila de toamnă – expresia sună într-un fel – mă simt dator să mă opresc asupra unei aniversări care astăzi interesează puțină lume, dar care a avut ceva de spus în peisajul televiziunii din România ultimelor decenii. E vorba despre Memorialul durerii, serialul care are până acum 208 episoade și care a început pe 14 (în emisiune s-a spus 21, pe site apare 14, eu nu mai țin defel minte) august 1991.
Dacă-i de la sine înțeles că televiziunea e ceva light, că celor de la TV Mania – cel mai informat magazin tv din România, fără discuții suplimentare acum – le-ar fi imposibil să scrie despre Memorial, se cuvine ca noi, aici, să invităm pe scenă serviciul public de televiziune, așa cum era el odată. Aiud, Pitești, Gherla, Sighet, Râmnicu Sărat, Miercurea Ciuc, Galați, Codlea, Oradea, Timișoara, Făgăraș, Târgșor, Jilava: harta închisorilor comuniste din România a fost documentată de un film în serie despre care eu însumi am amintiri. Memorabil, deci.
Aș vrea să nu cădem în prostrație, totuși. Știm foarte bine că identificarea e ceea ce încearcă orice narațiune devenită marfă. Lucia Hossu Longin, care face Memorialul încă de pe vremea directoratului lui Răzvan Theodorescu, a așezat pe produsul acesta sigiliul vocii. Rar mai poți găsi o astfel de voce gravă, dramatică, acuzatoare la nevoie (o voce de dinaintea televiziunii, trebuie spus). Pe de altă parte, trebuie recunoscut că, din punct de vedere tehnic, acest docu-serial e depășit de multă vreme. Începuse printr- o întâmplare, povestește realizatoarea. O echipă a TVR trebuia să însoțească o echipă de televiziune venită din Elveția să filmeze victime ale terorii comuniste din anii 1948-1964. După care ideea unui film propriu al TVR a prins viață. Filmul nu s-a oprit însă aici. A povestit revolta minerilor din 1977, a muncitorilor brașoveni din 1987, a ajuns la zi, în 1989.
Emisiunea aniversară, difuzată sâmbătă 27 august și online pe www.tvr+.ro, l-a avut moderator pe istoricul, scriitorul și oficialul Adrian Cioroianu. Cioroianu e un bun om de televiziune, l-aș vedea prezentând și chiar realizând documentare mai consistente decât emisiunile de până acum, dar omul are o altă carieră. Dezbaterea a avut loc în celebrul studio 4 al TVR și turnirul invitaților a încercat să țină locul a ceea ce, cu bani și timp, ar fi putut fi un fel de sinteză-lungmetraj a Memorialului (memorial care, între timp, a apărut în parte pe 36 de DVD-uri și a contribuit la editarea a două volume, la editura Humanitas).
Rămân primul care să salute, retrospectiv, această emisiune de învățat istorie, fanion al TVR la începutul anilor 1990. Televiziunea s-a schimbat între timp însă și a schimbat felul de a simți al spectatorului, chiar prin ricoșeu. Scriu toate astea pentru că, dacă memoria durerii trebuie păstrată printre noile generații, televiziunea trebuie să învețe să se reinventeze pentru ele. TVR a făcut istorie, a fost istorie, dar atâta vreme cât rămâne vie, în orice fel de condiții, trebuie să învețe jocul măștilor autenticității. La multi ani, memorial!
PROFIL DE PERSONAJ
Lucia Hossu Longin
- Născută pe 24 septembrie 1941, la Brăila.
- Om de televiziune și scriitor. A realizat ediții ale emisiunii Cântarea României înainte de 1989, dar s-a impus după 1991, prin realizarea „Memorialului Durerii”.
- Până în anul 1980 a fost căsătorită cu scriitorul și ziaristul Valentin Hossu Longin. În prezent este căsătorită cu Dan Necșulea.
- Personaj controversat: conflictul cu Gabriel Liiceanu din 1998 i-a atras imaginea de versatilitate, ca și premiile acordate de Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România în ultimii ani unor emisiuni și realizatori de probitate îndoielnică.
NU RATA la tv
Va curge sânge
Oscar pentru Daniel Day-Lewis
duminică, ora 23:20,
Antena 1
Chefi la cuțite
Sezon nou
luni, 5 septembrie,
ora 20:30, Antena 1
Comentarii