Taboo, un nou serial HBO România
La mulţi ani după ce a contribuit la crearea celebrului „Vrei să fii milionar“, Steven Kinght participă la conceptul unei ficţiuni istorice care rulează acum la HBO România: Tabu. Tom Hardy și tatăl, Edward Hardy, sunt ceilalţi responsabili de povestea unui personaj din stirpea gotică a răzbunătorilor, plasată într-o Anglie de început de secol XIX, când Regatul Unit și Statele Unite sunt încă la cuţite.
Pentru că lumea televiziunii e variată, dar mică, și pentru că orice intermediar costă, Tom Hardy și Dean Baker sunt și producătorii acestei miniserii distribuite de BBC One la englezi și de FX la americani. Compania lor, înfiinţată în 2012, nu produsese până acum decât documentare. N-a dato-n bară cu Tabu, prima lor ficţiune, dovadă că a doua a început deja să fie produsă și-o s-o vedem probabil la anul. Poate v-aţi prins că serial înseamnă din ce în ce mai mult miniserie atunci când vorbim despre quality tv. Costă mult și nu știi cum reacţionează un public nu neapărat pretenţios, dar mult mai activ decât cel de telenovele. Tabu 1 are opt episoade, iar notele cele mai mari pe IMDB le au ultimele. Filmul începe greoi.
Scenografia realistă – occidentală – este de două feluri: dacă-i sudică, înoată în spaţii vaste, se întinde la soare și face giumbușlucuri (ca la Sorrentino), iar, dacă-i nordică, se încordează, scrutează ceaţa cu mâna la frunte, fuge mereu de ceva sau cineva. 1814 adaugă un soi de sălbăticie a prezenţei fizice a personajelor: dinţii stricaţi prin fiece gură, haine decolorate și diforme, piele ciupită de vărsat, ascunzișuri soioase. Mizeria asta vrăjmașă are un rol narativ, desigur: din ea e făcut protagonistul, James Delaney (Tom Hardy), conte de Monte-Cristo, răsărit în Londra nu din închisori uitate de lume, ci din inima Africii. Africa, acel continent despre care cineva-l întreabă dacă e locul unde toată lumea umblă dezbrăcată. Delaney apare la înmormântarea Taboo – Nootka unui tată căruia toţi îi știau de frică. Pentru ca tușele realiste să nu cedeze, nu lipsește imaginea unei „clase politice” formate din figuri patibulare și îmbătrânite. Pentru că unul din atuurile Urzelii tronurilor e prezenţa chipurilor bizare, monster-like, unele dintre ele reapar aici.
Actorul irlandez Jonathan Pryce, High Sparrow acolo, revine aici ca Sir Stuart Strage, șeful East India Company, care are toate motivele să-l vadă mort pe Delaney. Pryce va fi curând Don Quijote, fiţi cu ochii pe anul cinematografic 2018. Celălalt chip transportat din Urzeală îi aparţine Oonei Chaplin – sora vitregă a lui Delaney – stră-strănepoata lui Chaplin și de trei ori străneapoata lui Eugen Oneill (un adevărat arbore genealogic).
Centrul de greutate al filmului e personajul lui Tom Hardy. Sigur, el „are secrete”, cum altfel? – secrete care-l conduc pe la tot felul de ezoterici din recuzita post-medievală a imaginarului fantasy. E un tough guy, ambiţios, inteligent (și la detalii, și la big pictures), trecut prin ciur și prin dârmon. La început n-are vreo figură feminină cu care să facă cuplu, dar se pare că ea nu întârzie. Mai e un personaj care trebuie amintit: Nootka Sound (sound înseamnă aici un fel de fiord), un loc geografic cu o istorie conflictuală, chiar dacă nu în armura în care e îmbrăcat în film. Nootka conferă ficţiunii o dimensiune politică. Curios, Taboo n-a fost încă difuzat în ţările de gintă latină din Europa. Iar pariul nu pare ușor de câștigat, pentru un serial care se vrea inteligent și nu doar spectaculos.
Tom Hardy
Născut pe 15 septembrie 1977. Debut în filmul lui Ridley Scott Black Hawk Down, 2001. Joacă, printre multe filme de cinema și de televiziune, în The Revenant, 2015. A fost model înainte de a fi actor. E divorţat și are doi copii. Din 2014, este căsătorit cu Charlotte Riley.
Comentarii