Sideswiped - cum să te transformi de ziua ta
O femeie la ginecolog, cu picioarele în unghi obtuz și un medic simpatic la „pupitru”. Ei îi e rușine, voia ca medicul să fie o ea, sau măcar un moșulică asexuat. Dar nu, e un tip sympa (Jason Sudeikis), căruia, ca să-și alunge stinghereala, începe să-i explice de ce nu s-a epilat încă. Urmează s-o facă chiar în ziua respectivă etc. Femeia are 35 de ani. O cheamă Olivia Maple și toată povestea asta se întâmplă de ziua ei – ceea ce e bizar, de vreme ce în numărul trecut scriam despre Russian Doll, care începe cu petrecerea aniversară a unei femei de 36 de ani.
Ce să înţelegi? Sideswiped a fost lansat în iulie 2018. Regizoarea e chiar protagonista, Carly Craig, iar filmul are 8 mini-episoade. De ce vine vorba despre el tocmai acum? Una, pentru că e un film cu și despre femei – pe care le iubim, ceea ce ele știu prea bine. Apoi, pentru că poate nu știaţi: YouTube posedă o platformă de difuzare de producţii proprii, de la filme la seriale și documentare, întocmai precum Netflix. Platforma YouTube Premium a fost inaugurată anul trecut, după o serie de tentative începute în 2014. Abonamenul costă în jur de 10 euro pe lună, iar după un timp serialele pot fi urmărite gratuit. Iniţial, am văzut primul episod din serailul Wayne. Genului îi spune action-comedy (dar eu văd aici dramă toată ziua). Două personaje, un el și o ea revoltaţi și adolescenţi, încep să ducă o viaţă periculoasă, de Bonnie și Clyde. Actorii care-i interpretează sunt ambii niște puști foarte talenaţi (Mark McKenna și Ciara Bravo). Wayne a fost lansat în ianuarie, aveţi primul episod gratuit.
Sideswiped poate fi văzut în întregime gratuit. Titlul face aluzie, desigur, la Transformers. Revenim la criza femeii de 35 de ani. Suntem în 2019 și o putem compara pe Olivia Maple cu Carrie Bradshaw. Ce s-a schimbat între timp? Serialul premium de azi nu mai poate miza pe detabuizările ajunse între timp clișeu. OK, ești liber într-o lume liberă, poţi alege să ai 10, 100 sau niciun partener. Dar anii 2000 n-au fost tocmai ușori. Adio petreceri fastuoase și diavoliţe îmbrăcate de la Prada. Retur într-un cotidian în care trupul, în primul rând, apare în lumină naturală. Viaţă nudă, cum ar zice un filosof la modă. Eroina noastră ajunge să urineze într-un pisoar, pentru că la fete era coadă. Tipul cu care avea date intră tocmai atunci și – probabil – crede că are de-a face cu o transsexuală.
Fetele din Sex and The City aveau telefoane mobile, dar laptopul lui Carrie era de fapt jurnalul ei, nu o platformă de chat. Familia protagonistelor din Sideswiped – mamă încă tânără și tunată (Rosanna Arquette), fiica de 35 (Carly Craig) și sora mezină și mamă (Chelsea Frei) – e mai puţin glossy, dar are smartphonuri și Tinder. Ca-n tot mai multe seriale, mai ales dintre cele filmate cu o singură cameră (tehnica narativă single-camera revine în forţă și pentru că scenele filmate astfel curg, ca o scriitură cu italice), sunt inserate ferestre din reţele sociale. Dacă la unele filme apar sms-uri de Whatsapp, aici fiecare nou personaj este însoţit de un profil Facebook, într-un stop-cadru. Olivia e o tipă mișto, dar cuminte. Mai puţin romantică decât Carrie, mai greu de identificat. Perioada de glorie a feminismului s-a încheiat, în primul rând pentru că femeia, cel puţin în Occident, a ajuns în sfârșit un om ca oricare altul. Poate nu un transgender, dar a trecut ușor-ușor dincolo de dilemele identităţii de gen. Mi se pare că ceea ce contează acum este – și la Russian Doll, și aici – solidaritatea. Oamenii sunt singuri. A te uita la stream tv, poate pe mobil, înseamnă să fii singur, mai mult decât pe vremuri, când deschideai televizorul acasă la ora la care știai că vrei să vezi ceva anume. Singur înseamnă să te uiţi la tv în gară, în tren, în avion, la hotel, la o masă într-un fastfood. Să te uiţi iepurește, așa cum spui că dormi iepurește. Și este meritul femeilor că încearcă să ne înveţe, prin seriale de televiziune precum acestea, solidaritatea.
De Alexandru Matei
Comentarii