Exaltaţi la Exatlon
Criză în televiziune: divertismentul nu mai poate inventa. Umil, remixează. Structuralism, nu alta: la fel ca-n muzica pop mainstream, se reciclează, se mută, se altoiește, se prăsădește, așa încât reality-show-ul aduce mereu a ceva cunoscut. Și nu e niciodată produs local. Însă, ca să vezi, importurile nu vin mereu din Vest.
Au reînceput marile formate de divertisment în România. La ora la care citiţi aceste rânduri, Românii au talent bat probabil tot în ring, și anume: la PRO, bat o emisiune cu vedete trimise la ţară, Ferma vedetelor, dar și o emsiune de peţit, cu o origine pierdută ("Cine vrea să se însoare cu tata?" de la NBC și "Te rog, însoară-te cu fiul meu!", Australia), dar cu onoarea reperată prin hăţișul cu mirese, soacre și fii pe care publicul românesc îl iubește pasămite. La Antena 1, vor fi bătute în audienţă alte două emisiuni: într-una, un grup de vedete distribuite două câte două (prieteni, mamă-fiu, soţ-soţie, hipobotaxată blondă- hiperbotoxată brunetă etc.) au plecat prin Asia de Sud-Est într-un concurs de rezistenţă la viaţă grea. Nu ca la ţară la noi, ci ca la ţară la ei (Asia Expres). Guess My Age face un circ prezentat de Dan Negru, în studioul căruia au apărut, la 1 februarie, ultimele imagini cu Stela Popescu înainte de moarte.
Toate emisiunile astea au în comun o relativă noutate, dar înoată în mediocritate. De câţiva ani, vedetele se plimbă, iarna, pe la tropice, ca să uităm că e frig și să ne transpunem în căldura exotică din Asia/Africa/Caraibe. Un public de televiziune, care îmbătrânește, primește distracţie pe măsura posibilităţilor lui - și disponibilităţilor
lui - de cheltuială. Vedeta medie a acestor emisiuni are un vocabular de cartier - ceea ce-i OK -, dar nu se descurcă pe circuite sintactice mai mari; e de la drăguţă la oribilă (eu nu mă pot uita la Cruduţa de când i-au căzut, doamne-iartă mă, buzele); băieţii au freze-n creste, haine ca-n metrou, mușchi cu parcimonie: ar trebui să fie aspiraţionali, și nu-s. Multe dintre figurile astea apar cu nemiluita, trec de la un post la altul (Rona Hartner este, evident, o vedetă peste medie, dar apare, ca din pământ, la orice post). Ca să nu se simtă publicul bruscat, s-a renunţat la emisiuni pretenţioase gen Survivor, acolo unde povestea devine prea complicată, iar discursul prea elaborat pentru primul loc în audienţe.
Spre meritul ei, și cu ajutorul fraţilor turci, Kanal D a reușit să ajusteze Survivor-ul pentru lumea latino/balcanică. Într adevăr, turcii nu fac doar seriale, s-au lansat și în formate de divertisment. Exatlon România e un reality de aventuri filmat în Republica Dominicană și prezentat de fostul TVR-ist Cosmin Cernat. Protagoniștii sunt variaţi: o parte vedete, o parte "obișnuiţi", de fapt toţi mai mult sau mai puţin sportivi. Formatul adună la un loc reality de aventură cu tv game de studio, așa încât publicul să nu se plictisească. Mai mult: la competiţiile de tip "arenă" participă și alte echipe naţionale Exatlon - aflate în același spaţiu exotic -, așa încât se activează un factor de identificare de tip competiţie internaţională. Bunăoară, românii au concurat cu mexicanii. Ritmul din arenă e mult mai rapid decât cel din "junglă", dar secretul emsiunii stă și aici în alternanţă. Fiecare grup poate locui în două tipuri de locuinţe, unele confortabile, altele nu. Membrii echipelor pot câștiga bani sau tot felul de alimente sau pot avea parte de surprize plăcute. Pentru că protagoniștii au un regim de viaţă dur - unii au slăbit câteva kilograme în luna care s-a scurs de la începutul emisiunii.
Poate că nu-i lipsit de importanţă să spun că formatul turcesc este produs de Acun Media, aflat în proprietatea tânărului mogul Ali Acar Ilicali, care a fondat-o în 2006. De-a lungul timpului, a produs cele mai importante adaptări ale marilor formate internaţionale, mai ales Survivor sau Vocea Turciei. Ilicali a declarat încă din 2011 că îl susţine pe Erdogan și că-i va vota partidul. Este căsătorit, de anul trecut, cu tânăra Şeyma Subaşı, cu 29 de ani mai tânără decât el. Divertismentul nu (mai) face politică, iată, ceea ce trebuie înţeles din ce în ce mai mult în contextul în care politica devine din ce în ce mai mult divertisment. Pe format post-democratic.
Scris de Alexandru Matei
Alexandru Matei este profesor universitar, preocupat de media, în special de televiziune. Este autorul unei cărţi despre TVR, "O tribună captivantă".
Foto-cover: Getty Images
Comentarii