În 2017 ne continuăm tradiţiile
Anul 2017 se anunţă un an al revederilor. Prietenii de pe scenă se reîntorc cu noi ediţii ale festivalurilor de teatru pe care le îndrăgim, prietenii din public ne vor însoţi din nou la „o piesă și un vin bun”. Agendele teatrelor încep deja să se contureze și ne lasă să aruncăm o privire asupra ceea ce va însemna 2017 sub lumina reflectoarelor.
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu deschide porţile ediţiei cu numărul 24 între 9 și 18 iunie, când mii de artiști și invitaţi din România și străinătate vor pregăti sute de evenimente pentru iubitorii de teatru. Ediţia din 2016 a reunit 67.000 de spectatori pe zi, iar următoarea își propune să fie cel puţin la fel de primitoare. FITS este o îmbinare perfectă între teatru, dans, circ, film, carte, conferinţe, expoziţii, performance, muzică, deci nu se poate să nu găsești ceva pe gustul tău și al prietenilor tăi. În plus, prin componenta de voluntariat, festivalul este și o ocazie de învăţare pentru mii de tineri români și străini, care fac cunoștinţă cu secretele artelor spectacolului și leagă prietenii pe viaţă.
Festivalul Internaţional de Teatru Clasic de la Arad, mai „tânăr” cu un an, va marca ediţia cu numărul 23. Cu spectacole deja consacrate și multe evenimente conexe, acesta este unul dintre cele mai importante evenimente teatrale din vestul României și un prilej minunat pentru a vizita Aradul. Datele exacte ale festivalului urmează să fie stabilite, însă conform tradiţiei se va desfășura la finele toamnei următoare. Bucureștiul este un oraș răsfăţat. Festivalul Naţional de Teatru reunește cele mai apreciate spectacole ale anului în ediţia cu numărul 27, iar Festivalul Internaţional de Teatru Independent Undercloud ne oferă ocazia să cunoaștem noile direcţii în care se îndreaptă teatrul independent. Ediţia aniversară de 10 ani anunţă un mix de spectacole inovatoare și îndrăzneţe, pentru toate gusturile: de la comedie la teatru filozofic, de la lectură la dans.
Nu ratăm nici Maratonul Teatrului Independent – Bucharest Fringe, aflat la ediţia cu numărul 7, un festival dinamic și inovator, care reunește unele dintre cele mai apreciate spectacole de teatru independent. La ediţia anterioară, actorii profesioniști și studenţii și-au asumat o super-provocare și au îndeplinit-o: au creat de la zero și au pus în scenă un spectacol de teatru în numai 24 de ore. Oare ce surprize ne vor pregăti în 2017? Nu vor lipsi nici festivaluri de stradă. B-fit in the street oferă Bucureștiului un decor fantastic, populat de personaje neașteptate, care se amestecă printre trecători. De 8 ani încoace, festivalul deschide străzile orașului și creează un spaţiu de interacţiune între locuitori, turiști, artiști și oraș prin intermediul artei. Depășind limitele de limbă și vârstă, acesta este unul dintre cele mai incluzive și așteptate evenimente ale anului. Teatrul Masca va cuceri parcurile la ediţia cu numărul 7 a Festivalului Internaţional de Statui Vivante. Personaje dintre cele mai interesante, precum Frida Kahlo, Dragonul și Îngerul Căzut, își vor spune povestea, iar parcurile vor deveni muzee vii, în care trecătorii curioși au ocazia să cunoască poveștile captivante din spatele fiecărei statui. Ne vom bucura de vremea bună, de plimbările leneșe în micile oaze ale orașului și de măiestria artiștilor, la fel ca în fiecare an. Și cei mici vor putea să-și reîntâlnească prietenii în 2017.
Ideo Ideis s-a născut în vara anului 2006 și a creat o comunitate solidă, reunită în jurul creativităţii și responsabilităţii sociale. De 10 ani, festivalul aduce teatrul mai aproape de tineri și cheamă pe străzile micului oraș din Câmpia Burnazului actori și iubitori de teatru de pretutindeni. Timp de cinci-șase zile în fiecare an, Alexandria este locul unde tinerii artiști au șansa să înveţe de la cei mai buni din branșă, iar rezultatul este un deliciu pentru public.
Festivalul Amintiri din copilărie, organizat de Teatrul Ion Creangă, a fost creat din dorinţa de a aduce toată familia împreună, pentru a savura poveștile captivante desfășurate atât pe scenă și în afara acesteia, în spaţii mai puţin convenţionale. Primele trei ediţii au reunit peste 200 de evenimente, inclusiv vestita Paradă a Teatrelor pentru Copii, unde cele mai îndrăgite personaje ale copilăriei defilează sub privirile fermecate ale celor mici și celor mari. Teatrul Ţăndărică continuă să aducă teatrul cât mai aproape de copii. Teatrul Itinerant Ţăndărică se va afla, pe toată perioada verii, în cele mai importante parcuri din București, iar ediţia a 6-a a Festivalului Internaţional de Teatru pentru copil și întreaga familie „Teatru, stradă și copil” aduce povești și personaje cu tâlc în Sala Lahovari.
Așadar, în 2017, vom avea numeroase ocazii cu care să ne strângem prietenii în jurul pasiunii pentru artele spectacolului şi să ne continuăm tradiţiile alături de spectacole consacrate, artiști de renume, tineri actori, proiecte teatrale îndrăzneţe, povești, personaje și idei.
Comentarii