7 sfaturi de fitness esenţiale pentru începători
Å¢i-ai promis că anul acesta mergi la sală? Perfect! Sfaturile noastre te vor ajuta să te Å£ii de promisiune È™i să transformi antrenamentele într-o rutină plăcută.
Nu sta doar pe bandă
E uÈ™or să stai acolo unde îÅ£i este confortabil È™i să aÈ™tepÅ£i rezultate minune. Cu toate astea, dacă alergi ca un maratonist pe bandă, nu vei avea automat cele mai bune rezultate, ba chiar îÅ£i vei face rău. Cu cât alergi mai mult timp, rezistenÅ£a ta va creÈ™te, dar nu îÅ£i vei lucra musculatura mai deloc È™i s-ar putea nici să nu slăbeÈ™ti. Alternează exerciÅ£iile È™i foloseÈ™te cardio inteligent. De multe ori, femeile nu renunţă la alergat, pentru că se tem că exerciÅ£iile de forţă vor fi dificile sau vor construi muÈ™chii într-un mod inestetic. Dacă te confrunÅ£i cu această frică, apelează la un antrenor personal – el îÅ£i va crea un plan optim pentru obiectivele tale.
Începe cu greutăţile asistate
E mult mai uÈ™or să începi cu greutăţile asistate, adică să lucrezi pe aparate. Indiferent dacă faci exerciÅ£ii pentru picioare, piept, spate sau braÅ£e, obiÈ™nuieÈ™te-te în primele sesiuni cu ritmul È™i greutăţile. Intensitatea va fi mai mică, dar îÅ£i poÅ£i stabili un punct de plecare pentru exerciÅ£ii. De asemenea, exerciÅ£iile standard pun în funcÅ£iune È™i muÈ™chii din profunzime, aÈ™a că focusul tău va fi distribuit în mai multe zone. Fii convins că, dacă eÈ™ti la sală pentru prima oară, vei face greÈ™it un exerciÅ£iu, aÈ™a că lasă măcar aparatele să te ajute.
ÎnÅ£elege limitele greutăţilor
Dacă nu ai mai făcut exerciÅ£ii cu greutăţi până acum, încearcă să-Å£i descoperi È™i să-Å£i înÅ£elegi limitele. PorneÈ™te de la ideea că primul exerciÅ£iu trebuie făcut cu o greutate de acomodare, care să nu-Å£i pună mari probleme. Seriile de exerciÅ£ii (3 sau 4, în funcÅ£ie de intensitate) se bazează pe creÈ™terea constantă a greutăţii susÅ£inute. Setează-Å£i limita iniÅ£ială destul de jos, pentru a nu te epuiza după primul exerciÅ£iu, È™i creÈ™te constant de la serie la serie È™i de la sesiune la sesiune. Astfel, îÅ£i vei observa mai uÈ™or evoluÅ£ia.
Execută corect
Mai mult decât numărul de kilometri alergaÅ£i ori greutatea pusă pe spate, contează execuÅ£ia. Dacă faci greÈ™it exerciÅ£iile, ele nu vor mai avea efectele dorite. Practic, ori vei lucra alÅ£i muÈ™chi, ori riÈ™ti accidentări (la spate, de cele mai multe ori). Uită-te cu atenÅ£ie în sală, întreabă-i pe alÅ£ii dacă nu eÈ™ti sigur sau ia-Å£i un antrenor personal.
Sub motto-ul „Live Differently”, World Class a creat cea mai bună echipă de antrenori personali din România, ajutând membrii să înÅ£eleagă importanÅ£a antrenamentelor, a nutriÅ£iei echilibrate È™i a unui stil de viaţă sănătos.
Ia-ţi un antrenor ca să te motiveze și ghideze
Ne repetăm, È™tim, dar avem toate motivele. Chiar dacă Å£i se pare că È™tii să faci tot ce trebuie în sală, un antrenor te va ajuta să descoperi noi exerciÅ£ii È™i vei putea învăţa mai multe. Iar în caz că vrei să schimbi ceva radical la tine, e complicat È™i chiar periculos să o faci de unul singur – indiferent că e vorba de acumulare de masă musculară sau de slăbit. În plus, e bine să ai un partener de antrenament care să-Å£i spună când să te opreÈ™ti sau când să mai tragi de tine.
Continuă să mergi (la sală)
Ultimul sfat nu mai Å£ine de greutăţi, kilometri sau antrenori, ci de tine. Dacă eÈ™ti începător, sunt multe lucruri care te vor face să fugi înapoi pe ușă È™i să uiÅ£i de sală. De asta trebuie să porneÈ™ti în etape. Dacă te vei duce în prima zi È™i vei da totul, vei avea o febră musculară pe care nu o vei mai putea controla o săptămână. Începe treptat, cu paÈ™i mici, descoperă aparatele cu răbdare È™i execută corect. Când nu mai poÅ£i, opreÈ™te-te, dar revino.
Comentarii