10 sfaturi esențiale pentru un stil de viață sănătos
Îi admiri, vrei să te antrenezi cu ei și ca ei, dar parcă niciodată nu le afli secretul. Bogdan Popa, multiplu campion internaţional la săritura în înălţime, săritura cu prăjina, deţinător al recordului naţional la probe combinate-heptatlon și antrenor personal World Class, ne-a dezvăluit 10 dintre regulile lui pentru un stil de viaţă sănătos.
Începe-ți ziua cu un pahar de apă
Când te trezești, bea un pahar de apă - este un gest simplu care îţi va stimula rapid metabolismul. Mușchii sunt 80% apă, iar deshidratarea încetinește livrarea nutrimentelor către mușchi. Așadar, dacă nu te hidratezi, recuperarea va fi mai lentă. În plus, hidratarea reduce riscul accidentărilor, datorită rolului său de a menţine articulaţiile lubrifiate.
Pregătește-te pentru antrenament
Dacă faci antrenamente de anduranţă, hidratează-te bine și hrănește-te corespunzător - un astfel de program este epuizant pentru corpul tău, așa că are nevoie de îngrijire pe măsură. Iar dacă vrei să îţi îmbunătăţești condiţia fizică și să îţi dezvolţi atât capacitatea aerobă, cât și forţa, combină antrenamentele cardio cu cele care îţi pun puterea la încercare. Nu uita nici de antrenamentele intense, în intervale.
Lucrează-ţi mai bine abdomenul
Atunci când faci abdomene, nu-ţi relaxa niciodată mușchii în timp ce cobori dinspre genunchi spre sol. Trebuie să susţii contracţia, ca să obţii cei mai fermi mușchi abdominali.
Redu pauzele
Durata optimă a pauzelor între seturi este de 30-45 de secunde. În timp, acest lucru te va ajuta să-ţi crești rezistenţa. Pentru antrenamentele de forţă ar trebui să ridici greutăţi moderate spre grele, iar o serie trebuie să conţină între 8 și 15 repetări.
Fă mai puţin cardio
Dacă vrei să îţi crești masa musculară, ar trebui să eviţi sesiunile îndelungate de cardio, pentru că vor consuma prea multe calorii. Poţi, în schimb, să optezi pentru o alergare ușoară, de 20 de minute, de câteva ori pe săptămână.
Mărește-ţi mușchii
Pe lângă reducerea antrenamentelor cu prea mult cardio, trebuie să-ţi crești cantitatea de calorii și de proteine consumate. În al doilea rând, antrenează-te cu greutăţi de aproximativ patru ori pe săptămână. Și nu uita să te odihnești. Ţesuturile musculare cresc și în afara sălii, dacă îi permiţi organismului să se odihnească.
Reinventează-ţi metoda de alergat
Dacă nu te pregătești pentru un maraton, renunţă la joggingul pe distanţe lungi și într-un ritm lent. Sprintul te ajută să îţi dezvolţi musculatura. Adaugă sprinturi de 10-60 de secunde la alergarea ta și redu viteza doar pentru a te recupera între sesiuni.
Mănâncă echilibrat
Dacă atunci când vrei să îţi schimbi stilul de viaţă te axezi mai mult de indexul de grăsime din corp și pe numărul de calorii, e timpul să îţi schimbi un pic strategia. De fapt, cel mai important lucru în adoptarea unei diete sănătoase este să mănânci echilibrat. Alege produse din carne light, fructe și legume, carbohidraţi complecși și grăsimi bune pentru corpul tău, cum sunt cele din ulei de pește sau seminţe de in.
Controlează aportul de carbohidraţi
Dacă știi să-ţi controlezi cantitatea de carbohidraţi consumaţi, îţi vei reduce indexul de grăsime. Efectuează exerciţii cardio în primele 20 de minute din antrenamentul tău - în acea perioadă organismul arde carbohidraţii pentru a găsi energie. După aceste 20 de minute, vei începe să arzi și grăsimile.
Fotografiază-te
Dacă cifrele seci și cântarul nu te ajută, fotografiază-te o dată pe săptămână pentru a-ţi observa evoluţia și pentru a vedea dacă ești pe drumul cel bun.
Ține minte: Stay fit! Be healthy!
Powered by WorldClass Romania
Comentarii