SORINA FREDHOLM
Primăvara este sezonul în care vitamina soarelui, aromele plantelor și florilor ne ghidează spre reinventare. Alarma ne trezește, ne întindem pentru a ne pune corpul în mișcare, facem câteva exerciții, dăm draperiile la o parte, lăsăm soarele să ne fie ghid la micul dejun și ne începem ziua așa cum trebuie: the spring way. Și pentru că sezonul renașterii și reinventării ne oferă nenumărate ingrediente și arome pentru rețeta unui stil de viață sănătos și energic, stăm de vorbă cu Sorina Fredholm despre sfaturi care ne pot ajuta să ne luăm avântul necesar în această cursă #SPRINGreen.
Care este rețeta unui stil de viață sănătos, din punctul tău de vedere?
Cred că este diferită pentru fiecare. Nu poți să dai o rețetă. Nici măcar o dietă care să funcționeze pentru toată lumea, căci suntem diferiți. La unii funcționează o dietă vegetariană, la alții nu. Fiecare are nevoie de alte elemente în viață. Eu merg pe ideea asta că suntem diferiți și că, până la urmă, echilibrul este ceva ce funcționează pentru toată lumea. Echilibrul este răspunsul pentru un stil de viață sănătos pe termen lung. Este important să te cunoști pe tine, să vezi ce îți place, ce nu îți place, ce îți face bine și ce nu, ca într-un final să decizi în ce direcție vrei să mergi.
Crezi că oamenii ar trebui să experimenteze diferite programe de sport și de mâncare ca să ajungă la soluția ideală?
Cu siguranță. Corpul nostru este inteligent și îți transmite prin mesaje de ce are nevoie. Trebuie doar să îl asculți. Spre exemplu, poți să începi să mănânci vegan și să îți dai seama că nu te simți bine, că nu e pentru tine. Corpul tău nu acceptă deci asta. Sunt foarte multe lucruri care pentru unii oameni funcționează și pentru tine nu. La fel și pe partea de sport. Dacă faci ceva ce nu îți place, nu o să funcționeze. Dacă mergi la sală și tragi de fiare și te gândești cu groază că trebuie să mergi să te antrenezi, o să meargă o lună, două, după care o să dai în extrema de nu mai vreau să fac asta.
Primăvara aceasta vrem să adoptăm un stil de viață sănătos. Poți să ne spui la ce ar trebui să renunțăm ca să facem acest lucru?
Din punctul meu de vedere, există câțiva factori care trebuie eliminați, alții care trebuie aduși. Zahărul rafinat trebuie eliminat. Vorbesc despre zahărul pur, alb. Dă foarte mare dependență și este nesănătos. Este ușor să îl scoți, față de lactate. Apoi, să mâncăm mai multe legume. Ar trebui să consumăm între 7 și 8 porții pe zi, de legume și fructe. Suntem undeva pe la jumătate. Apoi, să ai grijă de somn. Să te odihnești. E foarte important să dormi undeva la 8-9 ore.
Cum crezi că va evolua la noi acest trend de stil de viață sănătos?
A evoluat foarte mult. Acum la World Class sunt undeva la 50.000 de oameni. În jur, vezi oameni care aleargă. Chiar și pe frig. Se organizează multe evenimente sportive. Lumea e deschisă și interesată de direcția asta.
#mondayapp
Spune-ne trei lucruri pe care le poți face primă- vara în București pentru mișcare în aer liber.
Poți face yoga outdoor, căci se organizează multe evenimente pe partea asta. Alergare, cu siguranță. Asta aș face și în jurul lacului, căci este superb și te și conectezi cu natura. Și aș mai face hiking, la munte.
Ai 1-2 locații preferate în București unde putem mânca sănătos și bun?
Merg la Frudisiac, unde este cam singurul loc în care poți să mănânci o salată gustoasă. Îmi mai place la 5ENSI, unde au mâncare orientală și foarte bună. Mai merg la Fratellini și Tuk Tuk.
Spune-ne trei lucruri care pentru tine înseamnă well being.
În primul rând, să fiu activă. Să fac sport. Mie îmi place să fac yoga și mă simt cel mai bine când fac yoga de 4-5 ori pe săptămână. Îmi place să și alerg din când în când. Asta ar fi partea de sport. Apoi vine și partea cu mâncatul sănătos. În special, calitatea ingredientelor. Ideal este să gătești acasă, căci știi exact ce folosești și care e sursa ingredientelor, ce cantități folosești și o faci și pe gustul tău. Mâncare gătită deci. Nu tot timpul. La mine e și vorba de hobby, cu gătitul, dar îmi place să ies și la restaurant. Al treilea element este partea emoțională. Să fii în echilibru și să te simți iubit, să oferi iubire. Cam astea sunt elementele-cheie.
Ai vreun ingredient preferat pe care îl asociezi cu primăvara?
Legumele verzi. Și chiar toate. Imediat cum apar, mă duc la piață și îmi iau multe legume.
Ce înseamnă yoga pentru tine?
Yoga înseamnă un antrenament pentru minte, dar cu beneficii și pe partea fizică, ceea ce pentru mine e important. Este un antrenament care mă ține în formă, dar cu yoga am devenit mult mai liniștită, mai calmă. M-a făcut mai bună. Este un stil de viață.
Cum ai început tu adoptarea acestui stil de viață?
A început când m-am mutat în București. Eu sunt din Hunedoara, am făcut facultatea în Timișoara și m-am mutat în București pentru muzică. Am fost la Star Factory, căci aveam chemarea asta pentru muzică din liceu. Aveam o trupă în liceu. Muzica mă aduce într-o stare în care nimic altceva nu mă poate duce, într-o conexiune foarte apropiată de mine, de ceva înăuntru. Sportul nu era deci în discuție. Și aveam niște prieteni care mergeau la sală și am mers și eu. Am mers prima dată la o sală în Floreasca și aproape că am leșinat pe banda de alergare. În liceu, aveam scutire la sport. Când eram mică, am avut o înclinație către tenis. Am început să merg la sală, apoi am aflat de diete. Lucruri despre care nu auzisem. Am experimentat prima dată cu dieta pe baza grupei sanguine. Eu am grupa A, pentru care se recomandă să fii vegetarian. Am încercat-o o lună sau două și a funcționat. Apoi am mers la verișoara mea în Belgia și am stat vreo 2-3 săptămâni, iar ea cu soțul ei, fiind foarte gurmanzi, m-au dus la tot felul de restaurante și, după acele săptămâni în care am mâncat tot felul de chestii, am simțit că trebuie să fac ceva. Atunci am scos carnea din alimentație.
Ai vreun guilty pleasure pe partea de mâncare?
Bomboanele suedeze. Alea pe care le urăște toată lumea!
Cum îți începi tu dimineața sau care e primul lucru pe care îl faci dimineața?
Depinde. Dacă fac yoga, fac yoga. De obicei, merg la un studio de yoga și practic ashtanga. Bine, în primul rând, scot cățeii. Nu pot să merg la yoga și să îi las acasă. Scot cățeii, merg la yoga, mă întorc acasă, fac un smoothie și îmi încep ziua.
Ai dat vreodată skip la mic dejun, prânz sau cină?
Da, cu siguranță. Am sărit peste ele. Azi cred că am băut doar două smoothie-uri.
Pentru că spuneai de pasiunea pentru muzică, cât de importantă e aceasta în ceea ce faci tu pe partea de sport? Atunci când alerg, muzica e cea mai importantă. La yoga nu ascult muzică. Alerg pentru că ascult muzică. Pasiunea a rămas acolo și mă duce și într-o stare în care simt că pot face orice.
Spune-ne despre Monday App. Ce este?
Monday App este o platformă care adună experți din zona de stil de viață sănătos, în nutriție, sport, fie că sunt de fitness, yoga sau running, dar și pe partea de sănătate emoțională și mentală. Oricine își dorește și este expert în unul din aceste domenii poate crea un plan pe care userii din aplicații îl pot folosi direct de pe telefon prin aplicația mobilă. Planurile se plătesc, aplicația este cu descărcare gratuită. Lansăm în România cu 4 persoane. Eu am plan vegetarian, plan de yoga și mai am un plan de educație și inspirație. Primești în fiecare zi un video din partea mea despre yoga, nutriție, cum să îți creezi obiceiuri sănătoase, cum să faci meditație și tot felul de elemente mici care să îți facă ziua mai bună. Andreea Raicu mai are un plan care este pentru stilul de viață sănătos, are și sport, și plan de alimentație. Joseph Hadad, care merge pe ideea de a mânca sănătos și care împarte și sfaturi despre armele lui secrete din bucătărie. Anca Bucur, care este de la World Class și este campioană în fitness. Ea a dezvoltat un plan cu target pe transformare și le poți face și acasă, dar și cu un plan alimentar. Noi suntem cei 4 care deschidem acest drum. Vrem să adunăm cât mai mulți experți. Următoarea piață este Suedia. Suntem în discuții și cu Australia. Și sper să mergem în California!
Vorbește puțin despre cățeii tăi, Kayla și Tokyo.
Sunt dragostea vieții mele. Toată lumea crede că Tokyo este băiat. Sunt două fetițe. Sunt înnebunită după ele și nu îmi imaginez viața fără ele! Cât de importante sunt animalele de companie pentru sănătate? Foarte importante. Și pentru sănătatea fizică, și cea mentală. Chiar sunt studii care spun că dormi mai bine dacă dormi cu un animal în aceeași încăpere. În ceea ce privește sistemul imunitar, chiar și copiii care cresc cu animale dezvoltă un alt sistem imunitar și este foarte important. Dragostea animalelor nu se compară cu nimic.
Îți plac tatuajele. Care este povestea din spatele tatuajelor tale?
Și să ne spui dacă vrei să îți mai faci. Pe la 13 ani a început pasiunea pentru tatuaje. Primul tatuaj l-am făcut pe la 16 ani. Apoi, la 18. După care nu am mai făcut niciunul până la 30 de ani. M-a apucat din nou. Am început să îmi fac și e addictive. Așa puțin. Mă tot gândeam de ani de zile ce să îmi fac. Copyrighterul tatuajului meu este soțul meu și spune: Old enough, but still a child. Mi s-a părut că sună super-bine. Așa i-a venit lui și l-am făcut repede. Mai am un palmier. Îmi plac palmierii și vremea bună. La iris, simțeam nevoia de ceva feminin. Voiam o floare. Mai am unul făcut de mine. Să vedem ce o să se întâmple în viitor.
Există vreo aromă din copilărie sau din călătorii care te-a marcat sau îți oferă un sentiment special?
Îmi place mâncarea thailandeză. De fapt, îmi plac condimentele. Îmi place lemongrass. Aș putea să spun că tot ce aduce în zona Asiei, în special în Thailanda, căci acolo se gătește aromat. Cu siguranță când miroși mâncarea thailandeză, îți dai seama despre ce e vorba. Am și călătorit acolo foarte mult.
Ai un loc unde îți place cel mai mult?
Da, California! Acolo îmi place cel mai mult. Dacă ar fi să mă mut, acolo m-aș muta.
Interviu de Ioana Sabo, Cristian Niculae
Foto Tiberiu Arsene şi Oltin Dogaru
Comentarii