Săptămâna europeană a dezvoltării durabile
"Săptămâna europeană a dezvoltării durabile" petrece două zile la București, în perioada 3-4 iunie, în Piața Universității: concursuri cu premii, activări publice, concert Smiley
Despre ce e vorba? Crezi că știi ce e "dezvoltare durabilă"? E un termen vehiculat asiduu în ultimele 20-30 de ani, dar pare a fi în continuare arid și ermetic. ONU și UE au unitățile forțelor de a explica, deoarece viața fiecăruia dintre noi depinde de aplicarea principiilor sale. Luni și marți aflăm ce înseamnă în Piața Universității, de la 12:00 la 20:00 în fiecare zi.
De ce m-ar interesa asta? Ești îngrijorat de tornade și de celelalte fenomene meteo extreme din ultima vreme? Cunoști persoane care, din cauza discriminării sau a prejudecăților, nu pot realiza visurile sau sunt la limita traiului decent?
Te preocupă veștile despre migranții care și-au părăsit țara din cauza războaielor sau a lipsei și suferă prin tabere de refugiați nicio perspectivă? Te-ai gândit că IT & C ar putea ajuta lumea să treacă de la extremă? Vrei un viitor eficient, echitabil, dar mai ales sigur si curat pentru toti?
Eu nu prea pot face ceva pentru toate astea. Sau pot? Dacă răspunsul este DA la cel puțin una dintre întrebările de mai sus, merită să mergi, luni și marți 3-4 iunie, în Piața Universității la statui, ca să afli ce înseamnă, de fapt dezvoltarea durabilă. Trebuie să constatăm că nu se referă numai la emisiile de carbon sau la protejarea urșilor polari.
E un concept cuprinzător, care ia în considerare, de exemplu, cum este afectată viața cetățenilor europeni de lipsa de apă, de educație sau de locuri de muncă a popoarelor din Africa. Sau importanța unei mai multe femei în posturile de conducere pentru prosperitatea economică mondială. Ei bine, toate aceste lucruri sunt legate și influențează unele pe altele! Și vei constata că poți contribui și tu.
Deci, ce se întâmplă luni-marți în Piața Universității? În afara concertului Smiley de marți seara, evident ... Vino între 3 și 4 iunie, de la ora 12:00 până la ora 20:00, în Piața Universității (statuie), și vei afla cum toate statele lumii lucrează împreună pentru a rezolva aceste probleme până în 2030 sau chiar mai repede.
Mai mult decât atât, veți primi premii pe loc dacă răspundeți la quiz-uri simple sau veți putea închiria o tricicletă electrică cu care să cutreieri orașul. În seara de marți, de la ora 18:00, veți vedea cum au înțeles liceenii aceste subiecte și cum s-au exprimat în concursul de creație de pe Instagram. Tot atunci vei putea să votezi chiar tu, LIVE, de pe telefon, câștigătorii concursului. Acestea vor fi anunțate marți, 4 iunie, de vloggerul Radu Constantin, înainte de concertul Smiley - care începe la ora 20:00.
Agenda 2030 este un program conceput de Organizația Națiunilor Unite și semnat de statele membre ale Uniunii Europene, prin care omenirea ar putea evita dezastrele declanșate de schimbările climatice sau inechitățile sociale care pot degenera în conflicte care pot afecta toate țările. Datorita evoluțiilor tehnologice și a ușurinței de a călători, Planeta este acum doar un mic ceva mai mare, în care o epidemie din Africa se poate răspândi imediat până în mijlocul zonelor mai civilizate, cu efecte devastatoare. Guvernul României, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și Primăria Capitalei organizează un spațiu durabil de dezvoltare durabilă, unde, timp de 2 zile, aveți ocazia să "dezrobiți conceptul" care stă la baza Strategiei de Dezvoltare Durabilă a României.
Ne aflăm în plină Săptămână europeană a dezvoltării durabile (30 mai – 5 iunie) și România a decis s-o celebreze împreună cu tinerii! În perioada 23 mai – 2 iunie a avut loc concursul de creație pe Instagram „Noi sau adulții? Azi sau mâine? 2030 începe acum!”, destinat elevilor de liceu din București. Dacă vrei să vezi conținutul creat de ei, caută hashtag-urile #noisauadultii #2030incepeacum #dezvoltaredurabila.
Dacă generația liceenilor nu devine conștientă acum, în 2030 s-ar putea să fie deja prea târziu! Așa că vino să ne spui ce părere ai și cum crezi că te poți implica și tu în viitorul tău.
http://dezvoltaredurabila.gov.ro/
Comentarii