Poate nu chiar feministe, dar femei mișto?
Cine e Alma? Alma e în fiecare dintre noi. În fiecare femeie. Poate e și în bărbaţi? De ce nu? Vreau să ai curajul să fii Alma. Să fii nebună. Să spui ce ai pe suflet. Să ai răbdare. Să te aliniezi. Să zbori. Să ai o voce. Să alergi. Să ai grijă de tine. Să iubești. Să plângi. Să zâmbești. Alma e în fiecare dintre noi. Nu ţi-o pot descrie. E un cumul de emoţii și trăiri pe care poate ai vrea să le împărtășești. Că poate dai și altora din curajul tău. Că poate putem să răspândim altfel de mesaje. Că poate putem să începem un dialog împreună. Da, măi. Un dialog. Un dialog pe bune. Că tare avem nevoie de asta. Hai, începem?
Deci, nu chiar feministă. Dar feministă.
Hai să o privim așa: suntem hipnotizate de conceptul de perfection - și aici mă refer la cât de frumoasă sunt dacă arăt ca fetele de pe Instagram, dacă mă îmbrac în haine care sunt în tendinţe, dacă mă machiez și îmi aranjez părul cât mai bine, dacă arăt suficient de bine sau de sexy pentru un bărbat - și ajungem să ne observăm între noi, să ne holbăm una la alta, să ne uităm la ce are ea și nu am eu, să ne purtăm pică din cauza atenţiei unui bărbat?
Câte femei și-o caută cu mâna lor? Asta e expresia, nu? Bărbaţii probabil că și-o caută cu mâna altora. Și totuși, it is not about complaining and blaming! "What you’re supposed to do when you don’t like a thing is change it. If you can’t change it, change the way you think about it. Don’t complain." - Maya Angelou
Dacă nu te-ai prins până acum, părerea mea e că mișcarea, trendul sau cum vrei tu să îi spui - feminist - are ca scop pornirea unui dialog. Un dialog despre de ce în societăţile actuale, femeile (da, și femeile) și bărbaţii (unii bărbaţi) încă nu consideră că femeile sunt inferioare. Bine, oamenii încă nu conștientizează încălzirea globală, apăi feminists. Un dialog despre cum ar trebui să ne oprim din acest proces de complaining and blaming și să începem să facem ceva. Oricât de mic. Ceva!
Pentru că e o problemă!
E o problemă cu faptul că atunci când am fost mici, fie că am vrut, fie că nu, asta am înţeles: trebuie să fii frumoasă, să te descurci, să faci aia și aia ca să căsătorie și bărbat. Și dacă nu ai auzit asta de prin familie, tot ai văzut pe undeva. Și aici vorbim în special de apariţia reţelelor de social media. Ar trebui să fim ipocrite să nu recunoaștem, nu?
E o problemă cu faptul că femeile încă sunt luate peste picior, că încă e mai ușor să faci mișto sau o aluzie la adresa unei femei și nu a unui bărbat. Nu știu dacă m-am făcut înţeleasă, dar cred că fiecare dintre noi are niște întrebări și niște păreri pozitive sau negative legate de acest lucru. Dar pun pariu că fiecare dintre noi a trecut printr-o chestie de genul. Unele, din păcate, la nivel de abuz, viol, omor. Unele doar la nivel de insultă. Unele poate deloc. Deloc?
Și chiar citeam într-o zi părerea unei tipe, revărsată într-o postare pe Facebook. Că nici nu înţelege cum femeile sunt oarbe și se trezesc doar la o chestie ca #metoo, că ar trebui să fie o conversaţie hotărâtă, de lungă durată. Chiar în fiecare zi. Da, măi. Ar trebui. Sunt mulţi factori pe care eu nu îi pot enumera. Sunt factori pe care i-am auzit de la prietenele mele, de la colege, de la alte femei cu care am mai interacţionat. De la mine. Fiecare dintre ele - și eu - sunt conștiente că există un adevăr de care și dacă vorbesc, parcă nu pot face nimic.
Există un adevăr dincolo de brandul feminists. Există un adevăr pe care ar trebui să îl identifici într-un moment de pauză. Să îţi dai un minut și să te gândești ce poţi face pentru tine, pentru mama, pentru femeile din viaţa ta, din jurul tău. Eu aș vrea să încep un dialog.
Un dialog despre vocea femeilor. O voce care să spună povești, trăiri, emoţii. Care să dea curaj și altor voci. O voce care spune comunităţii de femei că fiecare dintre noi este mișto. Curajoasă. Fricoasă. Puternică. Sensibilă. Determinată. Frumoasă. Visătoare. Raţională. Că așa cum ești tu, ești mișto.
Text: Ioana Sabo
Comentarii