4 povești despre curaj | Sorin Negruți
Poate că diferenţa între oamenii cu vieţi banale și cei care își urmează visul este că cei din urmă au învăţat să aibă curaj în momentele când altora le e frică. Să crească în jurul unei credinţe sau a unei pasiuni și să facă alegeri cu inima. Este concluzia la care am ajuns după ce i-am întâlnit pe cei patru oameni care ne inspiră iarna asta. Oameni diferiţi, cu preocupări diferite, care ne-au arătat că destinul poate fi ceea ce ţi se întâmplă în urma acţiunilor tale.
Sorin Negruţi s-a angajat ca expert într-o instituţie de stat. Încercările sale de a fi performant s-au lovit de un zid al delăsării și inerţiei. O experienţă descurajantă, am fi tentaţi să spunem. Nu și pentru el. Sorin Negruţi nu s-a limitat la a se plânge, ci s-a apucat de scris. Iar cartea sa, „Angajat la stat. Disperarea sincerităţii”, a dispărut de pe rafturi chiar din prima zi după lansare, la târgul Gaudeamus. Un succes meritat pentru un autor care a mizat pe sinceritate și curaj.
Sorin Negruţi, autor de carte și angajat la stat
Din postura de expert la Direcţia de Comunicare a Institutului Naţional de Statistică, Sorin Negruţi a încercat, ani la rând, să schimbe în bine modul în care se petrec lucrurile în administraţia publică. Un demers anevoios, într-un climat ostil excelenţei, presărat cu provocări, eșecuri și conflicte.
Calea cea mai simplă ar fi fost, desigur, cea a resemnării. Recompensată cu beneficiile unei slujbe „călduţe“ și sigure. Dar Sorin Negruţi a refuzat compromisul. „Nu de ceea ce facem trebuie să ne pară rău, ci de ceea ce nu facem. Nu reactivitatea la nimicnicie trebuie să ne sperie, ci indiferenţa, ignoranţa, nepăsarea, frica sau lenea“, și-a explicat el atitudinea. Nemulţumirile și ideile sale s-au concretizat în volumul intitulat „Angajat la stat. Disperarea sincerităţii“, publicat la editura Eikon și lansat cu aplauze la târgul de carte Gaudeamus.
Despre cartea sa. Am scris-o și publicat-o din teama de nu mă complace în minciună, în hoţie și în impostură, din frica de a nu le considera normale. Cartea este apelul meu la normalitate.
Despre importanţa sincerităţii. Sinceritatea este liantul dintre oameni. Este acel ceva care transformă mulţimile în colectivităţi. Fără o reciprocitate a încrederii, am trăi singuri unii alături de ceilalţi, fiecare în colivia lui.
Despre motivaţie. Publicarea acestei cărţi a fost un act de conștiinţă. Am scris din teama de a nu mă simţi complice. M-am temut, în primul rând, de propria persoană; de a nu ajunge în situaţia de a nu mai putea trăi cu mine însumi. Răul ce mi-l pot face semenii contează mai puţin.
Ce l-ar sfătui pe un tânăr care se angajează la o instituţie de stat. Să nu facă compromisuri, fiindcă mai devreme sau mai târziu se vor întoarce împotriva sa. Compromisul te vulnerabilizează, te face șantajabil în faţa celui care te-a favorizat. Numai integritatea îţi garantează libertatea și la propriu, și la figurat.
Despre momentele importante. Fiecare clipă conștientizată.
Despre inspiraţie. Mă inspiră oamenii din jurul meu și realitatea imediată.
Despre cea mai bună investiţie. Este investiţia în noi înșine, în mintea și în sufletele noastre.
Despre sensul vieţii. Viaţa are sens pentru că există.
"Compromisul te vulnerabilizează. Numai integritatea îţi garantează libertatea." - Sorin Negruți
Text: Anca Titorov
Foto: Getty Images
Comentarii