
Omar Souleyman vrea doar să cânte

OMAR SOULEYMAN atacă România, pe 9 septembrie, în Grădina Uranus, pe scena Balkanik Fest. Mustăciosul sirian care a trăit o viață din cântat la nunți și la botezuri în țara natală a devenit răsfățatul cluburilor și festivalurilor europene în căutare de muzică suficient de autentică pentru a potoli pofta de coolness a tinerilor consumatori occidentali.
Îl știam pe Omar Souleyman de pe discul lui Bjork,îl ascultasem adică încă de acum câțiva ani, cântecul lui săltat și veșnic optimist, ca o promisiune că viața merge mai departe orice-ar fi, era combinat cu halucinațiile islandezei. Când am auzit că vine la București, la BalkanikFest, m-am bucurat și m-am pus pe ascultat, ba chiari-am cerut și-un interviu.
Îl mai știam, de fapt, într-un fel, pe Souleyman, pentru că, înainte de începutul războiului din Siria, m-am tot plimbat prin Kurdistanul turcesc, la mică distanță de locul de baștină a lui Omar (e din Tell Tamer), în lumea colorată și incredibilă cultural despre care el cântă și din care își trage seva. Siriaci și armeni, asirieni șikurzi, turci și arabi, musulmani, creștini, yezidi trăiesc pe ruinele fostei Mesopotamii. Zona e clar un muzeu, nu neapărat de patrimoniu material, cât de patrimoniu uman, așa că muzica de aici a înghițit în ea sunete sacre și profane din nu se știe câte culturi și civilizații, etnii și religii.
Dar cu toate că știam câte ceva despre Omar Souleyman, adevărul e că mi-am șters tot din cap când am scris întrebările pentru el și-n mod nedrept am picat în tentația de a-l reduce pe om la „sirianul care a fugit de cel mai cumplit război al lumii”, nu că ce e scris între ghilimele n-ar fi adevărat.
Așadar, am expediat întrebările pe mail și omul s-a enervat foarte tare, mi-a scris răspunsurile cu litere mari și așa le-am lăsat și eu să le vedeți voi, pentru că tipul e foarte simpatic și foarte pe bune și ar vrea să cânte, nu să fie tratat ca o victimă, nici ca un refugiat, nici măcar nu vrea să stoarcă de la noi niște compasiune, ci, mai curând, am impresia că are chef doar să ne distreze.
INTERVIUL RATAT CU OMAR SOULEYMAN
Ți-e greu să fii departe de țara ta? Ce ai lăsat acolo?
NU SUNT DEPARTE. SUNT LA 50 DE KILOMETRI DE CASĂ ȘI TOT TIMPUL MERG ÎN SIRIA.
Ți-e dor să fii sirian în Siria? Ce înseamnă țara ta pentru tine și pentru arta ta?
DIN NOU, NU EXISTĂ NIMIC DE CARE SĂ-MI FIE DOR. NU M-AM SEPARAT DE SIRIA. ÎNCERCAȚI SĂ FACEȚI O DRAMĂ DIN VIAȚA MEA, CÂND NU E NICIO DRAMĂ ÎN VIAȚA MEA.
Cum e în exil? (n.r. Souleyman trăiește în Turcia, aproape de granița cu Siria.)
NU SUNT ÎN EXIL. DIN NOU, ASTA E CEVA INVENTAT DE TINE ȘI DE ALȚI JURNALIȘTI.
Ești un cântăreț de nunți în țară la tine și acum ai o carieră internațională de succes. Care e diferența dintre starul de nuntă siriană și headliner-ul de festival occidental?
EU ÎNCĂ SUNT UN CÂNTĂREȚ LA NUNȚI. NU M-AM OPRIT DIN CÂNTAT LA NUNȚI ȘI ALTE PETRECERI UNDE SUNT CHEMAT. NU E ABSOLUT NICIO DIFERENȚĂ. SUNT UN ENTERTAINER ȘI ÎMI FAC TREABA. ÎN AFARA SIRIEI SPECTACOLELE SUNT MAI SCURTE, PENTRU CĂ AUDIENȚA NU ÎMI ÎNȚELEGE LIMBA.
Ai fost surprins de succesul din Vest? Când te-ai prins că ești chiar faimos?
NU AM FOST SURPRINS. NU ÎMI PASĂ PREA MULT DE FAIMĂ, AȘA CĂ NU M-AM GÂNDIT NICIODATĂ LA EA.
De ce crezi că occidentalilor le place muzica ta?
NU FAC DIFERENȚA ÎNTRE VEST ȘI ALT PUBLIC. ORICINE GĂSEȘTE CEVA ÎN MUZICA MEA CARE LE PLACE. ORI VOCEA, ORI BEAT-UL, ORI DANSEAZĂ PE EA.
Cânți mult despre dragoste. De ce nu și alte teme?
DESPRE ASTA CÂNT ȘI ASTA E TEMA PRINCIPALĂ DIN POEZIA NOASTRĂ. NU E NEVOIE DE NIMIC ALTCEVA.
Omar Souleyman, cel mai apreciat artist sirian al ultimelor decenii și un star al muzicii arabe, vine cu folkul său electric din Siria la Balkanik Festival, pentru a molipsi Bucureștiul cu ritmuri orientale contagioase.
Descoperit în perioada în care cânta la nunțile din Siria, Omar a ajuns să colaboreze cu artiști occidentali precum Bjork (pentru albumul Biophilia), Damon Albarn(Blur), Modeselektor, Dan Snaith aka Caribouși Four Tet, cel care i-a produs sirianului cel mai proaspăt album, numit Wenu Wenu.
Omar Souleyman i-a cucerit pe organizatorii festivalului Glastonbury în 2011 și a fost invitat să cânte la Ceremonia Premiilor Nobel pentru Pace din 2013, la Roskilde Festivalși Pukkelpop Festival în 2014. El susține că cea mai mare ambiție a sa este să participe la cele mai mari festivaluri de muzică din lume și să schimbe percepția eronată a Vestului asupra Estului.
Concertul susținut la Balkanik Festival este primul în cadrul unui festival de muzică din România.
PROGRAM BALKANIK FEST
VINERI, 9 SEPTEMBRIE
20:00-21:30 – ORANGE BLOSSOM
Formație de electronic și world music din Franța. Numai să auziți ce triluri știe să scoată egipteanca Hend Elwary (solista). Privighetoare, nu alta.
Orange Blossom
22:00-23:00 – OMAR SOULEYMAN
Vă recomandăm să vă încălziți cu un Warni Warni înainte de spectacol. Segăsește pe YouTube.
SÂMBĂTĂ, 10 SEPTEMBRIE
16:30-19:00 – FANFARA EXTRATERESTRĂ
Băieți de-ai noștri, de București, care când nu sunt extratereștri sunt Poetrip.
19:30-21:00 – CUMBUȘ CEMAAT
Vin de la Istanbul cu tot farmecul Bosforului în muzica lor. În 2015, la Balkanik au cântat trei ore. Atât i-a vrut publicul, atât au cântat.
21:30-23:00 – BOLLYWOOD MASALA ORKESTRA
Indieni, colorați, explodați, fericiți, exuberanți, exotici, intenși, condimentațibine. Artiști fără cusur, cu muzica subcontinentului în sânge.
Bollywood Masala Orkestra
DUMINICĂ, 11 SEPTEMBRIE
17:30-19:00 – ACTORES ALIDOS-GALANIAS
Cinci voci superbe recuperează tradiția cântecelor pentru femei din Sardinia.Un spectacol straniu și, pe alocuri, incredibil de emoționant.
19:30-21:00 – ANTWERP GYPSY SKA ORKESTRA
Punkereală și muzică țigănească laolaltă. Se va lăsa cu dansuri și dansuri și dansuri.
21:30-23:00 – BAND OF GYPSIES
Taraf de Haidouks (România) și Kocani Orkestra (Macedonia) s-au unit într-o singură formație. Sunt o super putere muzicală pe piața de world music.
În fiecare zi, de la ora 14:00 – târg meșteșugăresc și lunch balcanic.
Taraf de Haidouks
Foto: arhiva artistului
Cele mai citite
_thumb_small.jpg)
Macanache, de la inele la rime fără "perdele"

Vanotek lanseaza ''Tell Me Who'' feat. Eneli
_thumb_small.jpg)
Cele mai aşteptate concerte ale verii 2017

Birmingham Festival Choral Society

Awake Festival se apropie cu viteză!
_(Copy)_thumb_small.jpg)
Mihail e bine, ea încă nu l-a ucis

Răzvan Stoica & Solitude - diseară, la ora 19:00, la Radio România Muzical

ProFm lansează campania de imagine ''Ești bine cu ProFM''

Jason Mraz concertează pe 11 martie la București

Muzică sud-americană la Ceainăria ARTea
Promo

Ce să mănânci când ești răcit
De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

O fotografie imprimată, numeroase momente de bucurie

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

Top 5 aparate pentru o cafea perfectă

De ce doare capul și cum te tratezi

Reprogramarea premierei filmului „No Time To Die” pentru noiembrie 2020

Telefonul Medicului - un ajutor destinat întregului personal din linia întâi în lupta împotriva COVID-19

Comentarii